یارانه كالا جایگزین پرداخت نقدی یارانه خواهد شد؟
به گزارش شیرازه علیمحمد احمدی در گفتوگو با ایسنا، اظهار كرد: حدس من این است كه دولت بین روشهای مختلف پرداخت یارانه مردد است و ممكن است در بودجه سال 93 به صورت تركیبی عمل كند یعنی به بخشی نقدی یارانه پرداخت كند، به بخشی كالا بدهد و بخشی را هم حذف كند.
وی افزود: ظاهرا دولت خودش هنوز به جمعبندی نرسیده و حدس و گمانهایی به شكل پراكنده توسط مسئولین مطرح میشود البته نهایتا باید آقای نوبخت سخنگوی اقتصادی دولت تصمیم نهایی در این رابطه را اعلام كند.
نماینده مردم دهلران در مجلس اضافه كرد: به نظر میرسد دولت در حال حاضر به این جمعبندی رسیده كه با شیوه موجود پرداخت یارانه نقدی آن هم به شكل فراگیر قادر به ادامه كار نیست و حتی اگر كسری هزار میلیاردی امسال را به هر شكل جبران كند، قطعا برای سال آینده با مشكل مواجه است.
این عضو كمیسیون برنامه و بودجه مجلس تاكید كرد: قطعا مجلس در بودجه 93 به بند 7 قانون هدفمندی یارانهها درباره نحوه هزینهكرد درآمدهای حاصل از هدفمندی بیشتر توجه میكند و اجازه نخواهد داد كه یارانه به همه خانوارها یكسان پرداخت شود.
احمدی با بیان اینكه یارانه میتواند مستقیم، غیرمستقیم، نقدی، غیرنقدی و یا كالایی باشد، اظهار كرد: در مواردی ارائه كالا دارای پیامد مثبت برای خانوار است مثلا اگر توزیع شیر خشك، پروتئین یا هر چیزی كه اثر مثبت روی خانواده باشد، بهتر است پرداخت به صورت كالایی و به شكل بن باشد.
وی با بیان اینكه در حال حاضر هیچ كس با كوپنی كردن اقتصاد موافق نیست، گفت: ارائه كالا با كوپن فرق دارد. دولت میتواند رفاهكارت برای هر كس تعریف كند و معادل سهم نقدی فرد را برای او اعتبار بگشاید و این مبلغ تنها در ازای خرید كالا قابل استفاده باشد در این صورت هم فرد میتواند كالا را كه موثر در رشد خانواده است، استفاده كند و هم از پرداخت نقدی جلوگیری میشود. در این روش دولت میتواند با تولیدكننده یا فروشگاههای زنجیرهای مثل رفاه توافقی داشته باشد همچنان كه این كار در كشورهای دیگر از جمله آمریكا نیز انجام میشود.
این عضو كمیسیون برنامه و بودجه مجلس یادآور شد: بسیاری ممكن است معتقد باشند كه باید انتخاب را به مصرفكننده بدهیم اما در زمانی هم كالایی مثل شیر، گوشت یا یارانه دارو و سلامت ضروری و تاثیرگذار است. در این شرایط باید سیستمی طراحی شود كه این كالاها قابل نقل و انتقال به غیر نباشد و به سمت ایجاد یك سیستم الكترونیك برویم تا افراد بتوانند از طریق رفاهكارت یارانه كالایی خود را دریافت كنند.
احمدی در پایان با بیان اینكه ادامه شیوه فعلی پرداخت یارانه نقدی به مردم به مصلحت نیست، گفت: اگر دولت در تدوین بودجه 93 توجه لازم را به ماده 7 قانون هدفمندی یارانهها نداشت، مجلس حتما به شكل شفاف این موضوع را در بودجه لحاظ خواهد كرد كه اگر دولت حتی نمیخواهد یارانه برخی افراد را حذف كند، پرداخت یكسان به تمام خانوارها نداشته باشد.