بازگشتی به ابعاد مختلف عملیات بیت المقدس در گفت وگو با سردار افشار:
"بیت المقدس" اولین عملیات با فرماندهی امام(ره) بر جبهه ها بود
" وقتی حضرت امام خمینی (ره) فرماندهی جنگ را بر عهده گرفتند؛در اولین عملیات که همان بیت المقدس بود رزمندگان ایرانی موفق به فتح خرمشهر شدند"این جمله را سردار علیرضا افشار از فرماندهان دفاع مقدس که این روزها استاد دانشگاه عالی دفاع ملی و رئیس اندیشکده جنگ نرم است؛می گوید که در سالروز فتح خرمشهر در گفت و گو با نوید شاهد به بررسی ابعاد مختلف این عملیات غرورآفرین می پردازد:
سردار افشار درباره عملیات بیت المقدس می گوید: «عملیات بیت المقدس یا الی بیت المقدس به معنی به سوی بیت المقدس بزرگترین عملیات نیروهای مسلح ایران در جنگ با رژیم بعث عراق بود. عملیات بیت المقدس در ساعت 00:30 دقیقه بامداد روز ۱۰ اردیبهشت ۱۳۶۱ با قرائت رمز عملیات بسمالله الرحمن الرحیم، بسمالله القاصم الجبارین، یا علی ابن ابیطالب، از سوی فرماندهی مشترک ارتش و سپاه پاسداران آغاز شد. عملیات بیتالمقدس به چهار دوره زمانی شامل مرحله اول تا چهارم تقسیم میشد که در هر کدام از این مرحله ها اهداف خاصی برای رزمندگان ایرانی تعیین شده بود تا به آنها دست پیدا کنند.»
نگاه حضرت امام خمینی (ره) به عملیات بیت المقدس
این یادگار سال های دفاع مقدس درباره نگاه حضرت امام خمینی (ره) به عملیات بیت المقدس توضیح می دهد: «2 سال ابتدایی جنگ فرماندهی را بنی صدر بر عهده داشت که متاسفانه توفیقی با حضور او پیدا نکردیم و سهم رزمندگان ایرانی در عملیات های مختلف چیزی به غیر از شکست نبود. تا اینکه حضرت امام خمینی (ره) فرماندهی را بر عهده گرفتند و در اولین عملیات که همان بیت المقدس بود رزمندگان ایرانی موفق به فتح خرمشهر شدند. وقتی حضرت امام خمینی (ره) فرمان آزاد سازی خرمشهر را صادر کردند رزمندگان سر از پا نمی شناختند تا هر چه زودتر به خواست ایشان جامه عمل بپوشانند. آزاد سازی خرمشهر در آن عملیات توفیق بزرگی بود که به لطف خدا و از خود گذشتگی های رزمندگان حاصل شد که قدرت جمهوری اسلامی را نه تنها به رژیم بعث عراق بلکه به جهانیان ثابت کرد.»
دشمن، ناچار به عقب نشینی شد
سردار افشار با بیان اینکه عملیات بیت المقدس نقطه عطف بزرگی در تاریخ دفاع مقدس بود و پیروزی در آن روحیه رزمندگان را افزایش داد به صحبت هایش ادامه می دهد: «موفقیت در عملیات بیت المقدس دوست و دشمن را به تحسین وا داشت و امیدواری رزمندگان ایرانی به حفظ انقلاب و تمامیت ارضی را در جنگ به طور چشمگیری افزایش داد. پیروزی در این عملیات انگیزه ما را به مقاومت در برابر دشمن تا دندان مسلح که همه دنیا او را حمایت می کردند دو چندان کرد. با پیروزی رزمندگان ایرانی دنیا شکست صدام در جنگ را پذیرفت و دشمن متجاوز ناچار به عقب نشینی شد.»
پیشنهاد صلح از سوی عربستان مانند معامله قرن بود
سردار افشار در پایان صحبت هایش درباره پیشنهاد صلح از سوی عربستان به ایران و عراق می گوید: «پیشنهاد صلح در حقیقت فریب افکار عمومی بود و هیچ نیت خیرخواهانه ای برای کشورهای درگیر جنگ در آن وجود نداشت. اجازه بدهید مثالی بزنم تا مفهوم بهتر منتقل شود پیشنهاد صلح از سوی عربستان درست مانند معامله قرن بود که از سوی آمریکا برای رژیم اشغالگر قدس و فلسطین مطرح می شود. نباید فراموش کنیم که در جنگ با عراق حتی یک وجب از خاک کشور کم نشد که این در تاریخ کشور عزیزمان بی سابقه است.»
دیگران چه گفتند
هاوارد تیچر، از مقامات نظامی پنتاگون بعد ها گفت: «بعد از سقوط خرمشهر، رابطه ما با عراق فقط یک تبادل اطلاعات معمولی نبود؛ ما به عراق، هر چه میخواست دادیم تا از ایران شکست نخورد.»
روزنامه گاردین چاپ انگلستان درباره فتح خرمشهر می نویسد: «سقوط خرمشهر یعنی سقوط آخرین و مهمترین افتخار جنگی عراق که ایرانی ها با پس گرفتن آن، این برگ برنده را که به وسیله آن عراق می کوشید ایران را به پای میز مذاکره بکشاند، از دست بغداد ربودند.»
لوس آنجلس تایمز به نقل از یک ژنرال عراقی گفت: «ما علاقه ای به ماندن در اینجا نداریم. اینجا یک صحرای خشک و خالی است و می تواند ارزانی خودشان باشد، این گونه صحبتها با استراتژی عراق در آغاز جنگ کاملاً مغایرت دارد.»
رادیو بی بی سی: «همان طور که بدون شک اطلاع دارید، دیروز بندر خرمشهر پس از 20 ماه دوباره به دست نیروهای ایران افتاد. بدین ترتیب، ایران هم اسماً و هم رسماً در جنگ کاملاً پیروز شده است.»/ نوید شاهد
نظرات بینندگان