کد خبر: ۱۵۵۵۹۷
تاریخ انتشار: ۰۸:۰۶ - ۲۳ مرداد ۱۴۰۱
شیرازه گزارش می دهد؛

تهدید سلامت شهروندان، با رهاسازی پسماندهای عفونی در سطح شهرها/سایه زباله‌ها بر سر کلانشهر شیراز

گزافه نیست اگر زباله را یکی از اصلی‌ترین بلاهای جان انسان در قرن ۲۱ دانست، آشغالهایی که روز به روز عرصه را برای زندگی آدم تنگ تر و تنگ تر کرده و قلمرو خود را وسعت می‌بخشند.
به گزارش سرویس اجتماعی شیرازه ،سایه زباله، نخاله‌های ساختمانی‌ و به ویژه پسماندهای عفونی بر سر کلانشهر شیراز سنگینی می‌کند، به گونه‌ای که بنا بر اعلام کارشناسان،  اگر فکری برای این موضوع نشود، می تواند سلامت جامعه را با مشکل جدی مواجه کند و لطمات غیرقابل جبرانی بر پیکر نحیف محیط زیست این خطه نیز وارد کند.

گزافه نیست اگر زباله را یکی از اصلی‌ترین بلاهای جان انسان در قرن ۲۱ دانست، آشغالهایی که روز به روز عرصه را برای زندگی آدم تنگ تر و تنگ تر کرده و قلمرو خود را وسعت می‌بخشند.

زباله‌های عفونی ناشی از فعالیت بیمارستان‌ها،مراکز درمانی،آزمایشگاهی و مطب پزشکان خطری به مراتب بیش‌تر از سایر پسماندهای عادی دارد زیرا امکان انتقال هزار و یک بیماری خطرناک از طریق این زباله‌ها وجود دارد.

اغلب بیمارستان‌ها و مراکز بزرگ درمانی شیراز که یکی از قطب های پزشکی ایران نیز بشمار می رود به دستگاه بی خطر ساز زباله به روش بخار مستقیم (روتو کلاو) مجهز هستند و بعد از بی خطر کردن پسماند عفونی نسبت به دفع آن اقدام می کنند و این درحالی است که به گفته فعال زیست محیطی با استفاده از این تجهیزات که برخی مراکز درمانی شیراز هم از آن بی بهره هستند نمی‌توان خطر زباله های عفونی را بطور کامل کاهش داد و برای این هدف باید از دستگاه مخصوص زباله سوز استفاده کرد که اکنون این تجهیزات در شیراز وجود ندارد.

در حالی که جرایم سنگینی برای رها کنندگان زباله های عفونی در کشور در نظر گرفته شده اما بعضی مراکز درمانی،مطب ها و آزمایشگاه های شیراز این پسماندها را بدون بی خطر سازی در اطراف این کلانشهر رها می کنند و این وضعیت می تواند خطر ناشی از این مواد را به شدت افزایش دهد.

 برای پیگیری این معضل و تعیین تکلیف پسماندهای عفونی شهر شیراز، با روح اله خوشبخت رییس سازمان مدیریت پسماند شهرداری شیراز  به گفتگو پرداختیم.

وی با بیان اینکه طرح تفکیک از مبدأ به منظور جمع آوری پسماند خشک از منازل، ادارات و اصناف در حال انجام است گفت: پسماندهای خانگی مخلوط در سایت دفع پسماند در خط تفکیک صنعتی پسماند جداسازی شده و پسماندهای خشک قابل بازیافت به کارخانه بازیافت فرستاده می شود.

خوشبخت در ادامه افزود:پسماندهای تر نیز برای تهیه کود کمپوست استفاده می شوند.بخشی از پسماندها که قابلیت بازیافت ندارند، دفن می شوند.

 رییس سازمان مدیریت پسماند شهرداری شیراز با اشاره به اینکه علی رغم اینکه شهرداری ها وظیفه قانونی در قبال پسماندهای پزشکی ویژه ندارند، تصریح کرد: به منظور جلوگیری از انتشار بیماری های واگیردار و حفظ بهداشت عمومی، سازمان مدیریت پسماند شهرداری شیراز اقدام به طراحی، احداث و عایق بندی سلول دفن بهداشتی با استفاده از لایه های عایق ژئوممبراین و ژئو تکستایل نموده که پس از انتقال پسماندهای عفونی، روزانه توسط خاک و آهک پوشانده می شود. 

وی در ادامه به بیان آمار روزانه پسماند های خانگی  و اصناف ادارات پرداخت و گفت: به طور میانگین روزانه 1009 تن پسماند خانگی شامل پسماند آلی و به طور کلی پسماند های تولید شده در منازل، اصناف، ادارات و مراکز مشابه  و  همچنین بیش از 7000 تن پسماند عمرانی و ساختمانی ناشی از ساخت و ساز در شهر شیراز تولید می شود. 

این مقام مسئول با بیان اینکه پسماندهای خانگی پس از انتقال به سایت دفع پسماند، در خط تفکیک صنعتی پسماند جداسازی میشود  اضافه کرد: بخشی از پسماند که قابلیت بازیافت به محصولات جدید و یا تولید کود کمپوست را ندارد، دفن می شود. 

خوشبخت در ادامه در خصوص آمار پسماند عفونی پرداخت و افزود: به طور میانگین روزانه 21 تن پسماند عفونی  تولید میشود.

 رییس سازمان مدیریت پسماند شهرداری شیراز  با اشاره به تجهیزات مجهز بیمارستان ها بیان کرد :بعضی از مراکز درمانی محهز به دستگاه های بی خطرساز پسماند عفونی هستند و پس از بی خطر سازی، این پسماندها از سوی سازمان مدیریت پسماند، توسط خودرو مخصوص جمع آوری پسماندهای عفونی جمع آوری شده و به محل دفن بهداشتی منتقل می گردد.

وی در ادامه به طرح تفصیلی ارائه شده پرداخت و  گفت:مطابق با برنامه های ارائه شده توسط مشاور، هر سال با توجه به فعالیت بخش های محتلف سازمان، برنامه های اجرایی به همراه هزینه ارائه شده که بودجه عمرانی با توجه به این طرح تدوین می شود. همچنین با توجه به نیاز سازمان، این طرح هر سال به روز رسانی می گردد. 

خوشبخت در پاسخ به سوال شیرازه مبنی بر اینکه شهرداری در قبال زباله های عفونی چه اقداماتی کرده است، افزود: به استناد ماده 7 قانون مدیریت پسماندها مصوب 20‏/2‏/83 و آئین نامه اجرایی آن مصوب 5‏/5‏/84 ، علی رغم اینکه شهرداری ها وظیفه قانونی در قبال پسماندهای پزشکی ویژه ندارند، به علت عدم تجهیز بعضی از مراکز بیمارستانی، درمانی و تشخیص طبی به دستگاه های بی خطر ساز، به منظور جلوگیری از انتشار بیماریهای واگیر و رعایت بهداشت عمومی، سازمان مدیریت پسماند شهرداری شیراز از سال 1378 طبق مجوز سالیانه دفن کارگروه مدیریت پسماند استان در راستای ارتقاء وضعیت محیط زیست و بهداشت جامعه اقدام به اجراء موقتی سیستم مدیریت خاصی به منظور کنترل پسماندهای پزشکی ویژه نموده است.

رییس سازمان مدیریت پسماند شهرداری شیراز  با تاکید بر اینکه مهمترین اقدام در این خصوص تفکیک از مبدأ پسماندهای خشک و تر و نبود پسماندهای خشک در مخازن پسماند تر است. تصریح کرد: مردم می‌توانندجمع آوری پسماند خشک را در شیراز به روش های گوناگونی انجام دهند.

وی در ادامه گفت:مراجعه هفتگی خودرو های مخصوص جمع آوری پسماند خشک به درب منازل، ادارات و مراکز آموزشی، استقرار ایستگاه های ثابت اطلاع رسانی و جمع آوری مواد قابل بازیافت، که در حال حاضر تعداد  62 ایستگاه در سطح شهر مستقر می باشند. در این روش شهروندان مواد قابل بازیافت (کاغذ، کارتن، مقوا، انواع پلاستیک و فلزات و شیشه) خود را به این ایستگاه ها تحویل داده و در مقابل، کالاهایی از جمله مواد بهداشتی و مواد شوینده دریافت می کنند.

خوشبخت با بیان اینکه بخش ویژه پسماند را نیز که به صورت جداگانه ذخیره کرده اید، می توانید به خودروها و یا ایستگاه های بازیافت تحویل دهید تصریح کرد:جمع آوری پسماند خشک قابل بازیافت تولید شده مشاغل و صنوف مختلف در سطح شهر، توسط خودروهای ساماندهی شده که به صورت روزانه از سطح شهر انجام می گیرد. شایان ذکر است جمع آوری پسماندهای معابر بصورت مستمر صورت می پذیرد. همچنین اپلی کیشن جمع آوری پسماند های خشک با عنوان سو برای جمع آوری پسماند خشک طبق زمان درخواستی شهروندان در مناطق 4 و 5 فعال است. 

این مقام مسئول در پایان بیان کرد:شهروندانی که اقدام به تخریب و یا ساخت و ساز می نمایند، بایستی با مراجعه به کارشناس پسماندهای ساختمانی مستقر در شهرداری منطقه مربوطه و انعقاد قرادادف مخزن ذخیره سازی نخاله های ساختمانی را دریافت کنند و با توجه به حجم پسماند تولیدی، به آنها خدمات رسانی می شود. در صورت عدم مراجعه به موقع خودرو جمع آوری نخاله های ساختمانی، شهروندان می توانند با شماره تماس امور ارتباطات و آموزش شهروندی سازمان به شماره 36499234 تماس بگیرند.

به گزارش شیرازه، در این میان و در شرایط کنونی نباید از خطر بزرگ و جدی تر شیوع بیماری کرونا غافل شد، چرا که هر یک از زباله های عفوی رها شده در حاشیه شهرها ممکن است به دست معتادین متجاهری برسد که ناقل ویروس منحوس کوویید 19 و یا نوع جدیدی از آن باشند که به راحتی تعداد زیادی را مبتلا می‌کنند.

به منظور پیگیری بیشتر در خصوص زباله ها عفونی مراکز درمانی، در گزارش بعد به سراغ رئیس کمیسیون محیط زیست شورا و علوم پزشکی شیراز خواهیم رفت.

انتهای پیام/ف

برچسب ها: شیرازه ، فارس ، شیراز
نظرات بینندگان