کد خبر: ۱۳۶۳۲۶
تاریخ انتشار: ۱۳:۴۳ - ۰۱ اسفند ۱۳۹۸

مزایا و معایب سرمایه‌گذاری خارجی‌ها در بورس ایران/ چرا تالار شیشه‌ای مورد استقبال خارجی‌ها قرار گرفت؟

اقتصاد ایران دارای جذابیت‌های بسیاری برای سرمایه‌گذاران خارجی است و آن‌ها باوجود تحریم‌ها به ایران می‌آیند، یک کارشناس ارشد بازار سرمایه در این رابطه می‌گوید بازدهی بورس تهران و سودآوری شرکت‌های ایرانی بسیار بیشتر از کشورهای منطقه و جهان است که باعث استقبال خارجی‌ها شده است.

به گزارش شیرازه؛ در هفته جاری خبری در خصوص یک جوان لهستانی در فضای مجازی منتشر شد مبنی بر اینکه این جوان توانسته در بورس تهران پول پارو کند! بر اساس این خبر «ماجیج وجتال» جوان ۳۶ ساله لهستانی توانسته در کمتر از ۳ سال گذشته با سرمایه‌گذاری در بورس تهران سرمایه خود را بیش از ۵ برابر کند. او همچنین  ۱۳.۵ میلیون دلار سهام شرکت‌های مختلف ایرانی را خریداری کرده و کارگزار سرمایه‌گذار ۲۰ فرد ثروتمند با ۶ ملیت انگلیسی، آلمانی، سوئدی، سوئیسی، بلژیکی و لهستانی است.مزایا و معایب سرمایه‌گذاری خارجی‌ها در بورس ایران/ چرا تالار شیشه‌ای مورد استقبال خارجی‌ها قرار گرفت؟

انتشار این خبر و کسب سود سرشار از بورس تهران بازتاب‌های زیادی داشت و در حالی در فضای مجازی دست‌به‌دست شد که این روزها بازار سرمایه مورد استقبال مردم قرار گرفته و پول‌های حقیقی خرد و سرگردان به سمت تالار بورس سرازیر شده است. هرچند که این منابع جدید در بورس صرف بالا رفتن قیمت سهم‌ها در بازار شده ولی می‌بایست دولت، وزارت اقتصادی و سازمان بورس مراقبت بیشتری از بازار داشته باشند و اطمینان خاطر را به سرمایه‌گذاران بدهند زیرا احتمالاً بخش کثیری از افرادی که قدم در تالار شیشه‌ای می‌گذارند با بورس و بازار سرمایه آشنایی نداشته و یا بسیار کم است و ممکن است با هر بالا و پایین شدن قیمت سهم و یا هر افت و منفی شدن شاخص به‌صورت هیچانی برخورد و سرمایه خود را از بازار خارج کنند.

بر اساس این گزارش اقتصادی ایران برای سرمایه‌گذاران خارجی جذابیت بسیار زیادی بخصوص ازنظر سودآوری دارد و آن‌ها را به ایران می‌کشاند که بورس تهران یکی از بخش‌های جذاب اقتصاد کشور است که مورد استقبال سرمایه‌گذاران قرارگرفته است.

گزارش‌ها نشان می‌دهد، حجم معاملات در بورس‌های جهانی به بیش از ۱۰ تریلیون دلار افزایش یافت. در میان ۱۰ بازار بزرگ سرمایه در جهان، بورس لندن با ۸۸٫۹۷ درصد رشد، بیشترین بازدهی را در سال ۲۰۱۹ داشته است اما در این میان بورس تهران بازدهی ۱۳۰/۲۴۰ درصدی را تجربه کرد و موفق شده در سال ۲۰۱۹ عنوان پربازده‌ترین بورس جهان را به خود اختصاص دهد. بازار سرمایه در ایران در حال حاضر روزهای خوبی را پشت سر می‎گذارد. این بازار توانسته در شرایط کاهش قیمت در بازارهای موازی همچون طلا و ارز، بازده بیش‌ازحد انتظار کسب کند.

 

مزایا و معایب سرمایه‌گذاری خارجی‌ها در بورس ایران/ چرا تالار شیشه‌ای مورد استقبال خارجی‌ها قرار گرفت؟

 

* بازدهی 110 درصدی بازار سرمایه ایران/ جذابیت اقتصاد ایران برای سرمایه‌گذاران خارجی

عظیم ثابت، مدیرعامل کارگزاری بانک سپه در گفتگو با خبرنگار اقتصادی دانا، در خصوص حضور سرمایه‌گذاران خارجی‌ها در بورس تهران، اظهار کرد: بازدهی بورس ما نسبت به بورس‌های منطقه و جهان بسیار بالاست و این موضوع باعث افزایش جذابیت بورس تهران بخصوص در دو سال گذشته شده و سرمایه‌گذارانی خارجی که هوشمندتر هستند تصمیم می‌گیرند بخشی از منابع خود به ایران بیاورند، هرچند به دلیل تحریم‌ها شاید برایشان ریسک‌هایی داشته باشد ولی به دلیل بازدهی بسیار خوب آن را پذیرفته‌اند.

وی افزود: شاخص کل بازار سرمایه در سال گذشته بیش از 80 درصد و امسال هم بالای 130 درصد بازدهی داشته و این باعث شده سرمایه‌گذاران و خارجی‌ها بورس ایران را جذاب ارزیابی کنند در چند در سه سال گذشته شاهد افت شدید ارزش پولی ملی بودیم ولی همچنان سرمایه‌گذاری در ایران جذابیت‌های خاص خود را بخصوص برای خارجی‌ها دارد.

این کارشناس بازار سرمایه بابیان اینکه قوانین اجازه ورود سرمایه‌گذاری خارجی به بورس و خرید سهام را می‌دهد، گفت: امنیت خوبی در کشور برای سرمایه‌گذاری وجود دارد و فقط این جوان لهستانی نیست و خارجی‌های بسیار هستند به‌طوری‌که هرماه دو و یا چند کد معاملاتی بورس برای افراد خارجی صادر می‌شود و باید نظر سرمایه‌گذاران خارجی را هم جذب کنیم.



ثابت با بیان اینکه آمار دقیقی از تعداد و میزان سرمایه‌گذاران خارجی در بورس نداریم، بیان کرد: در سال‌های گذشته حتی سرمایه‌گذارانی داشتیم که سهامدار عمده شرکت‌های بورسی بودند اما متأسفانه پس از برجام و حتی در سال 91 و 92 با افزایش تحریم‌ها از ایران رفتند. تحریم‌ها نقل‌وانتقال پول برای سرمایه‌گذاران را سخت‌تر کرده هرچند در برخی شهرهای جهان مانند لندن صندوق‌هایی ایجادشده تا در زمینهٔ جذب سرمایه‌گذاری خارجی در بورس فراهم شود.

وی تصریح کرد: می‎بایست تسهیلاتی برای ورود سرمایه خارجی به بورس فراهم شود زیرا وضعیت شرکت‌های ایرانی نسبت به شرکت‌های خارجی ازنظر سودآوری بسیار خیلی خوب است و بورس‌های آن‌ها نیز به این میزان سودآوری ندارند.

 

تأمین مالی، مشکل اکثر بنگاه‌ها است/ بورس حبابی نیست

این کارشناس اقتصادی اضافه کرد: ورود سرمایه خارجی و جدید به بورس تهران برای اقتصاد مفید است به شرطی که این منابع در جهت تأمین نیاز مالی شرکت‌ها حرکت کند و این امر فقط با پذیرش و عرضه شرکت‌های جدید و یا افزایش سرمایه شرکت از محل آورده نقدی امکان‌پذیر است که می‌تواند اقتصاد ایران را به تحرک بیشتری وا‌دارد؛ زیرا بنگاه‌ها با مشکل برای تأمین مالی مواجه هستند که حل این مشکل با هدایت منابع جدید باعث افزایش تولید و صادرات و ایجاد اشتغال خواهد شد و سودش به اقتصاد ملی برمی‌گردد.

ثابت در خصوص این سؤال که آیا بورس حبابی است پاسخ داد: نمی‌توان از واژه حباب برای تمام بازار سرمایه استفاده کرد زیرا قیمت سهام خیلی از صنایع و شرکت‌های بنیادی جذاب و سودآوری و وضعیت خوبی دارند البته شاید برخی سهم‌ها بی‌بنیاد که افراد خاصی روی آن مانور می‌دهند و با سفته‌بازی قیمتشان بالا رفته، حبابی باشند، ولی کلیت بازار حبابی نیست.
مزایا و معایب سرمایه‌گذاری خارجی‌ها در بورس ایران/ چرا تالار شیشه‌ای مورد استقبال خارجی‌ها قرار گرفت؟
 

توصیه‌هایی به سرمایه‌گذاران جدید بورس/ اصلاح بازار چه زمانی رخ می‌دهد؟

مدیرعامل کارگزاری بانک سپه به رشد خوب شاخص بازار سرمایه اشاره کرد و افزود: اصلاحات مقطعی شاخص پیش‌بینی می‌شود ولی بعید می‌دانم با اصلاح منابع زیاد از بورس خارج شود زیرا بازارهای دیگر به‌اندازه بازار سهام جذاب نیستند.

این کارشناس ارشد با توصیه به سرمایه‌گذاران جدید در بورس، گفت: این افراد ابتدا آموزش‌های لازم را ببیند و از بازار شناخت پیدا کنند زیرا دانش و شناخت و اطلاعات در بازار سرمایه حرف اول را می‌زند دوم. برای سرمایه‌گذاری از منابع مازاد خود که در کوتاه‌مدت نیازی به آن ندارند استفاده کنند. سوم حتی‌المقدور از طریق صندوق سرمایه‌گذاری اقدام کنند و مستقیماً وارد بازار و خریدوفروش نشوند.

ثابت تأکید کرد: اگر سرمایه‌گذاران خودشان اقدام به خریدوفروش سهام کردند دنبال سودهای آنی، کوتاه‌مدت و صف محوری نباشند زیرا ممکن است سهمی امروز 10 درصد بالا برود و روز بعد همین میزان افت کند و حتی به دلیل صف‌های فروش نتوانید سهم را به‌موقع بفروشید. البته باید دو نکته را مدنظر داشته باشند یک دنبال سود معقول باشند نه رؤیایی و دوم اینکه امنیت سرمایه‌گذاری خود را با خرید سهم‌هایی که دارای ریسک بالا و زیان و ضرر زیاد است، به خطر نیندازند.

 

وضعیت تولید، فروش و سودآوری شرکت‌ها خوب شده است

به گفته وی، سرمایه‌گذاران در بورس از سیگنال گیری و نوسان گیری از سایت‌های خاص پرهیز کنند و به شایعات توجه نکنند و اگر می‌خواهند سود آنی کسب کنند، نهایتاً 20 درصد سرمایه خود را به سفته‌بازی و نوسان گیری‌های کوتاه‌مدت اختصاص دهند. پول خود را در سهم‌هایی قرار دهند که اگر هم بازار دست به اصلاح زد و یا رشد نکرد، بتوانند در مجامع سالانه شرکت‌ها سود نقدی کسب کنند تا جبرانی برای کاهش سرمایه‌هایشان باشد.

این کارشناس فعال بورس در خصوص اینکه چه زمانی بازار اقدام به اصلاح خواهد کرد، گفت: مدت‌هاست که بازار می‌خواهد اصلاحی انجام دهد ولی این‌قدر نقدینگی ورودی به بورس زیاد شده که روزنامه بین 6 الی 7 هزار میلیارد تومان معامله می‌شود و ورود این پول به بازار اجازه اصلاح طولانی نمی‌دهد؛ هرچند گاهی این اصلاح روزانه و گاهی یک الی یا دو روز رخ می‌دهد.

ثابت اضافه کرد: احتمالاً در اسفندماه مانند سنوات گذشته که میزان عرضه‌ها بیشتر و احتمال اصلاح شاخص زیاد است اما روند کلی بازار سرمایه را تا مادامی‌که منابع  سرگردان جایی جذاب‌تر از بورس پیدا نکنند، نمی‌رود و بازار همچنان جذاب است البته وضعیت تولید و فروش بنگاه‌ها علیرغم تحریم‌ها خوب شده و مشکلات خاصی وجود ندارد که امیدواریم همچنان روند سودآوری شرکت تداوم داشته باشد تا اقتصاد ما به‌تدریج به رشد پایدار و متوازن دست یابد.

منبع:دانا

نظرات بینندگان