رئیس گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز در گفتگو با شیرازه:
نان کامل، سلامت و ارزش تغذیهای بیشتری نسبت به نان سفید دارد
رئیس گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز گفت؛ مردم نان کامل را کمتر و نان سفید را بیشتر مصرف میکنند، این درحالی است که نان کامل نسبت به نانهای تهیه شده با آرد سفید از ارزش تغذیهای بالاتری برخوردار است.
به گزارش خبرنگار گروه سلامت پایگاه تحلیلی خبری شیرازه، نان قوت اصلی اکثر مردم جامعه است، بسیاری از ما هر روز یا دست کم چند روز هفته از نان استفاده میکنیم. نان بخش عمدهای از نیازهای انرژی، پروتئین و آهن بدن را تامین میکند. از این رو شناخت بهترین نوع نان بسیار اهمیت دارد.
مریم مهارت، رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز در این خصوص در گفتگو با خبرنگار ابن رسانه، عنوان کرد: بر اساس شیوه نامههای رژیمی مربوط به سالهای ۲۰۲۰ – ۲۰۱۵ میلادی، دست کم ۵۰ درصد از غلات مصرفی روزانه باید از نوع غلات کامل باشد.
وی با بیان اینکه بررسیهای انجام شده در ایران نشان داده است که مردم نان کامل را کمتر و نان سفید را بیشتر مصرف میکنند، افزود: این درحالی است که نان کامل مانند سنگک نسبت به نانهای تهیه شده با آرد سفید مانند لواش از ارزش تغذیهای بالاتری برخوردار است؛ بخش مهمی از آهن موردنیاز روزانه افراد از طریق نان تامین میشود، مشروط به آنکه زمان ماندگاری خمیر برای انجام تخمیر، کافی باشد.
مهارت اظهار کرد: در سالیان گذشته دانشگاه علوم پزشکی شیراز اقدامات بسیاری برای گسترش میزان استفاده از نان کامل و فرهنگسازی و اطلاع رسانی در بین مردم استان فارس انجام داده، با این حال نیاز است که این اقدامات در سطح گستردهتری انجام گیرد که این امر، نیازمند استقبال مردم از مصرف نان کامل است.
ویژگیهای نان کامل
این کارشناس تغدیه به بخشی از ویژگیهای نان کامل اشاره کرد و گفت: نانهایی که با آرد کامل تهیه شده است، رنگ تیرهتری دارد و خوب است بدانیم تغییر رنگ در این نوع نان به دلیل افت کیفیت آن نیست، بلکه به دلیل بالا رفتن درصد سبوس است.
وی با تاکید بر اینکه آرد کامل حاوی جوانه و سبوس است؛ در حالی که آرد سفید دارای مقدار ناچیز سبوس و فاقد جوانه، عنوان کرد: آرد کامل منبع غنیتر از از فیبر و ویتامینهای گروه B، منیزیم، سلنیوم، روی و ترکیبات آنتیاکسیدانی دیگر نسبت به آرد سفید است که این خود میتواند دلیل مهمی بر اثرات سلامتی بخش نان کامل باشد.
مهارت معتقد است: نانی که خمیر آن به صورت طبیعی تخمیر میشود علاوه بر هضم بهتر، اسید اگزالیک و اسید فیتیک آن نیز کاهش و جذب آهن و کلسیم آن بهتر صورت گرفته و عطر و بوی بهتری دارد. در مقابل، نان حاصل از خمیرهایی که تخمیر نمیشود و یا با جوش شیرین تخمیر میشود به صورت فطیر و خمیر به دست مصرف کننده میرسد که هضم آن بسیار دشوار است و جذب آهن، کلسیم، روی و دیگر مواد تا حد زیادی کاهش مییابد.
رئیس گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز در ادامه تصریح کرد: تحقیقات بسیاری نشان داده است که مصرف نان کامل به پیشگیری و درمان بسیاری از بیماریها از جمله چاقی، دیابت و بیماریهای قلبی عروقی، کمک میکند.
مهمترین فواید مصرف نان کامل
وی ادامه داد: سبوس گندم جزو فیبرهای غذایی نامحلول است که در جلوگیری از یبوست و سایر بیماریهای روده بزرگ تاثیر زیادی دارد. همچنین غلات کامل، بیشتر از غـلات سبوسگیری شده، در دسـتگاه گوارش میماند و احساس سیری بیشتری به فرد میدهـد که میتواند در کنترل وزن و پیشگیری از چاقی موثر باشد. از طرفی نیز مصرف نانهای کامل در مقایسه با نانهای سفید به آهستگی قند خون را بالا میبرد و در نتیجه میتواند به کنترل قند خون و پیشگیری از ابتلا به دیابت کمک کند.
این کارشناس تغذیه گفت: فیبر موجود در سبوس با اتصال به اسیدهای صفراوی یا چربیها از جذب کلسترول و چربی مواد غذایی جلوگیری میکند که این امر باعث کاهش چربی خون شده و به طور غیر مستقیم از بروز بیماری های قلبی و عروقی پیشگیری می کند.
مهارت سبوس را جزو مواد غذایی مطلوب برای باکتریهای مفید روده دانست و گفت: در مقابل امراض میکروبی روده اقدام و سیستم ایمنی بدن را فعال میکند و به خاطر داشتن آهن، اسید فولیک و سایر مواد مغذی به بهبود رشد جسمی و ذهنی کودکان کمک میکند.
انتهای پیام/224224
نظرات بینندگان