ماجرای ناکامی اسباب کشی 8 میلیاردی به شیراز
البته عمر این انتقال اجباری آنچنان طولانی نشد و با وجود این که زمانی که کارمندان این مجموعه به شیراز منتقل شدند تمام امکانات در اختیار آنان قرار گرفت ، حدود یکسال بعد، از اوایل تیرماه 91 بازگشت کارمندان این سازمان به تهران آغاز شد، همچنین جالب است بدانید امسال و در سالگرد این بازگشت، کتابخانه پژوهشگاه میراث فرهنگی پس از انتقال مجدد پژوهشکده سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری از شیراز به تهران بار دیگر گشایش یافت. این کتابخانه با بیش از 70 هزار جلد کتاب و نشریه تخصصی آماده خدمترسانی به استادان، دانشجویان، پژوهشگران و علاقهمندان میراث فرهنگی است!
پژوهشکده باستانشناسی بهعنوان یک نهاد دولتی مسئول سیاستگذاری
و برنامهریزی برای پژوهش و کاوش در کل کشور است. این پژوهشکده همچنین مسئولیت مهم
مطالعه و تعیین عرصه و حریم محوطهها و تپههای باستانی را بر عهده دارد. اطلس باستانشناسی
کشور نیز زیر نظر این نهاد تهیه میشود. در سال ۱۳۸۹ و با اعلام طرح جدیدی از سوی
دولت برای انتقال تعدادی از دستگاههای دولتی از تهران به شهرستانها و همچنین طرحی
به نام طرح دورکاری، بخشهای مهمی از سازمان میراث فرهنگی از تهران به شهرستانها
انتقال یافت. در این میان پژوهشکده باستانشناسی نیز به شیراز منتقل شد.
اما از سوی دولت در آغاز بودجههای پژوهشی این مجموعه کاهش یافت و پس از آن فعالیتهای میدانی فاقد روش کار سیستماتیک افزایش یافت، فعالیت هیاتهای مشترک تقریبا متوقف شد و استقلال و محدوده اختیارات پژوهشکده باستانشناسی کمتر و کمتر شد، تا جایی که با انتقال این پژوهشکده به شیراز و خانهنشینکردن بسیاری از پژوهشگران این پژوهشکده با عنوان «دورکار»، وجود این نهاد خدشهدار شد. پس از گذشت دوسال و اندی و نمایانترشدن اثر این انتقال بیهوده، باری دیگر این پژوهشکده که اینبار تنها نامی از خود را یدک میکشید به تهران بازگشت و نه تنها استقلال فیزیکی خود را بازنیافت، بلکه تبدیل به دو اتاق و یک راهرو در ساختمان میراث فرهنگی استان تهران شد.
ماجرای یک انتقال 8 میلیاردی ناموفق به شیراز
طرح انتقال پژوهشکده باستانشناسی به شیراز عملاً این مرکز را تعطیل کرد و باعث سرگردانی کارمندان آن شد و در نهایت بهعنوان یک طرح غیر کارشناسی شکست خورد. البته این شکست هزینههای فراوانی بر جای گذاشت. اما اجراکنندگان آن هرگز در این مورد توضیحی قانعکننده ارائه نکردند. به تازگی کامیار عبدی ، سردبیر مجله باستان شناسی و تاریخ در نشست خبری جامعه باستانشناسی کشور، پرده از هزینه ی باورنکردنی این شکست برداشته است.
عبدی گفته است: "در دولتهای نهم و دهم روسای میراث فرهنگی
تاراجی مانند تاراج مغول ایجاد کردند که فقط ماجرای آثار باستانی نبود به عنوان مثال
امارت مسعودیه، چند اداره در این سازمان مستقر بود که یک روز کامیون میآید و به آنها
میگوید که شما باید به شیراز بروید و این ساختمان را به شرکت خصوصی میدهند."
سردبیر مجله باستان شناسی و تاریخ یادآور شد: "اگر راننده یک شرکت دولتی با تصادفی موجب شکسته شدن چراغ اتومبیل آن شرکت شود یا از حقوق او کسر میکنند و یا به او گفته میشود که این چراغ را به حالت اولیه برگردان. اما در موضوع انتقال پژوهشکده به شیراز خودشان اعلام کردند که 8 میلیارد تومان هزینه شد. حال متوجه شدند که اشتباه کردند پس چرا هیچ کس یقه آقای بقایی را نمیگیرد که این 8 میلیارد تومان هزینه به دلیل تصمیم شخصی شما اتفاق افتاده است و آن را به سازمان برگردانید."
عکس العمل نامناسب نمایندگان وقت استان فارس
از میان نمایندگان استان فارس و شهر شیراز تنها قادری نسبت به این بازگشت عکس العمل نشان داد و گفت: "در صورتی که معاونت میراث فرهنگی و پژوهشکده میراث به تهران انتقال یابد از تمام توان خود استفاده میکنیم تا بحث تبدیل سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به وزارتخانه به نتیجه برسد."
البته این اظهار نظر در حد حرف باقی ماند تا پس از ماجرای "چهار میلیارد ، مفت از کف استان رفت !" یک ماجرای هشت میلیاردی هم با نام شیراز گره بخورد.
مگر مال پدرت هست که دلتان بخواهد
بیت المال است