مسکن؛ آشفته بازاری که متولی ندارد:
بی اثر ماندن تاکتیک های مسئولین برای کنترل قیمتها در بازار مسکن/ شهروندان به حاشیه شهرها عقب نشینی کردند
خرداد ماه، فصل جابجایی مستاجران، کم کم فرا رسیده و حالا رشد تصاعدی اجاره بها در شهرها و کلانشهرها و بی اثر ماندن تاک تیک های مسئولین برای کنترل قیمتها در بازار مسکن، موجب شده مستاجرانی که توان پرداخت این مبالغ را ندارند به سمت حاشیه شهرها عقب نشینی کرده و شهرنشینی را با همه مزایا و معایبش به متمولانی واگذار کنند که یا صاحب خانه و سرپناهی از خود هستند یا جزو آن دسته از افرادی که توان مالی برای پرداخت اجاره بهای سنگین رهن و اجاره در نقاط مختلف شهر را دارند.
به گزارش سرویس اجتماعی شیرازه، خرداد ماه، فصل جابجایی مستاجران، کم کم فرا رسیده و حالا رشد تصاعدی اجاره بها در شهرها و کلانشهرهایی چون تهران، شیراز، اهواز،اصفهان و... و بی اثر ماندن تاک تیک های مسئولین برای کنترل قیمتها در بازار مسکن، موجب شده مستاجرانی که توان پرداخت این مبالغ را ندارند به سمت حاشیه شهرها عقب نشینی کرده و شهرنشینی را با همه مزایا و معایبش به متمولانی واگذار کنند که یا صاحب خانه و سرپناهی از خود هستند یا جزو آن دسته از افرادی که توان مالی برای پرداخت اجاره بهای سنگین رهن و اجاره در نقاط مختلف شهر را دارند.
اگر چه از روزگاری که اجارهنشینی مصادف با خوشنشینی بود، زمان زیادی نگذشته است اما در همین مدت کوتاه، خوشنشینی برای اغلب مستأجران رویایی شده که باید در نوستالژیها دنبال آن بگردند، چرا که افزایش بدون ضابطه اجارهبها، اجارهنشینی را مکافات بزرگی کرده که داشتن یک آلونک در هر کجای شهر به آرزوی بزرگ عده زیادی از مردم تبدیل شده است.
بازار مسکن ایران همیشه بازار رهاشدهای بوده به گونه ای که چند دهه رهاشدگی سبب شده از یک نظم درونی پیروی کند،اما از دو سال پیش که به دلیل شرایط کرونایی دولت اقدام به تعیین سقف نرخ اجارهبها تا ۲۵ درصد برای مستأجران کرد، بازار رهن و اجاره از نظم پیشین کجدار و مریز خود خارج شد و این اجازه دولت، گویی مجوزی شد برای مالکان جهت افزایش گاه تا 100 درصدی بهای رهن و اجاره خانهها! مجوزی که حتی اگر دولت امسال آن را لغو کند، تا چند سالی تبعات آن را مستأجران باید بپردازند؛ مستأجرانی که اغلب از قشر فرودست و کارگر جامعه هستند، با حداقل دریافتی 6 میلیون تومانی باید با اجارههای چند میلیون تومانی و رهنهای چند ده میلیونی دستوپنجه نرم کنند.
در این میان علاوه بر در نظر گرفتن نقش مالکان در افزایش قیمت اجاره بها باید به این نکته نیز توجه کرد که بنگاههای معاملات مسکن نیز دستی بر آتش افزایش قیمت داشتهاند و گاه برای دریافت حق دلالی خود قیمتهایی نجومی و باور نکردنی بر روی ملک گذاشته و با تبانی با مالک تا نایی که بتوانند گوش مستاجران را میبرند.
از طرفی نیز با رشد شبکههای اجتماعی شاهد بروز و فعالیت این شبکه ها در خرید و فروش کالا و خدمات هستیم که افراد میتوانند هم کالای خود را عرضه کنند هم تقاضا برای خرید کالا و خدمات را به اشتراک بگذارند که معروف ترین این شبکههای بازار محور، سایت دیوار است که قیمتهای بی حساب و کتاب آن معضل بزرگی سد راه مستاجران شده است.
به گفته رئیس اتحادیه مشاوران املاک شیراز این معضل به گونه ای حاد شده که در سایت نیازمندیها یک نفر با چند خط موبایل، بازار مسکن را به هم ميریزد.
شهرام نامداری در یک گفتگوی رسانه ای در خصوص افزایش قیمت در شیراز و بازار بی حساب و کتاب مسکن، گفت: تا چند سال پیش از ظهور سایتهای نیازمندیها وضع به صورتی بود که ملک به بنگاه سپرده ميشد و مشاوران املاک قیمتهایی را که مالکان برای اجاره در نظر داشتند، متعادل میکردند.اما اکنون که ملکها از طریق سایتهای تبلیغاتی اجاره داده ميشود، اوضاع از کنترل خارج شده، سایتهایی که از هیچ قانون و ضابطهای تبعیت نميکنند!
وی با اشاره به اینکه تعیین درصد افزایش قیمت اجارهبها توسط دولت خطایی بود که منجر به افزایش چند برابری قیمت اجارهبها خصوصا در سال گذشته شد، افزود: هر درصد افزایشی که دولت تعیین کند، مالکان آن را چند برابر کرده و در افزایش مبلغ رهن و اجاره خود اعمال میکنند. اگر دولت 25 درصد افزایش اجارهبها بگذارد، مالک 50 تا 100 درصد اجارهبها را افزایش ميدهد. در حالی که سالهای قبل که دولت افزایش اجارهبها را تعیین نميکرد، مستأجران به 10 تا 15 درصد افزایش اجارهبها راضی بودند و مالکان به 20 الی 30 درصد و درنهایت بین مالک و مستأجر خودبهخود روی 20 درصد افزایش قیمت توافق ميشد، اما این تعیین درصد افزایش قیمت کار را خراب کرد و به مالکان مجوز افزایش قيمت چندین برابری را داد.
رئیس اتحادیه مشاوران املاک شیراز با اشاره به اینکه شیراز شهر دوم و سوم ایران از نظر گرانی مسکن است، اظهار کرد: این افزایش بیرویه قیمتها در رهن و اجاره و راکد بودن بازار باعث ابطال روزانه چندین مجوز دفتر مشاور املاک در شیراز شده است.
نامداربا بیان اینکه اگر بازار مسکن از این آشفتهبازاری که هرکس مستقل ميتواند در آن خانهاش را رهن و اجاره دهد یا بفروشد خارج نشود، امیدی به کنترل قیمتها در بازار مسکن وجود ندارد، تاکید کرد:متاسفانه با رشد صعودی قیمتهای رهن و اجاره در دو سال گذشته مردم مخصوصا قشر جوانی که تازه ازدواج کردهاند، رو به حاشیهنشینی و بخشنشینی و زندگی در روستاها و بخشهای اطراف شهرها آوردهاند.
وی با بیان اینکه پیداکردن خانه برای رهن و اجاره در حاشیههای شهر نیز کار دشواری شده است، اظهار کرد: اتباع بیگانه به سبب آنکه نميتوانند حساب بانکی داشته باشند، خانههایی را در حاشیه شهر از مالکان به صورت یکجا اجاره ميکنند. یعنی تمام پول اجاره را یکجا ميپردازند؛ بدون آنکه قولنامه محضری بین آنها ردوبدل شود. مالکان نیز به سبب دریافت پول یکجای اجاره حاضر نیستند خانههای خود را به ایرانیها اجاره دهند و خانههایشان را با مبلغ بیشتر در اختیار اتباع بیگانه ميگذارند. این درحالی است که یک زوج جوان خانه را برای دو یا سه نفر اجاره ميکند، درحالی که اتباع اغلب خانهها را برای 10 تا 15 نفر اجاره ميکنند.
رئیس اتحادیه مشاوران املاک شیراز در پایان با ابراز تأسف از افزایش بیرویه قیمت ملک و رهن و اجاره خاطرنشان کرد: برخی از مالکین واقعا رحم ندارند و قیمتهای خانههایشان را دو برابر گذاشتهاند، چون در این بازار راکد و نبود خانه برای اجاره بالاخره خانهشان با اندکی بالا و پایینکردن قیمت اجاره خواهد رفت.
قصه هزار و یک شب مسکن و خواب خوش مسئولان
اگر چه تمام متولیان امر مسکن و مسئولان بالادستی و ارشد کشور خود به خوبی ماجرای آشفته بازار مسکن و راه کارهای کنترل و نظارت برآن را میدانند اما انگار گفتن و نوشتن از گرانی افسار گسیخته مسکن و افزایش های چند صد درصدی اجاره بها، این روزها تبدیل شده به قصه های تکراری هزار و یک شب شهرزاد قصه گو،داستانهای که مادران هر شب زیر گوش کودکان خود نجوا میکردند تا با خیالی آسوده به خواب بروند، انگار این تراژدی تلخ تکراری برای مسئولان ما نیز همانند قصه های مکرری شده که با شنیدنش آنان را به خواب ابدی فرو برده و دیگر توان بیدار شدن ندارند تا ببینند بی توجهی و عدم نظارت های آنان چه ضربه های سهمگینی بر پیکره جامعه و بنیان خانواده ها وارد کرده است.
انتهای پیام/س
نظرات بینندگان