کد خبر: ۱۲۳۷۴۳
تاریخ انتشار: ۰۸:۳۲ - ۲۸ تير ۱۳۹۷
در همایش استانی زکات مطرح شد:

ریالی از زكات مردم برای حق‌الزحمه عاملین پرداخت نمی‌شود / رتبه نخست فارس در جمع آوری زکات

رئیس کمیته امداد امام خمینی(ره) کشور گفت: ریالی از زكات مردم برای حق‌الزحمه عاملین پرداخت نمی‌شود، آنچه عاملین ما دریافت می‌كنند مانند كارمندان كمیته امداد، حتی یك ریال از صدقات نیست.
ریالی از زكات مردم برای حق‌الزحمه عاملین پرداخت نمی‌شود / رتبه نخست فارس در جمع آوری زکات
به گزارش شیرازه، همایش استانی زکات با عنوان شکوه عبادت،سرچشمه برکت با حضور جمعی از مسئولان کشوری و استانی در شیراز برگزار شد.

حجت‌الاسلام والمسلمین سیدرضا تقوی، نماینده ولی فقیه در جهاد كشاورزی و رئیس شورای عالی زكات كشور در این همایش ضمن قدردانی از فعالیت‌های مرحوم آیت‌الله ایمانی گفت: باید قدر نیروهای زنده و خدوم نه تنها از قشر  روحانیت بلكه مدیران و سایر اقشار را بدانیم زیرا این‌ها سرمایه‌های انسانی جامعه هستند.

امروزه آدم زنده خوب و مرده بد نداریم!

وی با اشاره به اینکه امروزه آدم زنده خوب و مرده بد نداریم، تصریح کرد: اعتبار یك جامعه و كشور و ملت به شخصیت‌ها و سرمایه‌های انسانی است نه به نفت و گاز گرچه نمی‌گوییم آن‌ها بد است.

تقوی با تأكید بر اینكه باید قدر خدمتگزاران را بدانیم، گفت: به لحاظ اقتصادی سرمایه زیادی مصرف می‌شود تا یك فرد مدیر شود لذا باید همه به همدیگر كمك كنیم تا به راحتی تخریب نشوند.

وی از بروز برخی نابهنجاری‌ها در فضاهای مجازی انتقاد كرد و گفت: امروز هر كسی مدیر و مسئول می‌شود بد می‌شود و علیه آن هجمه و حمله می‌شود و فضای مجازی هم در این زمینه كمك می‌كند البته نمی‌خواهیم بگوییم در این حوزه‌ها تنبلی و بی توجهی نیست، درست است وجود دارد اما دشمن یك خط تخریب را دارد دنبال می‌كند.

تقوی اظهار كرد: ائمه جمعه در ملاقات با مردم و سمینارها این مسئله را بیان كنند كه دشمن یك خطی دنبال می‌كند و آن بی اعتبار كردن جمهوری اسلامی است و هر جا اعتبار و خدمتی و یك فرد موثری وجود دارد آنجا باید مورد هجمه قرار گیرد.

وی تاکید کرد: در تفكر و فرهنگ اسلامی، مدینه به جایی نمی‌گویند كه بلوار داشته باشد بلكه مدینه یعنی جایی كه فرهنگ اسلامی و انسانی بر رفتار مردم حاكم می‌شود در این صورت حتی اگر روستا باشد، آنجا مدینه است.

تقوی اظهار كرد: شهری كه همه سعی می‌كنند سر همدیگر كلاه بگذارند، و برخی از انسان‌ها در آن نان شب نداشته باشند، مدینه نیست مدینه بار فرهنگی دارد. جهت گیری ما در انقلاب اسلامی خدمت به محرومین و مستضعفین بود و نمی‌تونیم آن را حذف کنیم.

رئیس شورای عالی زكات كشور در بین انبوه مسایل مختلفی که در این همایش مطرح کرد به بزرگنمایی آمریکا و تهدیداتش اشاره داشت و گفت: بزرگ دیدن آمریکاو تهدیداتش خواست دشمن است. باید هوشیار باشیم و نگذاریم دل مردم را خالی کنند.

وی با تاکید بر اینكه خط دیگر دشمن، تلاش برای تخطئه كردن نهادهای مرتبط با رهبری است، گفت: هر تشكیلاتی كه زیر مجموعه رهبری است مورد هدف دشمن است و كمیته امداد یكی از این نهادهای بسیار ارزشمند و خدمتگزار است.

وی اظهار داشت: مرتبا فضاسازی بر علیه نهادهای زیر مجموعه رهبری می‌كنند، مثلا می‌گویند این نهادها مالیات نمی‌دهند، در صورتی كه دروغ است؛ هر جایی كه به شكلی وصل به نهاد رهبری است مورد هجمه قرار می‌دهند چون چیزی بر علیه رهبری وخانواده اش ندارند لذا هر كسی وابسته به نهاد رهبری است مورد هجمه قرار می‌دهند.

کسی که از مالیات فرار کند مثل دزد سرگردنه است


وی با تأكید بر اینكه همه تشكیلاتی كه مربوط به رهبری است، مالیات می‌دهند، گفت: هیچكس نباید از مالیات فرار كند و كشور باید با مالیات اداره شود و كسی كه بخواهد از زیر بار آن فرار كند، مثل دزد سر گردنه است لذا این فرهنگ را برای مردم جا بیندازیم كه اگر امنیت و خدماتی وجود دارد از بركت همین مالیات است و این‌ها را باید نهادینه كنیم و به صورت یك گفتمان درآوریم و كسی بهانه نیاورد و به هر شكلی از زیر بار مالیات فرار كند و این هم مثل زكات است.

تقوی با تأكید بر اینكه اقتصاد مقاومتی، اقتصاد ریاضتی نیست بلكه درست مصرف كردن است، گفت: ما باید توجه داشته باشیم اشرافی‌گری و این‌گونه مسائل در هیچ زمانی مناسب نیست مخصوص در شرایط کنونی باید به طور جدی از اشرافی گری پرهیز شود و چیزهایی كه ضرورت ندارد و برخی از كارها و برنامه‌ها باید جمع كنیم و در عوض بهره‌وری را بالا ببریم. ما در یك جنگ قرار داریم و جنگ هم تعارف ندارد؛ جنگ از صحنه نظامی به صحنه اقتصادی آمده است و باید شرایط زندگی ما شرایط جنگی باشد یعنی مصرف ما باید مدیریت شود و نباید هر طور دلمان بخواهد مصرف كنیم زیرا اسراف حرام است.

این مقام مسئول بیان كرد: شرایط ما شرایط تحریم است لذا باید روی پای خود عزتمندانه بایستیم و این چیزی است كه اسلام، انقلاب، شهدا و مقام معظم رهبری از ما می‌خواهند بنابراین همه اعم از دولت، ملت بخش خصوصی و تعاونی دست به دست هم دهیم و برنامه‌ریزی‌هایی متناسب با جنگ اقتصادی انجام دهیم.

نباید انتظارات و توقعات مردم را بالا ببریم

نماینده ولی فقیه در سازمان جهاد كشاورزی همچنین تأكید كرد كه نباید انتظارات و توقعات مردم را بالا ببریم و ادامه داد: یكی از جفاهایی كه در انتخابات مختلف اعم از شورای شهر، مجلس و ریاست جمهموری انجام می‌شود این است كه كاندیداها وعده می‌دهند و توقعات بالا می‌برند اما امكانات كشور نمی‌تواند ما را به آنجا برساند و مردم هم ناراضی می‌شوند و نظام لطمه می‌خورد.

وی با تأكید بر اینكه این نظام برآمده از خون شهداست، گفت: خدمات و زحمات زیادی در این نظام انجام شده است اما چرا مردم راضی نیستند چون بد تبلیغ می‌كنیم و داریم توقعات را بالا می‌بریم.

تقوی در بخشی از سخنان خود به بحث زكات اشاره كرد و گفت: زكات یك واجب چند جانبه است و فعالیت در عرصه زكات در حقیقت فعالیت در حوزه حاكمیت است یعنی مأموران زكات در حقیقت سربازان ولایت هستند كه در حوزه ولی امر از موضع حاكمیت برای دریافت زكات به سراغ مردم می‌روند.

رئیس شورای عالی زكات با بیان اینكه پرداخت زكات موجب تقویت حاكمیت می‌شود، گفت: زكات علاوه بر فقر زدایی عامل تربیت هم است؛ بخشی از مسائل تربیتی را از طریق زكات انجام می‌دهیم؛ زیرا كسی كه یكسال زحمت كشیده و سهم زكات خود را جدا می‌كند یعنی بر حرص و طمع غلبه كرده است و مال خود را در اختیار فقرا قرار می‌دهد و آیا این تربیت‌كننده نیست؛ بهترین عامل تربیت، عمل به مسائل تربیتی است.

وی با تصریح اینكه زكات سرمایه الهی است كه پیام سیاسی هم دارد، گفت: زكات برای تألیف قلوب و حلال مشكلات اجتماعی هم هست لذا باید به آن توجه كنیم.

تقوی در ادامه با طرح این سئوال چه كسی باید زكات دهد؟ گفت: آن كسی كه مالش به حد نصاب رسیده باشد، زكات باید پرداخت كند، پس باید كشاورزی رونق پیدا كند تا زكات دهنده داشته باشیم؛ كسی كه فقیر است نمی‌تواند زكات دهد؛ پس ما می‌توانیم سراغ كسانی برویم كه كشت و دام و اشتغال آن‌ها در این بخش به نتیجه رسیده است لذا كشاورزی را تقویت كنیم تا زكات بیشتر شود.

حجت‌الاسلام سیدرضا تقوی با اشاره به جمع آوری ۳۷۰ میلیارد تومان زکات در سال ۹۶ تاکید کرد که می‌توان با همت و تلاش بیشتر این عدد را به هزار میلیارد تومان افزایش داد.

در این جنگ اقتصادی، نگاه جهادی و مدیر جهادی و ضوابط جهادی می‌خواهیم


وی، كشاورزی را یكی از اركان اقتصاد مقاومتی برشمرد و گفت: كشاورزی استقلال كشور را تضمین می‌كند؛ وابستگی اقتصاد به كشاورزی می‌تواند ما را در استقلالمان تقویت كند.

نماینده ولی فقیه در سازمان جهاد كشاورزی خواستار رسیدگی به مشكلات كشاورزی از سوی مجلس و دولت شد و گفت: در این جنگ اقتصادی، نگاه جهادی و مدیر جهادی و ضوابط جهادی می‌خواهیم البته منظور از ضوابط جهادی، بی قانونی نیست بلكه منظور روان كردن كارهاست كه باید با حركت‌های جهادی كار را به پیش ببریم.

احیای جهادسازندگی را در دستور کار داریم

وی همچنین گفت: در طی این چند ماهی كه به سازمان جهاد كشاورزی آمده‌ام حركت‌هایی را آغاز كرده‌ام تا بتوانیم جهاد سازندگی را در جهاد كشاورزی احیا كنیم و اصولاٌ رهبر معظم انقلاب هم از همان ابتدا با ادغام جهاد كشاورزی و جهاد سازندگی مخالف بود.

تقوی ادامه داد: حدود ۱۵ هزار گروه جهادی در استان‌ها دارند تلاش می‌كنند؛ این‌ها باید ساماندهی شوند البته ما نمی‌خواهیم باری به دولت اضافه كنیم بلكه از نیروهای بسیار زیاد مردمی می‌خواهیم استفاده كنیم به گفته امام سپاه و جهاد دو بال همای انقلاب هستند ما در تلاش هستیم بال جهادسازندگی را مجددا احیا کنیم.

فارس بیش از سهم تولید و وسعتش زکات جمع کرد

رئیس کمیته امداد امام خمینی(ره) کشور نیزاز جمع‌آوری ۳۷۰ میلیارد تومان زکات در کشور طی سال گذشته خبر داد و گفت: سهم استان فارس از این رقم ۴۰ میلیارد تومان یعنی حدود ۱۰ درصد بوده است که جادی تقدیر از مردم فارس و تبریک به مسئولین آن دارد و این سهم بیش از سهم تولید و وسعت فارس است.

وی ضمن قدردانی از مردم فارس،گفت: ریز موارد مصرف این مبالغ هم توسط کمیته امداد استان اعلام شده است ولی سئوال اینجاست چقدراز جمعیت فارس مشمول زكات می‌شوند و آیا همه به این فریضه عمل می‌كنند؟ البته ما نمی‌گوییم كه حتماً همه مشمول چنین فریضه‌ای می‌شوند.

فتاح با یادآوری اینكه رئیس شورای زكات استان‌ها، نماینده ولی فقیه و ائمه جمعه بوده و در شهرستان‌ها هم به همین‌منوال است، گفت: این بدان معناست كه نبض كار زكات دستور علماست چون واقعاً كار احكامی و علمایی است.

وی با انتقاد ار مباحث متفرقه ای که توسط رئیس شورای عالی زكات كشورمطرح شد، گفت: ما امروز همه برای موضوع زکات دور هم جمع شدیم و نباید از این تریبون برای طرح مسایل غیرمرتبط استفاده شود. متاسفانه ما درست و کافی به واجبی چون زکات نپرداختیم و خیلی از مشکلاتی که در این زمینه داریم به همین خاطر است.

رئیس كمیته امداد كشور با بیان اینكه در جلسه برنامه‌ریزی زكات بنا داشتیم تا مبلغ ۳۷۰ میلیارد تومان را در سال جاری تا ۲۰ درصد افزایش دهیم كه این درصد منطقی است، گفت: آماری كه تاكنون و طی ۴ ماه اول سال ارائه شده نشان می‌دهد كه در سال جاری به آن رقم پیش‌بینی شده خواهیم رسید.

حتی یك ریال از زكات‌های پرداخت شده در یك منطقه از آن منطقه خارج نمی‌شود

وی همچنین تأكید كرد كه زكات جمع‌آوری شده با دقت نظری كه علما و عزمی كه در كمیته امداد وجود دارد، درهمان محلی که جمع آوری شده خرج می‌شود و ما بر روی این قضیه حساس هستیم. حتی یك ریال از زكات‌های پرداخت شده در یك منطقه از آن منطقه خارج نمی‌شود.

فتاح با یادآوری اینكه استان فارس رتبه اول پرداخت زكات در كشور را دارد ابراز داشت البته برخی انتقاد دارند که روند اخذ و ادای زکات طولانی است و ما این انتقاد را قبول داریم و تمام تلاش خود را می کنیم که این روند را سرعت ببخشیم. برخی گمان می‌كنند همه زكات كشور به تهران می‌آید و ما می‌توانیم بگوییم كه به كجا اختصاص دهند در صورتی كه چنین نیست و حتی یك ریال از زكات‌های پرداخت شده مردم استان فارس در خارج از شهر و منطقه و استان خودشان خرج نشده است.

رئیس كمیته امداد كشور با تأكید بر اینكه زكات در همان جایی به داد محروم و فقیر می‌رسد كه مودیان زكات ببینند، از مؤدیان و پرداخت‌كنندگان زكات قدردانی كرد و گفت: اینان مال خود را بخشیده‌اند و باید قدردان زحامت آن‌ها باشیم اصل این جلسه این بزرگواران هستند ما که كار اداری خود را می‌كنیم.

فتاح تاکید داشت: باید صراحتا اعلام کنم ریالی از زكات مردم برای حق‌الزحمه عاملین پرداخت نمی‌شود ، آنچه عاملین ما دریافت می‌كنند مانند كارمندان كمیته امداد، حتی یك ریال از صدقات، انفاقات و زكوات نیست و ما یك ریال از این‌ها را صرف عوامل نمی‌كنیم و این مسئله‌ای است كه همه باید بدانند.

وی با بیان اینكه در شورای عالی زكات تقسیم‌بندی صورت گرفته كه ۶۰ درصد از زكات جمع‌آوری شده در هر منطقه صرف فقرا و محرومان و یتیمان شده و ۴۰ درصد نیز صرف كارهای عمرانی و ساخت و ساز شود، گفت: اكنون گزارشی از استان فارس ارائه شد كه در آن حدود ۱۰ میلیارد تومان صرف كارهای عمرانی شده و مابقی زكات جمع‌آوری شده برای معیشت و مسكن فقرا صرف شده است یعنی ۲۵ درصد زكات جمع‌آوری شده، در صورتی كه این استان تا سقف ۴۰ درصد مجاز است كه از مبالغ جمع‌آوری شده برای كارهای عمرانی استفاده كند.

رئیس كمیته امداد كشور یادآور شد: در كل كشور این اختیار داده شده است و اگر هم خواستند بر حسب مورد این ۶۰ درصد را كم و زیاد كنند باید نامه‌نگاری كرده و از رئیس شورای عالی زكات مجوز بگیرد زیرا اگر این كار را نكنیم ممكن است در شورای استان‌ها این درصدها جابجا شود.

وی در ادامه با اشاره به قانون زكات گفت: با حجج اسلام تقوی و قرائتی درباره قانون زكات بحث زیاد كردیم ولی وقتی یك مطلب شرعی مانند زكات قانون شود، احكام هم می‌خواهد.

جای خالی تحقیق و پژوهش درباره مواردی كه زكات به آنان تعلق می‌گیرد، را علما ازدوش کمیته امداد بردارند

فتاح همچنین به احكام زكات اشاره و درخواست كرد كه این احكام را از روی دوش بخش اجرا بردارند تا عوامل جمع‌آوری زكات دچار این اختلاف نظرها و مستحبی و واجبی نشوند زیرا كمیته امداد عامل اجراست و باید زكات را جمع‌آوری كند اما اینكه بدانیم به چه چیزی تعلق می‌گیرد و غیره وارد آن وادی نخواهیم شد و این را علما در حوزه‌های علمیه تحقیق كنند كه البته جای این تحقیق و پژوهش هم به نظر می‌رسد، خالی است.

دبیر شورای عالی زکات کشور بر ضرورت پژوهش در حوزه زکات تاکید کرد و یادآور شد: رهبر معظم انقلاب نیز به دلیل غفلت از این موضوع، سال گذشته با صدور پیامی بر امر پژوهش در حوزه زکات تاکید کردند.

رئیس كمیته امداد كشور با اشاره به به بحث تبلیغ زكات گفت:‌ در این راستا با صدا و سیما هماهنگی كرده و جلساتی برگزار كردیم البته این كفایت نمی‌كند و باید بررسی كنیم به عنوان مثال در استان فارس چقدر از ظرفیت صداوسیما یا تریبون ائمه جماعات برای تبلیغ زكات بهره برده می‌شود.

وی از ائمه جمعه درخواست كرد به خصوص در فصل‌های مربوطه به تبلیغ زكات بپردازند زیرا مردم گوششان به زبان علماست و گفت: برای تبلیغ زكات از ظرفیت صدا و سیما، سازمان تبلیغات اسلامی، حوزه‌های علمیه و غیره باید هرچه بیشتر استفاده كند البته ما به روند رشد زكات در كشور امیدوار هستیم.

فتاح در بخش پایانی سخنان خود با تأكید بر اینكه زكات بسیار گره‌گشا بوده و خیلی از مشكلات ما را حل كرده است،‌ گفت: اگر می‌خواهیم به داد فقرا بیشتر برسیم باید زكات را رونق دهیم زیرا مردم ایران متدین هستند و از همه مردم قدردانی می‌كنیم كه به ما اعتماد می‌كنند.

با این همه درآمد حاصل از جمع آوری زکات در کشور چرا وضعیت گرفتاران بهبود نمی‌یابد؟

گفتنی است در این همایش امام جمعه فسا در بین سخنرانی رییس کمیته امداد کشور سوالاتش را مطرح کرد.

وی روش اخذ زکات اعم از واجب و مستحب را سوال برانگیز دانست و گفت: همچنین جای سوال است که با این همه درآمد حاصل از جمع آوری زکات در کشور چرا وضعیت گرفتاران بهبود نمی‌یابد؟ حجه الاسلام حسین جمالی زاده گلایه کردکه چرا در جمهوری اسلامی بعد از چهل سال باید طوری تدبیر شود که کشاورزی به بحران برسد و زکات واجب هم بیشتر به عهده کشاورزان باشد؟ ما در فسا چندین هکتار زمین داریم که کمیته امداد آباد کرده اما یک عدد پرتقال آن به مستمندان محل نمی‌رسد دیدن این موارد در جمع آوری زکات اثر منفی دارد و مردم را بدبین می کند.

وی انتقاد داشت که ائمه جمعه در صرف زکات خیلی دخیل نیستند و فقط در جلسات حضور می یابند.

 رتبه نخست فارس در جمع آوری زکات

محمد بذرافشان، مدیركل كمیته امداد امام خمینی(ره) فارس در همایش زكات از جمع‌آوری ۴۰ میلیارد تومان زكات در این استان طی سال گذشته خبر داد و گفت: این مبلغ در قالب زكات واجب، مستحب و فطریه جمع‌آوری و در دبیرخانه شورای زكات ضبط و ثبت شد.

وی افزود: بر اساس استفتائات فقهی شیوه هزینه زكات ۶۰ به ۴۰ است یعنی ۶۰ درصد سهم سفره‌های فقرا و مابقی برای پروژه‌های عام المنفعه هزینه می‌شود.

بذرافشان با بیان اینكه بیش از ۵ میلیارد تومان از همین زكات فقط در سرفصل مسكن به فقرا و نیازمندان كمك شد، گفت:‌ قریب ۱۰ میلیارد تومان در پروژه‌های عام‌المنفعه نظیر احداث غسالخانه، كتابخانه، خانه عالم، قنوات و غیره هزینه شد.

مدیركل كمیته امداد امام خمینی(ره) فارس اظهار كرد: در سال ۹۷ و در همین سه ماهه مردم بالغ بر ۱۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان زكات در استان فارس پرداخت کردند.

وی با تأكید بر اینكه زكات جمع‌آوری شده هر منطقه در همان منطقه صرف می‌كنیم، افزود: این اتفاقات باعث شد فارس طی دو سال اخیر در جذب زكات مقام اول كشور را كسب كند.

بذرافشان همچنین از راه‌اندازی جلسات شورای زكات در بین عشایر خبر داد و گفت: در سال ۹۷ به دنبال این هستیم كه در راستای حمایت از محرومان و مستضعفان سهم فقرا و محرومین و نیازمندان را ویژه بدانیم و در كنار آن هم توجه به پروژه‌های عام المنفعه كه می‌تواند در عمران و آبادانی استان مفید باشد، در دستور كار قرار دهیم.
نظرات بینندگان