دمبل کوهی، جادوی خاک + تصاویر
به گزارش شیرازه به نقل از صدای خرامه همزمان با نزدیک شدن به فصل بهار و بارش باران، در اواخر اسفند و اوایل فروردین ماه، موج عظیمی از مردم برای یافتن «دمبل» به سوی مناطق مختلف کوهستانی شهرستان خرامه بالاخص «تنگاب» روانه می شوند.
دمبل یا دنبل یک نوع قارچ خوراکی کاملا وحشی بدون گُل، ساقه، شاخه و ریشه است که پس از بارش باران و ایجاد رعد و برق در مناطق کوهپایه ای رشد می کند که به خاطر خوشمزه و مقوی بودن این گیاه، طرفداران زیادی دارد.
قارچ دنبلان، نهایتا در عمق ۳۰ سانتیمتری زمین و در مجاورت ریشه گیاهان رشد میکند، شکلی شبیه سیب زمینی دارد و اندازه آن از یک فندق تا اندازه یک پرتقال میباشد؛ افرادی که در یافتن دنبل تخصص دارند راه پیدا کردن این قارچ را یک نوع برآمدگی خاص به نام «بُق دمبل» می دانند.
به خاطر کمبود بارش باران طی روزهای گذشته، دنبل در کوه های خرامه به ندرت یافت می شود و بسیاری از افراد برای به دست آوردن آن به مناطق مختلفی همچون روستای پیچکان و اطراف دریاچه طشک می روند؛ در حال حاضر، این نوع قارچ هر کیلو بین 20 تا 40 هزار تومان معامله می شود.
این نوع قارچ به روش های مختلفی همچون دنبل و تخم مرغ، ته چین دنبل، دنبل و کنگر و دنبال سرخ کرده طبخ شده و مصرف می شود؛ البته در برخی شهرهای جنوب کشور آن را بصورت کباب با برنج و نان تهیه کرده و غذایی به نام «خیر» درست می کنند.