سرگردانی کشاورزان درقطب تولیدگندم
استان فارس همواره به عنوان قطب اول تولید محصولات کشاورزی کشور معرفی شده که در این میان تولید گندم در فارس به عنوان یک اولویت مطرح است.
تولید گندم به عنوان استراتژیک ترین محصول کشور در استان فارس مد نظر قرار داشته که در این میان نیز فارس طی چندین سال گذشته رتبه اول تولید را در کشور به خود اختصاص داده است.
تولید گندم فارس در سال گذشته 4.2 تن در هکتار بوده که در کل بیش از یک میلیون و 400 هزار تن گندم در این استان تولید شده بود.
اما طی چند سال گذشته از جمله کمکهای دولتی که با استقبال گندم کاران فارس قرار گرفت بحث خرید تضمینی بود که کشاورزان نسبت به فروش گندم خود با نرخ مناسب اطمینان داشتند هر چند که طی دو سال گذشته هزینه گندم های خریداری شده از کشاورزان با تاخیر دو تا سه ماه پرداخت می شود اما کشاورزان از اینکه می توانستند بدون برخورد با دلالان تولیدات خود را عرضه کنند خوشحال بودند.
این روند که بسیار مناسب بود باعث شد که کشاورزان به فکر افزایش تولیدات خود نیز باشند و با اینکه طی چند سال گذشته استان فارس با خشکسالی همراه بود اما فارس همچنان مقام اول تولید گندم کشور را به خود اختصاص داد.
نرخ خرید تضمینی گندم در سال گذشته 360 تومان بود که از اول شروع فصل کاشت این رقم از جانب دولت اعلام شد.
اما داستان سال جاری به گونه ای دیگر شده و دولت همچنان قیمت خرید تضمینی گندم را اعلام نکرده است.
طبق قانون، دولت باید از اول فصل کاشت قیمت خرید خود را اعلام کند تا کشاورزان متناسب با این قیمت فعالیتهای خود را توسعه دهند در حالیکه در سال جاری این اتفاق همچنان روی نداده و برداشت گندم در مناطق جنوبی استان فارس آغاز شده است.
دلالان دوباره وارد شدند
این عدم اعلام نرخ خرید گندم باعث سرگردانی کشاورزان شده و مهمتر از همه این است که پای علافان(دلالان) گندم نیز به میدان باز شده و اشتیاق این افراد نیز برای خرید گندم کشاورزان با نرخ سال گذشته بیشتر شده است.
از طرفی دیگر کشاورزان که 9 ماه در انتظار زمان فروش گندم خود بودند امروز به دنبال پول نقد هستند که این نقدینگی هم در دستان دلالان است.
عدم اعلام نرخ خرید گندم بهترین فرصت را در اختیار دلالان بخش گندم قرار داده که این افراد با در دست داشتن پول نقد، گندم کشاورزان بدهکار را خریداری می کنند و سپس هر زمانیکه دولت نرخ جدید خرید گندم را اعلام کرد این دلالان هستند که گندم خریداری شده با نرخ 360 تومان را با قیمت روز به فروش برسانند.
کشاورزان گندم سال آینده را پیش فروش کردند
اما مدیر عامل یکی از شرکت های تولید بذر و تولید کننده 350 تن گندم در گفتگو با خبرنگار مهر، با اشاره به وضعیت نامناسب فروش گندم در سال جاری، گفت: در حالیکه دولت مکلف بود قیمت خرید گندم را مشخص کند تا کنون هیچگونه فعالیتی در این راستا انجام نداده است.
مسعود آیت الهی زاده تاکید کرد: تنها کمکی که دولت پس از هدفمندی یارانه ها به کشاورزان انجام داده خرید تضمینی گندم است زیرا با هدفمندی یارانه ها قیمت تمامی نهادها، بذر، کود و سموم افزایش داشته است.
وی یادآور شد: سال گذشته دولت با نرخ 360 تومان اقدام به خرید گندم از کشاورزان کرد و از طرفی هر چند که پرداخت پول به یکی دو ماه تاخیر انجام شد اما به هر شکل کشاورزان به نقدینگی خود رسیدند اما در سال جاری چنین اتفاقی روی نداده است.
مدیر عامل شرکت تولید بذر تاکید کرد: تعاونی روستایی اعلام کرده که گندم را با نرخ سال گذشته از کشاورزان خریداری و در صورت افزایش نرخ از جانب دولت مابقی پول را پرداخت می کند که این سخنان نیز هیچگونه جنبه اجرایی ندارد.
آیت الهی زاده با بیان اینکه علافان در این بازار بهترین استفاده را می کنند، گفت: تنها منبع درآمدی گندم کاران فروش تولیدات است و در حالیکه 9 ماه با استفاده از تسهیلات و راه های دیگر زندگی خود را می گذرانند تنها به فکر فروش تولیدات خود هستند که با چنین شرایطی دلالان تولیدات آنان را خریداری می کنند.
وی ادامه داد: کشاورز به پول نقد احتیاج دارد و این پول نیز در اختیار دلالان است که محصول چندین ماه زحمت کشاورزان را به کمترین نرخ خریداری می کنند و سپس به بالاترین نرخ به فروش می رساند.
مدیر عامل شرکت تولید بذر با اشاره به اینکه دولت اعلام کرده که گندم را به صورت توافقی به فروش برسانید، گفت: مگر زمانیکه گندم کاران برای خرید بذر، کود و ماشین آلات مراجعه می کنند کسی به این افراد با قیمت توافقی جنس ارایه می کند که امروز گندم به قیمت توافقی خرید و فروش شود.
آیت الهی زاده تاکید کرد: اگر کشاورزان مکانی برای نگهداری گندم داشتند از فروش محصول خود تا زمانی که نرخ ارائه شود خودداری می کردند اما چنین امکاناتی در اختیار کشاورزان نیست بنابر این برای رسیدن به پول باید به علافان جواب مثبت بدهند که این کار هم باعث داغ تر شدن بازار دلالان می شود.
وی افزود: برخی از کشاورزان به دلیل ناتوانی مالی مجبور شدند که بخشی از گندم سال آینده خود را نیز به دلالان پیش فروش کنند تا با این پول بدهی های خود را پرداخت کنند.
30 تا 40 درصد افزایش هزینه های تولید گندم
یکی دیگر از کشاورزان برتر استان فارس در این خصوص به خبرنگار مهر، گفت: تنها کمک دولت به تولید کنندگان این محصول استراتژیک خرید تضمینی بود که انجام درست این کار هم از عهده دولت ساخته نبود.
محمد باقر شیخ الاسلامی تاکید کرد: هزینه های تولید گندم به مراتب بالا تر از سال گذشته است اما همچنان تنها نرخی که برای خرید به گوش می رسد 360 تومان است که از جانب دلالان گفته می شود.
وی یادآور شد: در سال گذشته هزینه های تولید از 30 تا 40 درصد افزایش داشته که دولت باید با احتساب چنین تورمی نرخ خرید تضمینی گندم را اعلام می کرد.
دارنده 150 هکتار سطح زیر کشت گندم در فارس با بیان اینکه بخش خصوصی فارس وظیفه تولید گندم کشور را بر عهده دارد، گفت: سرمایه گذاری 99 درصدی بخش خصوصی فارس باعث شده که این استان رتبه اول تولید گندم کشور را به خود اختصاص دهد و اگر دولت اعلام کند که خرید تضمینی را انجام نمی دهد این تولید به صورت 100 درصد به دوش بخش خصوصی خواهد افتاد.
شیخ الاسلامی با بیان اینکه اگر همین امروز هم دولت قیمت خرید تضمینی را اعلام کند دیر شده، گفت: برداشت گندم در مناطق جنوبی استان فارس آغاز شده و دلالان با نرخ 360 تومان اقدام به خرید کرده اند و به طور حتم اگر طی چند روز آینده نرخ جدید اعلام شود باز هم کشاورزان ضرر کرده اند.
وی در خصوص وضعیت خرید تضمینی گندم در سال گذشته نیز یادآور شد: سال اول روند خرید گندم خوب بود، بانکها با دو یا سه ما تاخیر پول کشاورزان را پرداخت کردند اما به هر شکل خرید دولتی مطرح بود.
نرخ خرید تضمینی گندم طی چند روز آینده اعلام می شود
اما مدیر عامل شرکت غله و خدمات بازرگانی منطقه سه کشور در گفتگو با خبرنگار مهر، در خصوص زمان اعلام نرخ خرید گندم، گفت: اعلام قیمت تضمینی نسبت به سال گذشته دیر شده اما طی چند روز آینده این نرخ اعلام می شود.
غفار رضوی پور تصریح کرد: هیچگونه مشکلی بابت تحویل گرفتن گندم از کشاورزان استان نداریم اما مبلغ را در زمان اعلام نرخ جدید پرداخت می کنیم.
وی یادآور شد: هر ساله نرخ خرید گندم تضمینی از جانب دولت افزایش داشته و به طور حتم در سال جاری نیز افزایش خواهد داشت.
تمامی این مباحث در حالی مطرح می شود که طی چند روز گذشته برداشت گندم در جنوب فارس آغاز شده و تا هفته آینده بحث برداشت گندم در شهرستان مرودشت و شیراز که قطب تولید گندم کشور است آغاز می شود و در صورتیکه نرخ خرید گندم از جانب دولت اعلام نشود سردرگمی کشاورزان بیشتر از امروز خواهد بود و تنها کسانیکه از این فرصت استفاده مناسب می کنند دلالان گندم هستند که با نرخ سال قبل خرید می کنند و با نرخ سال جدید به فروش می رسانند.
باید در نظر داشت که گندم یکی از استراتژیک ترین محصولات کشاورزی کشور است که با این روند در اختیار دلالان قرار می گیرد و تنها راه مقابله با آن نیز خرید دولت بود که باید این امر همچنان دنبال شود.
...................................................
گزارش: هادی فتحی