هاشمی «پروتکل الحاقی» را از کیسه چه کسی به 1+5 بخشید!؟
به گزارش شیرازه به نقل از رجانیوز، هاشمی رفسنجانی در دیدار با اركي توئوميويا، وزير امور خارجه فنلاند به پرونده هستهای ایران اشاره کرده و گفت: « اگر واقعاً مشكل غرب عدم اعتماد است، ميتوانند شرايطي را فراهم كنند كه به موازات رفع تحريمها عليه ايران و پذيرفتن پيوست الحاقي توسط ايران، اعتماد دو طرف تأمين شود.»
رئیس مجمع تشخیص در شرایطی به طرف مقابل تضمین پذیرش پروتکل الحاقی را سخاوتمندانه اعطا کرده است که اساسا نه تنها نهاد تحت مسئولیت او که حتی دولت نیز امکان ارائه تضمین برای پذیرش این پروتکل را به طرف مقابل ندارد چرا که پذیرش آن منوط به تایید و تصویب مجلس شورای اسلامی است.
البته این سخنان و به عبارتی تعیین تکلیف هاشمی برای مجلس شورای اسلامی انتقاد نمایندگان مجلس را نیز به دنبال داشت، به نحوی که اسماعیل کوثری نماینده مردم تهران و عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس در واکنش به آن گفت: کسانی که در این مورد اظهار نظر میکنند باید مشخص شود که چه مسئولیتی در این حوزه دارند و همه باید بدانند که در مورد مسائلی از قبیل پذیرش پروتکل الحاقی باید در چارچوب تعیین شده عمل شود.
احمد بخشایش، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نیز در واکنش به این سخنان اعلام کرد: اینکه آقای هاشمی خود را در جایگاه مجلس ببیند و صحبت کند موجب ناراحتی مجلس میشود و این کار همانند این است که مجلس شورای اسلامی به حوزه کاری وی ورود کند.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس اظهار داشت: آقای هاشمی رفسنجانی باید سیاستمدار باشد و بداند که غرب بهایی به صحبتهای وی نمیدهد و البته خود وی هم این را میداند.
محمد اسماعیلی نماینده مردم زنجان و عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی نیز در این زمینه عنوان کرد: هاشمی رفسنجانی در خصوص پذیرش پروتکل الحاقی جایگاه تصمیمگیری ندارد و اظهار نظر وی در این خصوص فاقد وجاهت قانونی است.
این در حالی است که پیش از این نیز هاشمی رفسنجانی تلاش کرده بود در حوزه سیاست خارجی پالسها و نشانههایی را ارسال کند، چنانکه سال گذشته و در خلال سفر به سوادکوه، ماجرای استفاده از بمبهای شیمیایی در سوریه را به دولت بشار اسد نسبت داد و این در حالی بود که همزمان کشورهای غربی به این بهانه به دنبال محکومیت هم پیمان استراتژیک ایران در شورای امنیت و فراهم کردن زمینه حمله هوایی به این کشور برای اسقاط نظام سوریه بودند و البته این ها هم در شرایطی اتفاق افتاد که ماههای بعد نهادهای غربی استفاده کنندگان از بمبهای شیمیایی را گروههای تروریسی و جنجال خبری آن برهه تاریخی را ساخته و پرداخته رسانههای غربی اعلام کردند.
هاشمی پیش از این نیز در گفتگو با مجله مطالعات بینالملل، به حمایت از گروههایی چون حزب الله لبنان اشاره کرده و اعلام کرده بود: «در مورد حزب الله که شیعه و بخش عمده ملت لبنان است و در تاریخ همیشه مظلوم بوده هم برای فلسطین و هم برای لبنان. اینها قابل دفاع بوده هست. به شرط اینکه ما از اینها برای مزاحمت دیگران استفاده نکنیم و اینها هم کار خودشان را بکنند. وقتی که نظام نخواهد در دنیا ماجراجویی بکند، اینگونه مسائل قابل تحمل است.»
بنظر نمیرسد هاشمی رفسنجانی این روزها در مسئولیتی باشد که بتواند به نمایندگی از نظام اسلامی، به بخشش در حوزه سیاست خارجی بپردازد، چرا که تصمیم گیری در این حوزه در طول سالیان پس از انقلاب، ساز و کار خاص خود را داشته است، و در این ساز و کار، البته از نظرات شخصیتهای با سابقهای چون رئیس مجمع تشخیص نیز بعنوان نظرات مشورتی استفاده خواهد شد، اما قطعا هاشمی رفسنجانی در آن جایگاه نیست که از طرف مجلس شورای اسلامی، تضمین پذیرش پروتکل الحاقی را به طرف غربی بدهد.