کِشتی دولت در مسیر رونق اقتصاد شیلاتی :
تولید سالانه ۱۳ هزارتن محصول در فارس
کِشتی دولت در مسیر رونق اقتصاد شیلاتی کشور در حال حرکت است، این در حالیست که شهرستانهای فارس نیز پتانسیل بالایی در زمینه پرورش انواع آبزیان دارند به گونهای که سالانه بیش از ۱۳هزارتُن محصولات شیلاتی و آبزیان در این استان تولید میشود.
به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی پایگاه تحلیلی خبری«شیرازه»، کشور ایران در حوزه زیرساختهای صید و صیادی با چیزی حدود ۲۲۷ نقطه تلاقی، ۷۰ بندر صیادی، ۱۲۰ اسکله تخلیه و ۳۷ اسکله مردمی از بیشترین سازه و زیرساخت در حوزه شیلات برخوردار است.
![تولید سالانه ۱۳ هزارتن محصول در فارس تولید سالانه ۱۳ هزارتن محصول در فارس](/files/fa/news/1402/7/1/421451_703.jpg)
![تولید سالانه ۱۳ هزارتن محصول در فارس تولید سالانه ۱۳ هزارتن محصول در فارس](/files/fa/news/1402/7/1/421452_227.jpg)
در حقیقت صنعت شیلات ایران با تولید یک میلیون و ۳۵۲ هزار تُن محصولات شیلاتی که ۷۵۱ هزار تُن از این مجموع در حوزه صید و صیادی و ۶۰۱ هزار تُن در حوزه آبزیپروری است در غرب آسیا رتبه نخست را به خود اختصاص داده است و بهعنوان پیش رو در حوزه تولید پروتئین آبزیان در منطقه به شمار میرود.
به گفته متولیان امر، در دولت سیزدهم نیز اتفاقات خوبی برای صیانت از این ذخایر رخداده که تأمین اعتبار در سفرهای استانی برای پنج مرکز بازسازی ذخایر و تأمین اعتبار برای ایجاد زیستگاههای مصنوعی از جمله اقدامات قابلتوجهی است که در طول ۲ سال گذشته صورتگرفته است.
معاون وزیر جهاد کشاورزی نیز یکم شهریورماه ۱۴۰۲ از تولید سالانه یک میلیون و ۳۵۰ هزار تُن محصولات شیلاتی در کشور خبر داد و اعلام کرد: باهمت دولت سیزدهم سال گذشته ۳۶۵ میلیون قطعه ماهی با اعتبار ۴۵ میلیارد تومان تکثیر و رهاسازی شد و امسال ۹۰ میلیارد تومان برای همین موضوع اعتبار در نظر گرفته شده است.
![تولید سالانه ۱۳ هزارتن محصول در فارس تولید سالانه ۱۳ هزارتن محصول در فارس](/files/fa/news/1402/7/1/421451_703.jpg)
وضعیت منابع آبی طبیعی در فارس
در استان فارس نیز منابع آبی طبیعی و نیمهطبیعی متعددی در مناطق مختلف وجود دارند که این منابع نقش بسزایی بر روی تأمین آب و رونق اقتصادی استان ایفا میکنند.
شاخصترین منابع آبی فارس
در حال حاضر سدهای درودزن در شهرستان مرودشت، ملاصدرا در اقلید، تنگاب در فیروزآباد، سد سلمان فارسی در شهرستانهای جهرم و قیر و کار زین، رودبال در استهبان و سد ایزدخواست در آباده از شاخصترین منابع آبی استان به شمار میروند.
این در حالی است که افزایش رسوبات و آلودگی آب، کاهش کیفیت آب و کاهش تنوع زیستی از مهمترین اثرات زیستمحیطی ناشی از انباشت پساب کشاورزی و فضولات حیوانی در مخازن آبی پشت سدها هستند.
ضرورت برنامه الگویی بازسازی و احیای ذخایر آبزیان
بر اساس مطالعات انجام شده بازسازی و احیای ذخایر آبزیان بهعنوان یکی از راهکارهای اساسی از سوی متخصصان برای بهترشدن کیفیت آب و توسعه و بهرهوری منابع آبی به شمار میرود.
بنا به استدلال این افراد، مدیریت منابع آبی بهواسطه بهرهبرداری از ذخایر آبزیان در زمانهای مجاز و غیرمجاز و تداوم صید تفریحی با در نظرگیری مسائل زیستمحیطی میتواند برنامه الگویی بازسازی و احیای ذخایر آبزیان را در برنامههای توسعه و بهرهوری منابع آبی بگنجاند.
پتانسیل بالای فارس در زمینه تکثیر و پرورش انواع آبزیان
فارس با داشتن ۱۰ سد، بیش از هزار و ۵۰۰ دهنه قنات، ۲ هزار و ۷۰۰ رشته چشمه، ۱۰۰ هزار هکتار منابع آبی شور و لبشور و شیرین و همچنین با برخورداری از ۷۰ هزار حلقه چاه کشاورزی از پتانسیل خوبی در زمینه تکثیر و پرورش انواع آبزیان برخوردار بوده و از این نظر جایگاه مطلوبی در کشور دارد.
مدیر امور شیلات و آبزیان سازمان جهاد کشاورزی فارس گفت: سالانه بیش از ۱۳ هزار تُن محصولات شیلاتی و آبزیان در این استان تولید میشود که شهرستان سپیدان با تولید ۴ هزار و ۳۰۰ تن دارای مقام نخست است.
علی فلاحی افزود: این شهرستان با دارابودن ۵۳ مزرعه پرورش ماهی قزلآلا حائز رتبه نخست تولید در استان است.
این مقام مسئول با اشاره به اینکه ۱۱ مرکز پرورش و تکثیر بچهماهی در شهرستان سپیدان وجود دارد، گفت: این توانمندی یکی از ظرفیتهای بسیار مناسب و مستعدی است که باتوجهبه وجود چشمهسارها و رودخانههای موجود در شهرستان سپیدان ایجاد شده که مضافاً میتواند در توسعه گردشگری و عرضه آبزیان و افزایش مصرف این محصولات اثرگذار باشد.
وی با بیان اینکه یکی از اهداف و وظایف همه دولتها در تمامی کشورها این است که تلاش کنند سطح سلامت و سطح زندگی مردم جامعه خود را ارتقا دهند، افزود: پرورش نسلهای سالمتر و کاهش هزینههای درمانی از طریق ایجاد امنیت غذایی و ارائه یک الگوی تغذیهای مناسب حاصل میشود.
فلاحی افزود: برای رسیدن به این هدف میتوانیم افزایش مصرف آبزیان را بهعنوان یکی از راههای پیشروی دنبال کنیم؛ زیرا که یکی از مؤثرترین روشهای ارتقای سطح سلامت جامعه مصرف کافی آبزیان است بهطوریکه شاخص سالیانه آن را بهعنوان یک معیار برای سنجش سطح سلامت جامعه استفاده میکنند.
وی با اشاره به اینکه سازمانهای جهانی بهداشت بهصورت مستمر از شاخص مصرف آبزیان در برنامههای ارزیابی سلامت جوامع استفاده میکنند، افزود: متأسفانه سرانه مصرف کشور ما اختلاف بسیار زیادی با سرانه دنیا دارد.
به گفته وی؛ در سال ۲۰۲۲ سرانه مصرف دنیا ۲۰ کیلو و ۳۰۰ گرم بوده است این در حالی است که سرانه مصرف کشور ما در سال ۱۴۰۱، ۱۴ کیلو و ۱۰۰ گرم بوده است؛ ازاینرو برای افزایش سرانه مصرف آبزیان بهعنوان یک هدف راهبردی در کشورمان برنامههایی از جمله برگزاری جشنواره طبخ آبزیان برگزار میشود.
![تولید سالانه ۱۳ هزارتن محصول در فارس تولید سالانه ۱۳ هزارتن محصول در فارس](/files/fa/news/1402/7/1/421452_227.jpg)
برپایی جشنواره طبخ آبزیان سپیدان باهدف فرهنگسازی
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان سپیدان نیز با اشاره به برپایی جشنواره طبخ آبزیان در این شهرستان گفت: این جشنواره که با یک مسابقه نیز همراه بود باهدف فرهنگسازی و ترویج افزایش مصرف سرانه ماهی و تقویت روحیه نشاط اجتماعی برگزار شد.
شهابالدین صالحی افزود: این جشنواره ترویجی در منطقه چله گاه با حضور ۴۵ نفر شرکتکننده از ۶ شهرستان سپیدان، شیراز، مرودشت، بیضا، استهبان و خرمبید بر پا شد و در پایان برگزیدگان معرفی و کارگاه طبخ آبزیان برگزار شد.
این مقام مسئول با بیان اینکه یکسوم تولیدات ماهی قزلآلای استان فارس در شهرستان سپیدان تولید میشود، گفت: این شهرستان بهعنوان قطب تولید استان فارس به شمار میرود.
در سال ۱۴۰۱ در صنعت شیلات باتوجهبه سامانه اشتغال، ۱۲ هزار اشتغال در همین صنعت با جذب ۱۱ هزار میلیارد سرمایهگذاری صورتگرفته که نسبت به ۲ هزار و ۵۰۰ میلیارد رکورد قبلی میتوان گفت این رقم چهار برابر شده است.
کِشتی دولت در مسیر رونق اقتصاد شیلاتی: تولید سالانه ۱۳ هزار تن محصول در فارس
امسال هم در بحث آبهای بینالمللی جمهوری اسلامی ایران پس از ۱۶ سال حق عضویت خود را به سازمان مدیریت اقیانوس هند آیتی سی پرداخت کرد و پایبندی ایران به ۷۳ درصد رسید که در واقع تثبیت فعالیت در این حوزه بسیار حایز اهمیت است.
مسئولان فارس هم در حال برنامهریزی هستند تا با افزایش تولید ماهی، به ایجاد اشتغالزایی در این صنعت بپردازند و سهم آبزیان را در سفره مردم این استان افزایش دهند.
انتهای پیام/
نظرات بینندگان