کد خبر: ۱۱۶۰۲۹
تاریخ انتشار: ۱۳:۵۳ - ۲۳ آبان ۱۳۹۶

۲۰ مورد از شدیدترین زمین لرزه های دنیا

بزرگترین زمین لرزه های تاریخ در نقاط مختلف زمین رخ داده اند. ایران میزبان هیچ یک از این زمین لرزه های بزرگ نبوده است.
به گزارش شیرازه، زلزله یکی از دردناک ترین بلایای طبیعی است. بزرگترین زلزله های جهان تاکنون در گوشه و کنار مختلف دنیا اتفاق افتاده‌اند. وقوع زلزله که یکی از دردناک‌ترین بلایای طبیعی در دنیاست، خسارت‌های جانی و مالی بسیاری را می‌تواند به همراه داشته باشد. در این مقاله به بزرگترین و شدیدترین زلزله های ایران و جهان می‌پردازیم.

بزرگترین زلزله های جهان

در ادامه تعدادی از مخرب ترین زلزله‌های تاریخ را که در قرن‌های اخیر اتفاق افتاده‌اند، بررسی می‌کنیم. با تکراتو همراه باشید.

۱. زلزله شهر والدویدا در شیلی

1. زلزله شهر والدویدا در شیلی

زلزله شهر والدویدا در شیلی، یکی از قویترین زلزله‌ها بود که در تاریخ اتفاق افتاد. زلزله‌ای ۹.۵ ریشتری که در ۲۲ می ۱۹۶۰ در شیلی اتفاق افتاد و حدود ۱۶۵۵ کشته، هزاران زخمی و همچنین دو میلیون بی خانمان از خود بر جای گذاشت. این زمین لرزه را می‌توان با جرات بزرگترین زلزله جهان نامید.

این زلزله با وجود قدرت بسیاری که داشت، به علت اینکه در عمق زمین به وقوع پیوست، در مقایسه با زلزله‌های بزرگ دیگر تاثیر چندان خسارات زیادی از خود به جای نگذاشت.

۲. زلزله بخش پرنس ویلیامز سوید در آلاسکا

2. زلزله بخش پرنس ویلیامز سوید در آلاسکا

زلزله بخش پرنس ویلیامز سوید در آلاسکا با شدت ۹.۲ ریشتر در ۲۷ مارس ۱۹۶۴ به وقوع پیوست. مرکز این زلزله در بخش غیرمسکونی ایالت آلاسکا اتفاق افتاد. وقوع این زلزله سونامی‌های زیادی را در اقیانوس آرام به همراه داشت. نکته مهم دیگر اینکه لرزش این زلزله در حدود ۳ دقیقه طول کشید و یکی از مخرب ترین زلزله های تاریخ بود.

این زلزله در بسیاری از شهرهای مجاور نیز توانست خسارت‌های سنگینی را به جای بگذارد. از ساکنین شهرهای مجاور حدود ۱۲۸ نفر کشته شدند. زلزله آلاسکا همچنین یکی از بزرگترین زلزله های جهان بود.

۳. زلزله سوماترا در اندونزی

3. زلزله سوماترا در اندونزی

زلزله سوماترا که در ۲۶ دسامبر ۲۰۰۴ در اندونزی اتفاق افتاد، دارای شدت ۹.۱ ریشتر بود. این مورد سومین زمین لرزه بزرگ و پرقدرت تاریخ بود. شمار کشتگان در اندونزی ۱۶۵ هزار و ۷۰۰ نفر بود و در سریلانکا نیز ۳۵هزار و ۴۰۰ نفر جان خود را از دست دادند.

۴. زلزله نزدیک سواحل شرقی هفوشو در ژاپن

4. زلزله نزدیک سواحل شرقی هفوشو در ژاپن

این زلزله که یکی از قویترین زلزله‌های دنیا به‌شمار می‌آید، در ۱۱ مارس ۲۰۱۱ به وقوع پیوست و شدت آن ۹ ریشتر اعلام شده است. این زلزله که در شهر سندای در سواحل شرقی ژاپن رخ داد، توانست بیش از هزاران کشته بر جای بگذارد.

این زلزله بزرگترین زلزله ثبت شده در تاریخ ژاپن بود و به اندازه‌ای به راه‌های ارتباطی و شبکه‌های حمل ونقل خسارت وارد شده بود، که ارزیابی کامل تلفات آن کار بسیار سختی بود. این زلزله باعث شد تا سیستم خنک کننده تاسیسات هسته‌ای فوکوشیما داییچی از کار افتد. با این اتفاق مقامات سریعا دستور ترک منطقه را دادند. با این وجود باز هم آمار کشته‌شدگان بسیار زیاد بود.

۵. زلزله شهر کام چاتکا در روسیه

5. زلزله شهر کام چاتکا در روسیه

زلزله شهر کام چاتکا در روسیه که در ۴ نوامبر ۱۹۵۲ به وقوع پیوست، دارای شدت ۹ ریشتری بود و یکی از مخربترین زلزله های تاریخ نیز به شمار می‌رود. این شهر علاوه بر زلزله خیز بودن به فوران آتشفشان نیز بسیار معروف بود. همچنین در سال ۱۹۲۳ نیز زلزله ای به شدت ۸.۵ ریشتر در این شهر اتفاق افتاد.

وقوع زلزله‌ی ۹ ریشتری، سونامی‌های بزرگی را در اقیانوس آرام باعث شد. امواج مخرب این اقیانوس به شمال ژاپن، جزیره هاوایی و سواحل غربی آمریکا نیز رسید.

۶. زلزله شهر مائول شیلی

6. زلزله شهر مائول شیلی

در ۲۷ فوریه ۲۰۱۰ زلزله‌ای بزرگ و قوی در شهر مائول شیلی با شدت ۸.۸ ریشتر به وقوع پیوست. این زمین لرزه بزرگ باعث کشته شدن ۷۰۰ نفر شد.

مرکز این زلزله در ۳۲۵ کیلومتری سانتیاگو، پایتخت شیلی اعلام شده بود. بعد از وقوع این زمین لرزه در ۵۳ کشور خطر سونامی اعلام شد. از این زلزله نیز به عنوان یکی از بزرگترین زلزله های تاریخ یاد می‌شود.

۷. زلزله شهر اکوادور در کلمبیا

7. زلزله شهر اکوادور در کلمبیا

در ۳۱ ژانویه ۱۹۰۶، یکی از مخرب ترین زمین لرزه های جهان در شهر اکوادور در کلمبیا با شدت ۸.۸ ریشتر اتفاق افتاد.

این زلزله ۸.۸ ریشتری، حدود ۱۱۱ سال پیش در مرز کلمبیا و اکوادور اتفاق افتاد و باعث کشته شدن۱۵۰۰ نفر شد و حدود ۵۰۰۰ نفر نیز زخمی شدند. در ادامه سونامی بزرگی نیز سراسر اقیانوس آرام را در نوردید.

۸. زلزله جزیره رت آیلند آلاسکا

8. زلزله جزیره رت آیلند آلاسکا

این زلزله مهیب نیز با شدت ۸.۸ ریشتر در ۴ فوریه ۱۹۶۵ اتفاق افتاد. این زلزله عمق زیادی داشت اما چون در مکانی غیر مسکونی رخ داد خسارت جانی در پی نداشت و تنها توانست به تاسیسات محلی در آلاسکا آسیب وارد نماید.

 

بیشتر بخوانید: در ملاقات مشتری و ناهید در روز ۲۲ آبان ماه چه گذشت؟

 

۹. زلزله شهر سوماترای اندونزی

زلزله مخرب دیگری نیز همزمان با زمین لرزه ۹.۱ ریشتری در شهر سوماترای اندونزی به وقوع پیوست، اما شدت زلزله این بار ۸.۸ ریشتر بود و در تاریخ ۲۵ نوامبر ۱۸۳۳ به وقوع پیوست. این زلزله ۱۰۰۰ نفر کشته داشت و باعث شد تا بسیاری از ساکنین شهر سوماترا جان خود را از دست دهند. همچنین چندین روستا به صورت کامل زیر خاک دفن شدند.

۱۰. زلزله کاسداکیای اقیانوس آرام

این زلزله که در تاریخ ۲۶ ژانویه ۱۷۰۰ اتفاق افتاد، شدت ۸.۷ ریشتری داشت و بنابراین می‌توان آن را دهمین زلزله بزرگ تاریخ نامید. محل رخداد این زلزله مخرب، اقیانوس آرام و نزدیکی سواحل غربی مشترک آمریکا و کانادا بود.

آمار دقیقی از خسارت‌های جانی و مالی این زلزله بزرگ وجود ندارد اما تعدادی از دهکده‌های ژاپن و مناطق مسکونی در غرب آمریکا کاملا به زیر آب رفتند.

۱۱. زلزله نانتو در تایوان

11. زلزله نانتو در تایوان

این زمین لرزه یکی از بزرگترین زلزله های مخرب دنیا بود در تاریخ ۲۰ سپتامبر ۱۹۹۹ در شهرستان نانتو تایوان اتفاق افتاد. بزرگی این زلزله ۷.۶ ریشتر بود و توانست بیش از ۲ هزار کشته و ۱۱۳۰۵ زخمی برجای بگذارد. خسارات به جای مانده از این زمین لرزه، حدود ۱۴ میلیارد دلار برآورد شده است.

۱۲. زلزله کریس چرچ در نیوزلند

یکی از مرگبارترین زلزله‌های دنیا در شهر کریس چرچ که دومین شهر بزرگ کشور نیوزلند است اتفاق افتاد. این شهر با ۲ زمین لرزه در سال‌های ۲۰۱۰ و ۲۰۱۱ آسیب‌های فراوانی دید. ابتدا زلزله ای با قدرت ۷.۱ ریشتر در سال ۲۰۱۰ به وقوع پیوست که کشته‌ای نداشت. در ادامه در سال ۲۰۱۱ زلزله‌ای اتفاق افتاد که قدرت آن ۶.۳ ریشتر بود و باعث مرگ ۱۶۶ نفر شد.

۱۳. زلزله کانتربوری در نیوزیلند

زلزله کانتربوری در نیوزیلند با قدرت ۷.۱ ریشتر در سال ۲۰۱۰ رخ داد. این زلزله یکی از مخربترین زمین لرزه ها بود ولی خوشبختانه کشته‌ای برجای نگذاشت و فقط خسارات مالی وارده بیش از ۶ میلیارد دلار رآورد شد.

۱۴. زلزله کوبه (هانشین) در ژاپن

14. زلزله کوبه (هانشین) در ژاپن

این زلزله در تاریخ ۱۷ ژانویه ۱۹۹۵ با شدت ۶.۸ ریشتر در کوبه ژاپن اتفاق افتاد. زمین لرزه کوبه (هانشین) ژاپن، یکی از زلزله های مرگبار دنیا بود و توانست جان ۶۵۰۰ نفر را بگیرد. میزان خسارت ناشی از این زلزله ۱۰۰ میلیارد دلار تخمین زده شده و یکی از مرگبارترین زلزله های جهان بود.

۱۵. زلزله نورث ریج کالیفرنیا، آمریکا

این زلزله در سال ۱۹۹۴ اتفاق افتاد و با وجود اینکه ۶.۷ ریشتر بود اما نسبت به برخی زلزله های دیگر، قدرت چندانی نداشت. کانون زلزله در مرکز لس آنجلس واقع شده بود و توانست حدود ۶۰ کشته و ۵۰۰۰ زخمی برجای بگذارد.

این زلزله یکی از شدیدترین زلزله های تاریخ آمریکا بود. در این زلزله خسارت وارده به خانه‌ها، ساختمان‌ها و مراکز تجاری و اداری، حدود ۲۵ میلیارد دلار برآورد شد.

۱۶. زلزله چواتسو در ژاپن

این زمین لرزه در سال ۲۰۰۴ با بزرگی ۶.۶ ریشتر در چواتسو ژاپن اتفاق افتاد. شمار کشته شدگان این زلزله ۱۶ نفر، تعداد زخمی ها ۴۵۸۶ نفر و بی خانمان شدگان ۱۰۰ هزار نفر اعلام شد. خسارات مالی ایجاد شده توسط این زلزله حدود ۲۸ میلیارد دلار اعلام شده است.

۱۷. زلزله نیوکاسل در استرالیا

زلزله نیوکاسل استرالیا که ۵.۴ ریشتری بود، در ۲۸ دسامبر ۱۹۸۹ اتفاق افتاد. خسارت مالی ایجاد شده توسط این زلزله حدود ۱۲۰۰ میلیون دلار اعلام شد. این زلزله ۱۳ کشته و ۱۶۰ زخمی برجای گذاشت.

بررسی بزرگترین زلزله های ایران

کشور ایران نیز جمله کشورهای زلزله خیز است و در طول دوران‌های مختلف زمین لرزه های مهیب با خسارات بالایی را به خود دیده است.

۱. زلزله مرگبار رودبار

1. زلزله مرگبار رودبار

این رویداد در ۳۱ خردادماه سال ۱۳۶۹، برابر با بیستم ژوئن سال ۱۹۹۰ در ناحیه رودبار، منجیل و لوشان در بخش باختری البرز، در ساعت ۳۰ دقیقه و ۱۳ ثانیه بامداد در استان گیلان رخ داد. کانون این زلزله در عرض جغرافیایی ۳۶ درجه و ۴۹ دقیقه و در طول جغرافیایی ۴۹ درجه و ۲۴ دقیقه و ۵۱ ثانیه اعلام شد. بزرگی این زلزله بین ۷.۳ تا ۷.۷ در مقیاس ریشتر بود.

این زلزله نزدیک به ۳۵ هزار نفر کشته، ۶۰ هزار نفر مجروح و بیش از ۵۰۰ هزار نفر بی‌خانمان داشت. در این واقعه حدود ۲۰۰هزار واحد مسکونی تخریب شدند که تعداد ۶۰هزار واحد از آن به کلی ویران شده بودند و خسارات اولیه ناشی از زلزله بیش از  ۸۰۰میلیارد ریال تخمین زده شد.

در منطقه اشکور رودسر بر اثر ریزش کوه ارتفاعات کلیشم عمارلو و همچنین شکاف عمیق ایجاد شده، ۴ روستا در دل خاک دفن شدند. مطالعه و بررسی عوارض برجا مانده از این زلزله نشان می‌دهد که عمق کانونی این زمین لرزه در ژرفای ۱۹ کیلومتر زیر سطح زمین واقع شده است.

۲. زلزله ۱۳۹۶ کرمانشاه و غرب ایران

2. زلزله 1396 کرمانشاه و غرب ایران

این زمین لرزه که با نام‌های دیگری همچون زمین لرزه ازگله، زمین لرزه ۲۰۱۷ عراق و زمین لرزه مرز ایران-عراق شناخته می‌شود، در شامگاه یکشنبه ۲۱ آبان ۱۳۹۶ در نزدیکی شهر ازگله در استان کرمانشاه و در نزدیکی مرز ایران و عراق، در مقیاس ۷.۳ ریشتر در عمق ۱۱ کیلومتری زمین اتفاق افتاد.

این زمین لرزه شدید در ۱۴ استان ایران احساس شد که از جمله آن‌ها می‌توان به کرمانشاه، لرستان، همدان، ایلام، زنجان، آذربایجان شرقی و غربی، کردستان، خوزستان، قزوین، اصفهان و حتی استان‌هایی بسیار دورتر نظیر خراسان رضوی، تهران و گیلان اشاره کرد.

برطبق آخرین اخبار، زمین لرزه ۱۳۹۶ کرمانشاه تا حوالی ساعت ۲۲ روز ۲۲ آبان‌ماه، بیش از ۴۳۰ نفر کشته و ۶۷۰۰ نفر مصدوم تلفات داشته است.

مشخصات زلزله ۲۱ آبان ۹۶ کرمانشاه و غرب ایران

  • تاریخ و زمان وقوع به وقت محلی: ۱۳۹۶/۰۸/۲۱ ۲۱:۴۸:۱۶
  • طول جغرافیایی: ۴۵٫۹
  • عرض جغرافیایی: ۳۴٫۸۴
  • عمق زمین لرزه: ۱۱ کیلومتر
  • نزدیک‌ترین شهرها:
  • ۵ کیلومتری ازگله (کرمانشاه)
  • ۲۵ کیلومتری تازه آباد (کرمانشاه)
  • ۳۷ کیلومتری باینگان (کرمانشاه)

۳. زمین لرزه بم

3. زمین لرزه بم

زمین لرزه بم در تاریخ ۵ دی ماه ۱۳۸۲ در ساعت ۵ و ۲۶ دقیقه در جنوب شرقی کشور و در جنوب شرقی کرمان رخ داد و بزرگی آن ۶.۶ ریشتر بود. این زلزله در ساعات آغازین بامداد که اکثر افراد خواب بودند اتفاق افتاد. آمار تلفات رسمی این زلزله بیش از ۲۵ هزار نفر و مجروحان نیزحدود ۵۰ هزار نفر اعلام شدند. بیش از ۱۰۰ هزار نفر نیز در این زلزله بی خانمان شدند.

پس از بررسی‌ها مشخص گردید که کانون زمین لرزه در محدوده شهر بم واقع شده بود. بر اساس بررسی‌های انجام شده مشخص گردید که بخشی از گسل بم که از کنار شهر بم می‌گذشت، در این زلزله فعال شده بود.


نظرات بینندگان