نکاتی که شاید در مورد هیئت رئیسه مجلس یازدهم ندانید
اعضای هیئت رئیسه مجلس یازدهم در جلسه علنی ۸ خرداد ماه از سوی وکلای ملت انتخاب شدند.
در دومین روز از شروع به کار رسمی مجلس یازدهم (پنجشنبه، ۸ خرداد) ترتیب هیئت رئیسه این دوره با رای نمایندگان برای سال نخست مشخص شد.
آشنایی با هیئت رئیسه مجلس
هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی به وسیله رأی مستقیم نمایندگان مجلس شورای اسلامی برای یک دوره یک ساله انتخاب میشود و با توجه به آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی تکرار اعضای هیئت رئیسه مجلس منع قانونی ندارد.
رئیس مجلس، رئیس هیئت رئیسه هم هست و وظیفه اداره پارلمان را به عهده دارد، در صورت حضور نداشتن او در جلسه علنی، به ترتیب نواب اول و دوم رئیس عهدهدار ریاست جلسه میشوند.
طبق آییننامه داخلی، هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی مرکب از رئیس، دو نایب رئیس، ۶ دبیر و سه ناظر است، انتخاب رئیس با اکثریت مطلق آرای نمایندگان و انتخاب سایر اعضای هیئت رئیسه جداگانه و با اکثریت نسبی است.
برای شروع بهتر است به این نکته اشاره کرد که در میان ۱۲ نفری که اعضای هیئت رئیسه مجلس یازدهم را تشکیل میدهند، ۷ نفرشان سابقه نمایندگی داشته و سایر آنها برای اولین است که نماینده مجلس میشوند.
سید امیرحسین قاضیزاده هاشمی، سید ناصر موسوی لارگانی، احمد امیرآبادی فراهانی، حسینعلی حاجی دلیگانی، علی کریمی فیروزجایی، محمدحسین فرهنگی و علیرضا سلیمی پیشتر سابقه نمایندگی در خانه ملت را برعهده داشتند.
امیرآبادی فراهانی، امیرحسین قاضیزاده هاشمی و محمدحسین فرهنگی از اعضای هیئت رئیسه مجلس یازدهم هستند که در دورههای قبل هم عضوی از هیئت رئیسه بودند.
حسینعلی حاجی دلیگانی، حجت الاسلام و المسلمین علیرضا سلیمی، حجت الاسلام و المسلمین موسوی لارگانی و علی کریمی فیروزجایی سابقه نمایندگی مجلس را دارند، اما این اولین باری است که آنها به عنوان اعضای هیئت رئیسه انتخاب شدند.
محمد باقر قالیباف، علی نیکزاد، روح الله متفکر آزاد، محسن پیرهادی و سید محسن دهنوی نمایندگانی هستند که برای نخستین بار علاوه بر نمایندگی مردم عضو هیئت رئیسه مجلس یازدهم هم شدند.
ماده ۱۹ آیین نامه داخلی مجلس میگوید: هیچ یک از اعضای هیئت رئیسه مجلس نمیتواند به عضویت کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس انتخاب شود و در صورتی که هریک از اعضای این کمیسیون به عضویت هیئت رئیسه انتخاب شوند، از کمیسیون مستعفی شناخته شده و مطابق مراتب منظور در این آیین نامه نسبت به تعیین کمیسیون جدید اقدام خواهند کرد و همچنین نمیتوانند به عنوان رئیس یا سخنگوی کمیسیونهای مجلس انتخاب شوند و در صورتی که رئیس یا سخنگوی کمیسیونها به عضویت هیئت رئیسه انتخاب شوند از سمت خود در کمیسیون مستعفی شناخته میشوند.
طبق ماده ۱۸ آیین نامه داخلی هم اگر رئیس مجلس پیش از انقضای مدت از ریاست استعفا دهد یا فوت شود نواب رئیس به ترتیب تقدم، جلسه را منعقد میکنند و متن استعفا نامه را قرائت یا فوت را اعلام میکنند. در مورد فوت به احترام متوفی جلسه ختم میشود و در هر صورت در جلسه بعد نایب رئیس جلسه را تشکیل میدهد و رئیس جدید طبق آییننامه داخلی مجلس انتخاب میشود.
در مورد استعفا بعد از اعلام و قرائت متن استعفانامه در مجلس و استماع توضیحات رئیس مستعفی و مذاکراتی که نمایندگان لازم بدانند، چنانچه استعفا پس گرفته نشود، انتخاب رئیس جدید در جلسه بعد به عمل میآید، حداکثر توضیحات رئیس، ۳۰ دقیقه و سه نفر نمایده هر کدام ۱۰ دقیقه است.
در تبصره یک ماده ۱۸ آیین نامه داخلی مجلس آمده است که در مورد فوت یا استعفا سایر اعضای هیئت رئیسه نیز باید بدون تشریفات در جلسه بعد انتخاب فرد یا افراد جدید به عمل آید.
تبصره۲ اضافه میکند: انتخاب رئیس و هریک از اعضای هیئت رئیسه جدید برای مدت باقیمانده از یکسال خواهد بود.
انتهای پیام/
نظرات بینندگان