آلودگی ۱۰ شهرستان استان فارس با ملخ؛ انجام عملیات ردیابی در ۱۶۹ هزار هکتار
ملخهای صحرایی مهمانان ناخواندهای هستند که از سال گذشته در ایران حضور پررنگتری داشتند، این ملخها از شبه جزیره عربستان، امارات و عمان به سمت ایران حرکت کردند و چندین استان را در فصل زمستان درگیر کردند.
امسال نیز این ملخها دوباره از اواخر آذرماه وارد ایران شدند و در حال حاضر 5 استان هرمزگان، بوشهر، فارس، سیستان و بلوچستان و خوزستان با این آفت درگیر هستند. در ابتدای ورود این آفت استان کرمان نیز در شمار استانهای درگیر بود اما براساس آخرین خبر سازمان حفظ نباتات وزارت جهاد کشاورزی هم اکنون 5 استان فقط درگیر هستند.
مبارزه کماکان با آفت ملخ در 5 استان جنوبی
براساس اعلام رئیس سازمان حفظ نباتات کشور سال گذشته 750 هزار هکتار از زمینهای کشاورزی سمپاشی شده که امسال با توجه به هجوم ملخها پیشبینی میشود به بیش از یک میلیون هکتار برسد.
به گفته محمدرضا درگاهی رئیس سازمان حفظ نباتات وزارت جهاد کشاورزی تا 23 اسفندماه عملیات مبارزه با آفت ملخ در 30 هزار و 700 هکتار از اراضی 5 استان نام برده، انجام شده است.
به گفته وی بر اساس گزارشهای فائو شرایط منطقه امسال نسبت به سال گذشته درباره تهاجم این آفت ویژه است و مبارزه سنگینتری در پیش خواهیم داشت بنابراین لازم است کشورهای همسایه نیز در این باره دقت نظر و حساسیت بیشتری داشته باشند.
آلودگی 10 شهرستان استان فارس با ملخ
حمیدرضا دبیری مدیر حفظ نباتات جهاد کشاورزی استان فارس نیز در گفتوگو با تسنیم از آلودگی 10 شهرستان استان خبر داد که شامل شهرستانهای لامرد، مهر، لارستان، خنج، کازرون، گراش، ممسنی، قیروکارزین، فراشبند و فیروزآباد میشود.
به گفته وی تاکنون 3 هزار و 934 هکتار از اراضی این شهرستانها عملیات مبارزه با آفت و سم پاشی انجام شده همچنین در 169 هزار هکتار در سایر شهرستانها نیز عملیات ردیابی انجام شده و میشود.
دبیری معتقد است که علاوه بر 14 شهرستانی که سال گذشته درگیر آفت ملخ شدند، دیگر شهرستانها از جمله فسا، نیریز، استبهان و سروستان نیز با این آفت درگیر شوند.
مدیر حفظ نباتات جهاد کشاورزی استان فارس با اینکه روند مبارزه به خوبی در حال انجام است، میگوید: برای 2- 3 روز آینده پیشبینی جمعیت زیادی از ملخ در استانهای همجوار شده که احتمال ورودشان به استان فارس نیز زیاد است.
همکاری کشاورزان الزامی است
به همین دلیل همکاری کشاورزان در این زمینه الزامی است. مدیر حفظ نباتات جهاد کشاورزی استان فارس معتقد است که بدون کمک کشاورزان مبارزه با ملخها میسر نیست و کشاورزان نیز باید خود وارد میدان شوند.
وی از در اختیار قرار دادن سم رایگان به کشاورزان خبر میدهد و میگوید: کشاورزان باید با استفاده از سمپاشهای خود و پایش روزانه مزارع و باغات سرمایه خود را از هجوم ملخ حفظ کنند.
دبیری درباره دمای مناسب برای زندگی و تکثیر ملخ صحرایی میگوید: این آفت در دمای 25 تا 35 درجه بهترین وضعیت را دارد و تکثیر آن به سرعت اتفاق میافتد اما در دمای بالای 35 درجه شرایط متفاوت میشود و امکان زندگی برایشان کم میشود.
محمدرضا میر، سخنگوی سازمان حفظ نباتات وزارت جهاد کشاورزی نیز از تداوم مبارزه با آفت ملخ تا اواخر تیرماه و اوایل مردادماه خبر داده است. به گفته وی تاکنون 20 میلیارد تومان برای مبارزه با ملخها در نظر گرفته شده و چنانچه مبالغ بالاتری نیاز باشد از محل اعتبارات استان و سازمان تخصیص مییابد.
به گزارش تسنیم استان فارس در دوره گذشته از بهمن 97 تا تیرماه 98 درگیر مبارزه با ملخهای صحرایی بود و 14 شهرستان نیز به صورت جدی درگیر این آفت شده بودند. در این مدت زمانی مبارزه علیه این آفت در 44 هزار و 500 هکتار انجام و بالغ بر 31 تن سم برای مبارزه با این آفت مصرف شد.
از آنجا که بخش زیادی از ملخها به عرصههای منابع طبیعی وارد شده بودند، خسارت به مزارع استان فارس از حمله ملخها ناچیز بود. براساس اعلام جهاد کشاورزی استان در سال گذشته در مجموع 6 هکتار از بخش کشاورزی آن هم بین 10 تا 20 درصد خسارت دید.
تسنیم