آمار بالای فشارخون در فارس
اورنگ ایلامی در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «شیرازه»، به مناسبت بیست و هفتم اردیبهشت «روز جهانی فشارخون» با اشاره به نتایج آخرین مطالعات انجام شده در سال ۱۴۰۰، بر اهمیت تشخیص و کنترل به موقع فشار خون تأکید کرد و افزود: طبق برآوردی که با استناد به این مطالعه انجام شده است؛ حدود یک میلیون نفر از جمعیت تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی شیراز مبتلا به پرفشاری خون هستند که تا پایان سال گذشته، حدود ۴۸۵ هزار بیمار شناسایی و ضمن ثبت در سامانه الکترونیکی «سیب» از سوی پزشکان خانواده، مراقبان سلامت و بهورزان، خدمات دریافت می کنند.
او افزود: بر اساس نتایج مراقبت های دوره ای انجام شده در این بیماران، حدود ۶۵ درصد از مبتلایان به فشار خون بالا، دچار اضافه وزن هستند.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز با اشاره به اینکه اضافه وزن و چاقی بهعنوان یکی از عوامل خطر اصلی در ابتلا و کنترل نشدن مطلوب فشار خون به شمار می رود، بیان کرد: همچنین با استناد به نتایج داده های مراقبت بیماران، حدود چهار درصد این بیماران نیز مصرف دخانیات دارند.
ایلامی کنترل این عوامل خطر را دارای نقش مهمی در کنترل فشارخون و عوارض ناشی از دانست و اظهارکرد: پرهیز از عواملی نظیر تغذیه ناسالم، فعالیت بدنی ناکافی، مصرف بیش از حد نمک، اضافه وزن، چاقی و مصرف الکل در کنار مصرف منظم دارو تحتنظر پزشک معالج، موجب کنترل فشارخون و عوارض ناشی از آن می شود.
او با اشاره به اینکه، فشارخون به عنوان یک چالش مهم حوزه سلامت کشور شناخته میشود، پرداختن به این مسأله را بسیار حیاتی ارزیابی کرد و افزود: بهتر است سرمایهگذاریهای بیشتری بر روی کنترل و پیشگیری از فشار خون متمرکز شود؛ چرا که این سرمایهگذاری در بلندمدت تاثیرات مثبتی از جمله، افزایش امید به زندگی را در پی دارد.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز تصریح کرد: درصد قابلتوجهی از افراد مبتلا به پرفشاری خون از بیماری خود بیاطلاع بوده و زمانی متوجه میشوند که عوارض آن بروز کرده است؛ این درحالی است که تعداد زیادی از افرادی هم که از بیماری خود مطلع هستند یا مراقبت لازم را ندارند که این عوامل دست به دست هم داده است تا پرفشاری خون را به یک چالش مهم در حوزه سلامت تبدیل کند.
او با تأکید بر ضرورت افزایش آگاهی عمومی در خصوص این بیماری، عوامل خطر و اهمیت کنترل فشار خون، افزود: روز جهانی فشار خون مصادف با هفدهم می، فرصت مغتنمی برای اطلاعرسانی و حساسسازی جامعه در این زمینه به شمار میرود؛ هدف ما این است که افراد در معرض خطر را شناسایی کرده و با آموزشهای لازم، آنان را به انجام خودمراقبتی و پیگیری وضعیت سلامت خود ترغیب کنیم.
اندازهگیری دقیق، کنترل مناسب، عمر طولانی
معاون بهداشت دانشگاه علومپزشکی شیراز با اشاره به شعار امسال روز جهانی فشارخون با عنوان «اندازهگیری دقیق، کنترل مناسب، عمر طولانی» از مردم خواست تا با اندازهگیری صحیح و منظم فشارخون و مراجعه به پزشک در صورت نیاز، گامی مهم در حفظ سلامت خود بردارند.
ایلامی ادامه داد: طی دو سال گذشته حدود ۷۰ هزار بیمار مبتلا به فشارخون بالا در مجموعه تحت پوشش دانشگاه علومپزشکی شیراز شناسایی شدهاند.
به گفته وی، نیروی انسانی آموزشدیده همراه با دستگاههای استاندارد فشارسنج میتواند در کنار اصلاح فرایندها و تقویت نگاه پیشگیرانهمحور، نقش مؤثری در ارائه خدمات مراقبتی در زمینه این بیماری ایفا کند.
معاون بهداشت دانشگاه علومپزشکی شیراز تصریح کرد: این رویکرد به سطح یک مراقبت بهداشتی متکی است، جایی که بسیاری از بیماران بدوننیاز به خدمات تخصصی قابل مدیریت هستند؛ تلاشها بر این است که بتوان مراقبتهای استاندارد را بهصورت گسترده در سراسر استان اجرا کرد و بیماران بهطور منظم پایش شوند.
ایلامی همچنین بر لزوم رعایت نکات استاندارد در هنگام اندازهگیری فشارخون از جمله رعایت شرایط فردی استاندارد و استفاده از دستگاههای کالیبره شده تأکید کرد.
لزوم شناسایی زودرس فشار خون بالا
وی ضمن ابراز نگرانی از اینکه بیش از ۸۰ درصد بیماران شناسایی شده فشارخون بالا در استان را افراد بالای ۵۰ سال تشکیل میدهند، افزود: شناسایی زودرس فشارخون بالا در سنین پایین تر و قبل از بروز عوارض بیماری، نقش مهمی در بهبود شاخص های سلامت دارد تا افراد در سنین میانسالی با عوارض جبران ناپذیر فشارخون بالا، درگیر نشوند.
شیوع پرفشاری خون در استان فارس، بالاتر از میانگین کشوری
او با اشاره به اینکه حدود ۳۵ درصد از افراد بالای ۱۸ سال در استان فارس به فشارخون بالا مبتلا هستند، افزود: این درحالی است که میانگین کشوری در این زمینه حدود ۳۲ درصد است.
به گفته ایلامی، بر اساس دستورالعملهای علمی، فشارخون طبیعی زیر ۱۲۰ روی ۸۰ در نظر گرفته میشود؛ در حالی که فشارخون ۱۲۰ روی ۸۰ تا ۱۴۰ روی ۹۰ به عنوان فشارخون افزایشیافته و فشارخون بیش از ۱۴۰ روی ۹۰ به عنوان بیماری پرفشاری خون شناخته میشود.
نقش خودمراقبتی و مشارکت بیماران در کنترل فشارخون بالا
وی با تأکید بر اینکه افراد پیش از مراجعه به پزشک، بهتر است میزان فشارخون خود را به مدت یک هفته، روزانه دو بار صبح و عصر اندازهگیری، ثبت و به پزشک معالج خود ارائه کنند، افزود: این اقدام به پزشک کمک میکند تا ارزیابی دقیقتری از وضعیت کنترل فشارخون بیمار و تجویز دوز دارویی موردنیاز بیمار داشته باشد.
معاون بهداشت دانشگاه علومپزشکی شیراز همچنین بیان کرد: این روش به کنترل بهتر فشارخون کمک میکند، چرا که ممکن است اندازهگیری فشارخون در محیط درمانی به علت حساسیت و ترس بیمار دقیق نباشد؛ علاوه بر اینکه ثبت عدد فشارخون در منزل در دفعات متعدد، ارزیابی دقیقتری از وضعیت فرد است .
ایلامی به نقش مشارکت و خودمراقبتی در کنترل این بیماری اشاره کرد و گفت: پایش منظم فشارخون، همراه با رعایت سبک زندگی سالم از جمله کاهش مصرف نمک، انجام ورزش، مدیریت استرس و پرهیز از دخانیات نقش مهمی در پیشگیری و کنترل این بیماری دارد.
انتهای خبر/۲۲۴۲۲۴