پریشان" چشم انتظار "نرگسی"
ابراهیم استوار میمندی، فرماندار کازرون نیز در گفتوگو با خبرنگار ما وضعیت آب در این شهرستان را تابع شرایط خشکسالی اعلام میکند که مناسب نیست. به گفته وی بیشترین و بحرانیترین بخش کازرون در جره و بالاده است.
فرماندار کازرون این بحران را در حوزه روستایی شدیدتر از دیگر نقاط میداند و معتقد است که با توجه به مشکل آب در شهرهای بالاده، کنارتخته و خشت ممکن است در تابستان مجبور به نوبتبندی آب شویم.
وی به اقدامات انجام شده برای مقابله با کمآبی اشاره میکند و میگوید: در بخش جره و بالاده یک حلقه چاه در حال کف شکنی است و یک حلقه چاه جدید نیز حفر شده که اگر تجهیز و وارد مدار شود بسیاری از مشکلات را حل میکند.
کاهش و رعایت الگوی مصرف آب یکی دیگر از راهکارهای است که استوار میمندی به آن اشاره میکند و باید برای تحقق آن فرهنگسازی شود علاوه بر آن فرماندار کازرون میگوید که با هماهنگی دستگاه قضایی با افرادی که برداشت غیرمجاز و بیش از اندازه داشته باشند، برخورد میشود.
افت 5 متری سفرههای آب زیرزمینی
براساس صحبتهای فرماندار سابق کازرون در آبان 95 با خبرنگار تسنیم 40 روستای این شهرستان با تانکر آبرسانی میشده است. استوار میمندی نیز هر چند آمار دقیقی از تعداد روستاها ارائه نمیدهد اما به این نکته اذعان دارد که هنوز تعداد زیادی از روستاهای کازرون با تانکر آبرسانی میشود.
به گفته وی منابع جدید آب در شهرستان وجود ندارد و سطح سفرههای زیرزمینی در کازرون 5 متر افت داشته است. استوار میمندی امیدوار است که با رعایت و مدیریت مصرف از سوی شهروندان کازرونی بتوان تابستانی بدون تنش را پشت سر گذاشت.
کازرون چشم انتظار سد نرگسی
سد نرگسی نیز یکی از راهکارهای بلندمدت حل مشکل آب شهرستان کازرون در نظر گرفته شده است، به گفته فرماندار کازرون سد نرگسی روی یکی از رودخانههای مناسب بسته شده و با توجه به اینکه بالادست ندارد، آورد خوبی دارد و این سد در حال حاضر با پیشرفت 57 درصدی در حال انجام است.
به اعتقاد استوار میمندی در صورتی که سد نرگسی آبگیری شود، بخش بزرگی از مشکلات در حوزه صنعت شهرستان و آب شرب در بخش جره و بالاده برطرف میشود. به گفته وی تالاب پریشان را که 20 مترمکعب آب از سد نرگسی سهم دارد، نیز میتوان با این آب به طور کامل احیا کرد.
مجتبی زارع، پژوهشگر حوزه آب و طراح طرح جامع مدیریت منابع آب استان فارس نیز در گفتوگو با خبرنگار ما به تشریح وضعیت آب کازرون میپردازد. به گفته وی براساس طرح جامع مدیریت آب استان فارس مشکل شهرستان کازرون در 5 بخش قابل دارای راهکار است.
طرح جامع مدیریت منابع آب
زارع معتقد است که از آنجا که بیشترین آب مصرفی در حوزه کشاورزی است باید با روی آوردن به کشتهای کم آب بر، کشت دیم، تسطیح لیزری، استفاده از شیوههای نوین آبیاری و محدود کردن کشتهای باغی مصرف آب را در کشاورزی کنترل کرد.
همچنین در حوزه آب شرب وی معتقد است که شهرستان کازرون به 8 حلقه چاه و 10 هزار مترمکعب مخزن ذخیره آب نیازمند است، علاوه بر آن 109.3 کیلومتر اصلاح شبکه توزیع و 19.8 کیلومتر هم خط انتقال آب باید کشیده شود.
در حوزه آبفای روستایی علاوه بر آبرسانی سیار، راهکارهای دیگری نیز در طرح جامع ذکر شده که زارع آنها را چنین توضیح میدهد که از جمله آنها میتوان به احداث خطوط انتقال، احداث شبکه توزیع، احداث حوضچهها و تصفیهخانهها اشاره کرد.
تالاب پریشان مورد دیگری است که در طرح جامع لحاظ شده که یکی از مهمترین اقداماتی که باید انجام شود، پر و پلمب کردن چاههای غیرمجاز در اطراف آن و کنترل برداشت آب در چاههای مجاز است. به گفته زارع در شهرستان کازرون 4 هزار و 504 حلقه چاه مجاز و 1700 چاه غیرمجاز وجود دارد که باید پر شود.
ارتقای حوضچههای درون دریاچه، احیای چشمهها و
تغذیه مصنوعی موارد دیگری است که در طرح جامع مدیریت منابع آب استان فارس
برای احیای پریشان در نظر گرفته شده است. با این حال به نظر میرسد در
شرایط کنونی همه این راهکارها موقت یا کوتاه مدت باشد و راهکار اصلی حل
مشکل آب کازرون و دریاچه پریشان سرعت بخشیدن به سد نرگسی است.
منبع: تسنیم