کد خبر: ۷۶۷۷۳
تاریخ انتشار: ۱۰:۵۴ - ۰۴ مهر ۱۳۹۴

بی کفایتی آل سعود در میزبانی میهمانان خدا؛ نگاهی مقایسه ای به مراسم اربعین و حج

شیعه با برگزاری مراسم بزرگ راهپیمایی اربعین با حجم 10 برابری حج تمتع، جنبه مردمی و مقاوم خویش را نشان می دهد که می توان از این تجربه و ساختار مردمی برای مدیریت حج تمتع بهره برد.
به گزارش سرویس شهرستان های شیرازه به نقل از لامرود، هنوز بیش از 13 روز  از سقوط جرثقیل در محوطه مسجدالحرام با 107 کشته و 238 مجروح نگذشته است که خبر تأسف آور دیگری جهان اسلام را شکه کرد. خبر مربوط به کشته شدن بیش از 1300 نفر از حاجیان خانه خدا در سرزمین منی و در مراسم رمی جمرات.

هر چند این دو حادثه در نوع خود بی سابقه است اما فقط تاریخ 30 ساله اخیر بارها از مسائلی خبر داده است که جزء نشان از بی کفایتی رژیم آل سعود در مدیریت مراسم حج، نمی توان دلیل دیگری برای این حوادث تلخ آورد. برای مثال حمله به زائرین خانه خدا در سال 1366 که بیش از 400 کشته برجای گذاشت، حادثه سال 1369 که در آن بیش از 3000 حاجی جان خود را  در یکی از تونلهای مکه از دست دادند و یا در حادثه 4 سال بعد که در آن نیز متأسفانه در همین سرزمین منی بیش از 270 نفر جان خود را از دست دادند. آخرین این سریال حوادث در سال 1376 بود که در آن بر اثر آتش سوزی خیمه های صحرای منی نزدیک به 340 نفر جان خود را از دست داده و بیش از 1500 نفر مجروح شدند.


آل سعود هر دلیلی را که برای این فاجعه بیان دارد باز نمی تواند بی کفایتی خویش را کتمان دارد، بی کفایتی که دلیلی عمده آنرا باید روحیه تجمل پرستانه و اشرافی به ارث برده از اسلاف امویشان دانست. آنجا که در سال 1369 به علت حرکت کاروان وزیر کشور عربستان، تونل تردد زائران بسته می شود و این امر موجب کشته شدن 3 هزار نفر می شود، در حادثه اخیر نیز به علت تردد محمد بن سلمان وزیر جنگ رژیم آل سعود، دو خیابان در منی بسته می شود که همین امر سبب ازدحام جمعیت و مرگ بیش از 1300 می گردد. ترددهایی که به بهانه امنیت یک فرد، جان هزاران نفر گرفته می شود، چنانچه در حوزه سیاست خارجی نیز اینگونه عمل می کنند.


برای فهم بیشتر بی کفایتی آل سعود باید مقایسه ای بین دو مراسم بزرگ دینی در جهان اسلام انجام داد. مقایسه بین مراسم پیاده روی اربعین حسینی با مدیریت مردمی شیعیان دلسوخته در کشور ناامن عراق و مراسم سالانه حج تمتع به مدیریت دولت سعودی در کشوری که به امن بودن آن گوشها را کر کرده اند.


مراسم اربعین سال گذشته با جمعیتی بالغ بر 20 میلیون نفر در کشور عراق که در اوج ناامنی می باشد با دشمنی خطرناک به اسم داعش و آنهم در مسافتی به طول 80 کیلومتر بدون داشتن متولی خاص و امکانات زیاد، به بهترین صورت ممکن و در یک امنیت نسبتاً مناسب برگزار شد. اما در مراسم حج تمتع که جمعیت شرکت کننده آن یک دهم زائرین حسینی می باشد، در کشوری برگزار می گردد که صادر کننده تروریسم بوده و به علت مهد تکفیر و انتحار، خود از امنیتی ساختگی برخوردار است. از سوی دیگر مساحت انجام مراسم نیز بسیار کمتر از مسافت بین کربلا و نجف بوده و یک دولت ثروتمند با انواع امکانات مادی و رسانه ای مجری آن می باشد. از آن مهمتر در مراسم اربعین حسینی تهدیدات داخلی و خارجی زیادی متوجه مراسم بوده که کوچکترین رخنه امنیتی باعث فاجعه خواهد شد، اما در مراسم حج یک وحدت و همدلی بین همه مسلمانان جهت انجام احسن آن وجود دارد.


این مقایسه نشان می دهد که چگونه بی تدبیری و بی کفایتی مسئولان سعودی سبب کشتار مسلمانانی شده است که سالها برای زیارت خانه خدا انتظار کشیده اند و خانواده آنان نیز  تدارکات استقبال از آنان را آماده کرده اند. و از سوی دیگر  شیعه با برگزاری مراسم بزرگ راهپیمایی اربعین با حجم 10 برابری حج تمتع، جنبه مردمی و مقاوم خویش را نشان می دهد که می توان از این تجربه و ساختار مردمی برای مدیریت حج تمتع بهره برد.

 سید محسن هاشمی

نظرات بینندگان