چرا نظر رئیس جمهور درباره قیمت برق کارشناسی شده نیست؟+ نمودار
به گزارش شیرازه به نقل از عیار آنلاین؛ این در حالی است که در طرح پیشنهادی وزارت نیرو این امکان وجود داشت تا مشترکین پرمصرف هزینه واقعی تری برای مصرف بی رویه خود بپردازند و مشترکین کم مصرف کمتر از مشترکین پرمصرف مشمول افزایش هزینه شوند. این اقدام مصرف کنندگان را به صرفه جویی تشویق می کرد و الگوی مصرف مشترکین اصلاح می شد.
طرح پیشنهادی وزارت نیرو بر مبنای یک نظام شناخته شده در تعرفه گذاری استوار بود که در دنیا به نظام تعرفه های پلکانی افزایشی (IBT=Increasing Block Tariff) مشهور است. در این نظام تعرفه پلکان های بالاتر از مصرف متعارف بیشتر از پلکانهای پایین الگو افزایش می یابد و بر این اساس مشترکین پرمصرف برای مصارف بی رویه خود هزینه واقعی تری می پردازند.
از نظر قانونی نیز وزارت نیرو به اجرای قانون اصلاح الگوی مصرف پرداخته بود و تعرفه مشترکین پرمصرف را به قیمت تمام شده نزدیک تر کرده بود (پلکان آخر پیشنهادی وزارت نیرو برای قیمت برق همچنان کمی یارانه در خود داشت اما به قیمت واقعی نزدیک تر شده بود) زیرا بر مبنای ماده ۱۰ قانون اصلاح الگوی مصرف لازم است تعرفه مشترکین پرمصرف بدون یارانه و حتی بیش از قیمت تمام شده آن باشد تا مشترکین کم مصرف بتوانند از تعرفه های یارانه ای بهره مند شوند.
از آن جا که ۸۳ درصد از مشترکین ماهانه کمتر از ۳۰۰ کیلووات ساعت برق مصرف می کنند وزارت نیرو تعرفه پلکان های کمتر از ۳۰۰ کیلووات ساعت را کمتر از پلکان های بالای آن افزایش داده بود اما با تصمیم رییس محترم جمهور پلکان های مختلف با یک شیب یکسان افزایش یافت و در نتیجه تفاوتی میان سطوح مختلف مصرف گذاشته نشد. بررسی ها نشان می دهد در مدل مورد نظر رییس جمهور الگوی مصرف اصلاح نمی شود، عموم مشترکین مشمول افزایش هزینه یکسانی می شوند و مشترکین پرمصرف که به طور عمده از دهک های بالای درآمدی هستند به مصرف بی رویه خود ادامه می دهند. در حالی که در طرح پیشنهادی وزارت نیرو مشترکین پرمصرف به کاهش مصرف و رعایت الگو تشویق می شدند و این امر منافع ۸۳ درصد را رعایت می کرد. در نتیجه ضروری است طرح پیشنهادی وزارت نیرو با دقت نظر بیشتری بررسی شود و در این مرحله به اجرا گذارده شود.