احیاء و مرمت کاروانسرای قاجاریه صفاشهر و مجوز تاسیس موزه مردم شناسی
سید کمال علوی فرماندار خرم بید در این جلسه با عنایت به شعار و پیام مقام معظم رهبری در ابتدای سال مبنی بر «اقتصاد مقاومت، اقدام و عمل» یکی از راه های توسعه پایدار و ایجاد اشتغال که دغدغه معظم له و دولت می باشد را بحث توسعه پایدار و ایجاد اشتغال با اتکا به داشته های خود و عدم توسل به منابع خارجی دانست و یکی از راه های تحقق این شعار با کمترین هزینه را استفاده از جاذبه های گردشگری و بحث توریسم و اکو توریسم معرفی نمود.
علوی افزود: شهرستان خرم بید با دارا بودن حدود 250 اثر تاریخی، گردشگری و زیارتی از جمله وجود امامزادگان واجب التعظیم متعدد، بناهای مهم تاریخی مربوط به ادوار گذشته، جاذبه های گردشگری زیبا و روح افزا، ، وجود خرفخانه هایی با قدمت هزاران سال و ... نشان از قدمت و پیشینه تاریخی منطقه دارد و در بررسی های صورت پذیرفته از تپه های باستانی، قدمت این شهرستان را می توان حدود 2500 سال تخمین زد که یکی از کهن ترین شهرهای ایران بشمار می رود.
فرماندار خرم بید بافت های تاریخی را کانون و هسته شهر ها دانست و گفت: حیات این بافت ها طی سده های گذشته پایه بسیاری از آداب ، رسوم و فرهنگ موجود و نیز منشا رونق اقتصادی شهر و منطقه بوده است.
وی تصریح نمود که فضا های تاریخی قبل از همه وظیفه دارند تاریخ هویت عینی و ذهنی شهر را حفظ کنند و در زندگی فردی افراد جامعه جاری سازند و کاروانسرای قاجاریه صفاشهر یکی از این اماکن تاریخی است که پاسدار همه خاطره ها و یادمانهای کهن فرهنگ و اصالت مردم طی سده های گذشته بوده که لازم است فعالیت هایی که در کالبد خود جای می دهد با هدف یاد شده انطباق داشته باشد لذا بر آن شدیم با احیا بافت این مکان ارزشمند مطابق با اصالت و هویت این اثر اقدام به تاسیس موزه ی مردم شناسی جهت معرفی و انتقال عناصر و غنای فرهنگی منطقه با هدف پیوند نسل جدید با نسل گذشته و فرهنگ ریشه ای این منطقه باشیم.
سید کمال علوی با تاکید بر تخصیص بودجه اولیه مناسب جهت آغاز عملیات مرمت و بازسازی، بر فضاسازی مناسب پیاده رو مشرف به ورودی کاروانسرا توسط شهرداری با در نظر گرفتن معماری متناسب با زمان باستانی آن دوره مطابق با طرح های فنی مورد تائید کارشناسان میراث فرهنگی و در اختیار قرار دادن غرفه های این کاروانسرا به عرضه محصولات صنایع دستی و هنری هنرمندان بومی تاکید کرد و گفت: لازم است با ایجاد هتل ها و مهمانپذیرهای سنتی در فضای این مکان نفیس مطابق با دوران کهن و تاریخی، این قسمت از شهر را به یکی از محور های اصلی گردشگری صفاشهر تبدیل نمائیم.
وی از پیگیری های به عمل آمده در جهت استفاده از ظرفیت و پتانسیل های راه های اصلی ترانزیت جاده ای و ریلی و احداث یک ایستگاه ویژه گردشگری در ایستگاه راه آهن صفاشهر با توجه به موقعیت ویژه این شهرستان و نزدیک بودن ایستگاه راه آهن به مرکز شهر خبر داد.
حجت الاسلام نقوی امام جمعه صفاشهر در این جلسه ضمن بیان این نکته که پیگیری مسائل مربوط به فرهنگ و تاریخ شهرستان به خصوص تعیین تکلیف کاروانسرای موجود از مدت زمان زیادی دغدغه خاطر ایشان ، مردم و مسئولین بوده از این شرایط و فرصت ایجاد شده ابراز رضایت و خرسندی نموده و گفتند: شهرستان خرم بید با دارا بودن مراکز غنی و جذاب مذهبی ، تاریخی و گردشگری ولی متاسفانه تلاشی در جهت حفظ و حراست از این مراکز صورت نپذیرفته است.
ایشان با گرامیداشت یاد و خاطره امام جمعه فقید صفاشهر حضرت آیت الله زرندی از ایشان به عنوان یکی از افراد دلسوز منطقه و مردم یاد کردند که در دهه 60 با تدبیر و تیز بینی دقیق با اخذ مجوز از مرجع گرانقدر تقلید حضرت آیت الله گلپایگانی با احیا کاروانسرای موجود از این مکان به عنوان مدرسه علمیه امام صادق استفاده شد و این خود کار بزرگ فرهنگی در جهت حفظ و حراست از این مکان ارزشمند در سال های گذشته شده است.
وی با تاکید بر وجود تعداد زیادی موقوفات ، امامزادگان و واقفین که در این شهرستان وجود دارد از مدیر کل اداره اوقاف خواستار استقرار اداره اوقاف در شهرستان جهت بررسی و ساماندهی این مراکز شدند که در دستور کار مدیر کل جهت پیگیری قرار گرفت و فرماندار خرم بید نیز ضمن تاکید برپیگیری این خواسته ، آمادگی کامل خود را در جهت فراهم نمودن زیرساخت های لازم اداری و مکان جهت استقرار این اداره در شهرستان اعلام کردند.
امیری مدیر کل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری اثر کاروانسرای صفاشهر را یک بنای منحصر به فرد از دوران قاجاریه خواند و از این اثر به عنوان یک ظرفیت بسیار ناب جهت گردشگری یاد کرد و آمادگی کامل خود و مجموعه میراث فرهنگی را در جهت ارائه خدمات فنی و نظارتی توسط کارشناسان ارشد مربوطه جهت احیا و مرمت فنی و دقیق این اثر اعلام کرد.
اسد پور معاون توسعه، عمران و گسترش موقوفات کشور در استان فارس نیز در این جلسه تصریح نمود که ما آمادگی کامل را داریم که به نحو احسن این کاروانسرا را به شیوه فنی و زیر نظر کارشناسان میراث فرهنگی با استفاده از ظرفیت و پتانسیل بخش خصوصی با اولویت بومی گزینی احیا نمائیم و از عواید حاصل جهت احیا و مرمت سایر آثار تاریخی و توسعه مکان های مذهبی – تاریخی و ... تحت نظر و طرح های ارائه شده توسط مدیریت شهرستان بهره برده شود.
رستمی معاون گردشگری و زیارتی استاندار فارس در جمع بندی نهائی ضمن تقدیر و تشکر از نگاه مثبت و بر گرفته از تعامل سازنده بین مسئولین شهرستان در حوزه تاریخ ، فرهنگ و امور خیریه ، استان فارس را با دارا داشتن 33 درصد آثار تاریخی و وجود بیش از 1400 بقاع متبرکه ، یکی از مهمترین استان های کشور در بعد گردشگری – زیارتی در ایران دانست که به دلیل وجود حجم عظیمی از مطالبات در جهت احیا، مرمت و نگهداری این اماکن با کمبود شدید اعتباری مواجه هستیم که بر این اساس نگاه ویژه ای به بخش غیر دولتی با اولویت استفاده از ظرفیت بومی منطقه در احیا ، مرمت و نگهداری این اماکن مد نظر است.
رستمی افزود: ضمن توجه به قابلیت فرهنگی ، تاریخی ، اجتماعی و اقتصادی اماکن تاریخی قابل احیا در جهت بهره برداری موثر در سال جاری 3 نقطه تاریخی – زیارتی کاروانسرای صفاشهر، قصر بهرام گور(تل خاکی) و امامزاده شهداء شهرستان در دستور کار قرار خواهد گرفت و در سند توسعه استان شهرستان خرم بید در موارد ذکر شده در اولویت کاری احیا و مرمت قرار خواهد گرفت.
انتهای پیام/