کد خبر: ۱۵۷۳۹۰
تاریخ انتشار: ۰۸:۲۸ - ۲۳ آذر ۱۴۰۱
مدیر کل بهزیستی فارس در گفتگو با شیرازه:

کتمان کردن معلولیت فرزندان در دوران طلایی آموزش ظلمی بزرگ در حق کودکان است

موضوع پنهان و یا کتمان کردن معلولیت فرزندان از سوی برخی والدین نکته مهمی است که متولیان بهزیستی از آن شاکی بوده و این اقدام را برای فرد دارای معلولیت فرصت سوزی و تصمیمی ظالمانه میدانند.
به گزارش سرویس اجتماعی شیرازه، در جامعه امروز ما بحث حمایت از معلولین و رسیدگی به وضعیت معیشتی و زندگی و مطالبات آنها همواره از هر جایگاهی به مناسبت های گوناگون شنیده می شود اما کمتر دیده شده است که معلولین جامعه از وضع رسیدگی به خود و حمایت دستگاههای رسیدگی کننده راضی باشند.

در این میان معلولین جامعه انتظاری از مردم و مسئولین به عنوان دلسوزی و ترحم ندارند بلکه آنچه حق مسلم خود می دانند اجرای قانون جامع حمایت از معلولین کشور است، قانونی که در ۳۴ماده و بیش از ۲۰تبصره تحت عنوان قانون جامع حمایت از حقوق معلولین به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده و شورای نگهبان آن را تائید و حسب دستور رئیس جمهور کشور جهت اجرا ابلاغ شده است.

سازمان بهزیستی هم که همواره به عنوان حامی و متولی اصلی این قشر محسوب میشود، گاهی از همکاری دیگر دستگاه ها در ارائه خدمت به معلولین و توان خواهان گلایمند است.      

محمد رضا هوشیارمدیر کل بهزیستی استان فارس در گفتگو با خبرنگار شیرازه به برسی برخی اقدامات انجام شده در حوزه های مختلف جهت زندگی راحت تر این گروه پرداخت.

وی اشاره ای به تعداد پرونده های موجود در فارس و اقدامات بخش ها و حوزه های مختلف اداره کل بهزیستی فارس کرد.

شیرازه: چه تعداد معلول در فارس وجود دارد؟

هوشیار:

۱۴۱ هزار و ۷۳۶ پرونده معلولیت در فارس وجود دارد که بیشترین آمار آن با ۵۴ هزار و ۸۸۳ نفر مربوط به معلولین جسمی حرکتی،29 هزار و 72 نفر شنوایی،۲۰ هزار و ۳۲۶نفر، بینایی و ۸ هزار و ۹۴۳ نفر بیماران روانی مزمن هستند که طبقه بندی معلولین به خیلی شدید، شدید، متوسط و خفیف است و این برچسب ها توسط کمسیون پزشکی زده شده است.

شیرازه: مؤسسات غیر دولتی، مشارکتهای مردمی و اشتغال بهزیستی فارس چه اقداماتی جهت رفاه معلولان انجام داده است؟

هوشیار:
 
در راستای حمایت از معلولان، سقف تسهیلات اشتغالزایی خود اشتغالی و کار فرمائی از مبلغ 100 میلیون تومان به 150 میلیون تومان، حذف سقف مدت زمان پرداخت مشوقهای بیمه ای به معلولین  از 7 سال به مادام العمر و حذف سقف مدت زمان پرداخت مشوقهای بیمه ای به زنان سرپرست خانوار و بهبودیافتگان  از 5 سال به 7 سال افزایش یافته است.

نصب دستگاه کارتخوان باشماره حساب مشارکت های مردمی استان جهت 36 شهرستان استان به تعداد 5 دستگاه سیار و 31 دستگاه ثابت، پیگیری ودریافت 5 سری جهیزیه کامل از بنیاد برکت جهت 5 نفر از زوجین مزدوج تحت پوشش و دریافت 25 درصد از هزینه لوله کشی گاز مددجویان تحت پوشش بملغ 375 میلیون تومان توسط توسط دفتر مشارکت های این اداره کل انجام شده است
 
مدیر کل بهزیستی فارس در بین صحبتهای خود و اقدامات انجام شده درهر بخش به چالش های پیش روی این حوزه ها نیز اشاره کرد

شیرازه: عمده ترین چالش پیش روی دفتر مشارکتهای بهزیستی چیست؟

هوشیار:

 عدم پاسخگویی و یا عدم پاسخگویی بموقع شهرستانها به مکاتبات از مهم ترین چالش های این بخش میباشد.

شیرازه: اشاره ای به اصلی ترین اقدامات حوزه مسکن بهزیستی کنید  

هوشیار:

پرداخت کمک بلاعوض احداث واحد مسکونی به مبلغ 100 میلیون تومان بر اساس پیشرفت فیریکی واحد مسکونی جهت مددجویان بهزیستی، تصویب کمک بلاعوض به مبلغ 11 میلیارد تومان جهت پروژه 42 واحدی خانوارهای دوعضو معلول فاضل شیراز از سوی شورای شهر و شهرداری شیراز و صدور الکترونیکی مجوز مراکز و موسسات از جمله این موارد می باشد.

شیرازه: عمده ترین چالش ها ی این بخش را نام ببرید

هوشیار: 

-  فرزندان بانوان سرپرست خانوار تحت پوشش (نوجوانان 13 تا 17 ساله) ، با هدف رشد مهارت های کارآفرینی و آموزش مهارت های مورد نیاز در جامعه، بازار کار و به ویژه اکوسیستم استارتاپی در سنین کم، به زودی استعدادیابی خواهند شد.

افزایش تعامل و هم گرایی در بین کارشناسان و مراکز آسیب دیدگان اجتماعی و دستگاه های همکار در ساماندهی افراد آسیب دیده، برگزاری آزمون خرید خدمت نیروهای اورژانس اجتماعی و به تبع آن افزایش نیروی انسانی در مرکز اورژانس اجتماعی برخی از شهرستان های استان، ساماندهی 10 فرزند ترخیصی توسط خیریه ( مکان ، شغل و .... ) و راه اندازی کانون فرزندان هدایت شده به زندگی مستقل و برگزاری دوره آموزشی ویژه مشاوران و روانشناسان فرزندخواندگی منتخب استان فارس.

شیرازه: به چند مورد از چالش ها در این بخش نیز اشاره کنید 
 
هوشیار:

مشکل ضمانت های بانکی جهت تسهیلات اشتغال بانوان سرپرست خانوار در مسیر توانمندسازی اقتصادی و همچنین پایین بودن مبلغ سرمایه کار بلاعوض، تعیین تکلیف کودکان اتباع جهت دریافت خدمات مالی از مراکز ساماندهی و حمایتی، آموزشی کودکان کار، عدم همکاری دستگاه های ذکر شده در آئین نامه اورژانس اجتماعی مصوب سال 1392 و قانون حمایت از اطفال و نوجوانان مصوب 1399، افزایش تعداد فرزندان پذیرش شده در شیرخوارگان، عدم بهره مندی فرزندخوانده از ارث پدرخوانده و مادرخوانده از جمله این مشکلات است.

شیرازه: اخبار مثبت و امید بخش و چالشهای پیش روی حوزه معاونت امور توسعه پیشگیری 

هوشیار:

افزایش کمک هزینه آزمایشات ژنتیک رایگان به تعداد 600 نفر تا کنون (دفتر پیشگیری از معلولیتها)، اجرای برنامه آگاهسازی پیشگیری از معلولیتها در مدارس متوسطه با همکاری آموزش و پرورش به تعداد 45000 نفر (دفتر پیشگیری از معلولیتها)،اجرای طرحهای پیشگیری با اولویت اجتماع محور و فعالیت در محلات پس از یک دوره روکود (دوران پسا کرونایی)، تعداد 640  نفر از معتادین ترخیص شده از مرکز ماده 16 توسط کلنیک های مددکاری و طرح مدیریت مورد در سال جاری توانمند و به جامعه بازگشت داده شد.

همچنین رتبه بندی مراکز و حمایت از مرکز اقامتی دارای کادر درمان توانمند و اصلاح ساختار مراکز مختلف طی رتبه بندی 67 مرکز اقامتی میان مدت، افزایش 30 درصدی حق الزحمه تسهیل گران مجرب طرحهای دفتر پیشگیری از آسیبهای اجتماعی، افزایش پرونده های اجتماعی همیاران سلامت و روان نسبت به برش کشوری سالیانه، افزایش آموزش تعداد تسهیلگران طرح توانمند سازی خانواده محور همیار مادر و کودک و عملیات اجرای طرح بهزیستی روانشناختی پیش سالمندی و سالمندی به صورت پایلت در استان فارس بخشی از اقدامات انجام شده برای معلولان می باشد.

نظارت از مراکز مشاوره به صورت تیمی با همکاری دادگستری، ارتقا کارگاه های آموزشی در استان و شهرستانها، آموزش مربیان  پیش از ازدواج و زندگی خانواده به منظور ارتقا کیفی طرحهای یاد شده و ارتقا طرح محب به صورت اجرای کارگاه های آموزشی و انجام مانورها در شهرستانهای استان.

هوشیار: چالشهای حوزه معاونت پیشگیری

موازی کاری برنامه ها خصوصاً غربال تنبلی چشم با آموزش و پرورش و دانشگاه علوم پزشکی، روند طولانی اختصاص اعتبارات و اسناد مالی در شهرستانهان شیراز، راه اندازی و جانمایی مراکز کاهش آسیب در مناطق و محلات آسیب پذیر با مخالفتهای شدید محلی همراه می باشد، تعدد طرحهای دفتر پیشگیری از اعتیاد و عدم تناسب فعالیتها با تعداد کارشناسان و ریزش در تسهیلگران و داوطلب آموزش دیده بسیار زیاد است.

عدم بیمه خدمات مشاوره ای از دیگر مواردی بود که هوشیار به عنوان یک چالش از آن یاد کرد.

شیرازه: چند خبر امید بخش به معلولان استان؟

هوشیار:

تا پایان سال ۱۴۰۱ اداره کل بهزیستی استان فارس بیش از ۳ برابر سال‌های گذشته در بین ناشنوایان نیازمند سمعک توضیح خواهد کرد، همچنین تا پایان سال جاری این اداره کل بیش از دوبرابر سال ۱۴۰۰ در بین افراد معلول و نیازمند ویلچر توزیع میکند، سقف هزینه درمان برای افراد دارای معلولیت به ۱۶ میلیون تومان افزایش یافته و سقف پرداخت کمک هزینه تهیه اندام مصنوعی به معلولین واجد شرایط نیازمند به ۳۰ میلیون تومان ، همچنین در سال ۱۴۰۱ تعداد ۲۲۵۵ نفر از معلولین نیازمند کمک هزینه نگهداری در منزل پرداخت کردند عمده ترین چالش ها آمار پشت نوبت بیماران روانی و نیاز به تاسیس مرکز خرید جدید بیش از هزار نفر پشت نوبت دریافت ویلچر هستند بیش از هزار نفر پشت نوبت دریافت سمعک هستند هر معلول برای حضور در جامعه نیازمند تردد در محیط شهری و روستایی است و مناسب سازی محیط فیزیکی در حد انتظار انجام نشده است که از عمده‌ترین چالش‌های حوزه توانبخشی اداره کل بهزیستی فارس به شمار می رود.

جامعه معلولین دارای توانمندی های بسیاری هستند که علاوه بر حوزه های علمی، پژوهشی و کارآفرینی در زمینه ورزش نیز خوش درخشیده اند و پا به پای افراد سالم قهرمانی کسب کرده اند به همین منظور نیازمند حمایت بیشتر می باشند.

شیرازه: برای رشد و پیشرفت ورزش های نابینایان و کم بینایان چه اقداماتی انجام شده است؟

هوشیار:

ورزشکاران نابینا و کم بینای استان فارس در رشته های مختلف ورزشی همواره جزو برترین ها بوده اند و برای استان و کشور مدال آور و مایه افتخار هستند.

ورزش نابینایان و کم بینایان نیازمند یک ساماندهی مناسب بود که با توجه به حضور هیئت ورزش های ویژه این عزیزان و با عزم و اراده و اشتیاقی که در متولیان هیئت می بینم مطمئنا می توان آینده درخشان تری را برای ورزشکاران متصور باشیم.

در بحث ورزش، برای افراد تحت پوشش سازمان بهزیستی بودجه و یا امکاناتی پیش بینی نشده زیرا متولی ورزش بهزیستی نیست اما با هر شخص یا دستگاهی که در بحث رشد و پیشرفت ورزش نابینایان و کم بینایان تلاش کند، در محدوده اختیارات قانونی خود همکاری می کنیم.

زرقان سومین شهر بدون مانع برای معلولین معرفی خواهد شد

مدیر کل بهزیستی فارس در ادامه در پاسخ به سوال خبرنگار شیرازه در خصوص وضعیت مناسب سازی استان و شهرهای بدون مانع  برای معلولین در فارس، از نی ریز و استهبان به عنوان دو شهر بدون مانع برای معلولان در فارس نام برد.

شیرازه: آیا معابر شهری کلانشهر شیراز برای معلولان مناسب است؟

هوشیار:

درصد مناسب سازی در استان بین ۳۰ تا ۵۰ درصد است ولی در حوزه معابر در وضعیت خوبی نیستیم، به همین جهت با کمک افراد دارای معلولیت ۴۰ خیابان پرتردد که توسط معلولین انتخاب شده ، مشخص شد و شهرداری قول داده است تا پایان ۱۴۰۲ این خیابان ها مناسب سازی می شود.

وی با اعلام این مطلب که استهبان و نیریز دو شهر بدون مانع برای معلولین انتخاب شده اند، از بررسی و پیگیری های لازم جهت تبدیل شهر زرقان به سومین شهر بدون مانع خبر داد.

شیرازه: مهم ترین خواسته شما از خانواده های دارای معلول چیست؟

مدیر کل بهزیستی فارس در پایان این مصاحبه تفصیلی به موضوع پنهان و یا کتمان کردن معلولیت فرزندان از سوی برخی والدین  هم اشاره و تاکید کرد: این کار برای فرد دارای معلولیت فرصت سوزی است و برخی مادران سال‌های طلایی آموزش‌های اولیه را از کودک معلول می‌گیرند و وقتی فرزندشان هفت ساله می‌شود، توقع دارند به راحتی با دیگر بچه‌ها سر کلاس اول بنشیند که در این خصوص از والدین خواستاریم در حق فرزند معلول ظلم نکنند.

انتهای پیام/س

نظرات بینندگان