کد خبر: ۱۴۰۴۰۶
تاریخ انتشار: ۰۸:۳۲ - ۲۵ تير ۱۳۹۹
سرپرست هیئت نظارت بر انتخابات شورای نگهبان در استان فارس:

مکتب اسلام، ولایت فقیه، و مردم، سه رکن اساسی نظام جمهوری اسلامی ایران است/ شورای نگهبان در شخص آیت‌الله جنتی خلاصه نمی‌شود

جوکار گفت: شورای نگهبان، توانمند و مقتدر جهت پاسداری از جمهوری اسلامی در میدان است.

حسن جوکار سرپرست هیئت نظارت بر انتخابات شورای نگهبان فارس در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار شیرازه به مناسبت سالروز تاسیس نهاد شورای نگهبان، با بیان اینکه در هر مسئله ای، بررسی پیشینه بسیار مهم است، به فلسفه وجودی شورای نگهبان و ضرورت مطالعه آن اشاره کرد و گفت: ۴۱ سال از انقلاب اسلامی گذشته است، در این میان، به خصوص نسل جوان و کسانی که پیشینه شورای نگهبان را نمی‌دانند، در مواجهه با تبلیغات سوء معاندین و دشمنان مواجه شده و در نتیجه تشخیص برایشان سخت می شود.

وی با بیان اینکه در سال ۵۷ با یکصد هزار شهید 600هزار جانباز، انقلاب اسلامی در قالب جمهوری اسلامی ایران تبلور پیدا کرد، افزود: این تبلور که با رفراندوم توسط مردم ظهور و بروز پیدا کرد، نیاز به تدوین قانون اساسی داشت.

جوکار با تصریح بر اینکه قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، یک قانون مترقی و متعالی است، افزود: در تدوین این قانون، بحث وجود داشت که نظام جمهوری اسلامی، با قانون اساسی اش که بر مبنای "ته شرفی و نه غربی" است و به تمام معنا استقلال دارد، چگونه می‌تواند در نظام بین الملل ظهور و بروز پیدا کند؟ بر همین اساس نیازمند تشکیل نهادی برای نگهبانی و پاسداری از آن بود.

به گفته وی، قانون اساسی ما ۱۷۷ اصل و ۱۴ فصل دارد که چندین اصل از آن به شورای نگهبان اختصاص داده شده است؛ این اصول که وظیفه پاسداری و نگهبانی از جمهوری اسلامی را به شورای نگهبان محول کرده، از مترقی ترین و متعالی ترین اصول قانون اساسی دنیاست.

سرپرست هیئت نظارت بر انتخابات شورای نگهبان فارس افزود: این نهاد در ۲۶ تیرماه سال ۵۹ رسماً تاسیس شد و دارای شش فقیه و شش حقوقدان است که مسئولیت نگهبانی از جمهوری اسلامی را به عهده دارند.

به گفته این استاد دانشگاه، پاسداری از اسلامیت نظام یکی از مواردی است که توسط شورای نگهبان باید انجام شود و تصویب قوانین باید مبتنی بر اسلام باشد، به نحوی که اسلام در متن قوانین مصوب شده ساری و جاری باشد. پس شش فقیه این وظیفه را دارند و با همراهی شش حقوقدان، وظیفه مغایرت یا عدم مغایرت قوانین با قانون اساسی را انجام می دهند.

مکتب اسلام، ولایت فقیه، و مردم، سه رکن اساسی نظام جمهوری اسلامی ایران است/ شورای نگهبان در شخص آیت‌الله جنتی خلاصه نمی‌شود

جوکار با تأکید بر اینکه در بحث جمهوریت انقلاب اسلامی، سه رکن مکتب اسلام، ولایت فقیه، و مردم قرار دارد، تصریح کرد: تجلی حضور مردم در انتخابات های مختلف شکل می گیرد که وظیفه شورای نگهبان در این مورد، نظارت بر اجرای صحیح انتخابات است.

وی ادامه داد: این نظارت در دو حوزه احراز صلاحیت داوطلبین و نظارت بر آن، و دیگری در برگزاری صحیح انتخابات می باشد که با توجه به تعدد شعبه اخذ رای، در شعب، نظارت بر صحت و سلامت انتخابات و صیانت از آرای مردم از وظایف شورای نگهبان است.

این استاد دانشگاه، نظارت شورای نگهبان را یک نظارت استصوابی یا به عبارتی نظارت موثر دانست و با تأکید بر اینکه نظارت شورای نگهبان صرفاً اطلاعی نیست، اظهار داشت: هر جا که روند انتخابات از مسیر قانون خارج شود، شورای نگهبان با نظارت موثر، از این مسئله جلوگیری می‌کند.

سرپرست هیئت نظارت بر انتخابات شورای نگهبان فارس در ادامه، با تأکید بر اینکه نهاد شورای نگهبان تکامل یافته است، تشریح کرد: از سال ۷۹ به بعد، این نهاد در کلیه استانها دفتر ایجاد کرده و در استان فارس با ۳۶ شهرستان، در کلیه شهرستان ها و مرکز استان دفتر داریم و این روند در همه استانها جاری بوده است.

وی با یادآوری اینکه سابقه فعالیت مداوم دفاتر استانی حدودا ۲۰ سال است، تأکید کرد: معاندین و دشمنان از بی اطلاعی جامعه استفاده می‌کنند و شش فقیه و حقوقدانان را در وجود شخص آیت‌الله جنتی خلاصه می کنند؛ در صورتی که ایشان دبیر و یکی از فقهای شورای نگهبان هستند؛ و چه بسا ایشان در موضوعی نظر منفی داشته باشند و بقیه اعضا موافق یا بالعکس؛ پس شورای نگهبان در شخص آیت‌الله جنتی خلاصه نمی‌شود.

جوکار با تصریح بر اینکه درحال حاضر شورای نگهبان یک مجمع فقهی، یک مجموعه حقوقی و یک پژوهشکده دارد، گفت: قوانین برای تصویب، توسط این مجمع فقهی و حقوقی مورد بررسی قرار می‌گیرند.

این استاد دانشگاه با تأکید بر اینکه می توان گفت شورای نگهبان توانمند و مقتدر جهت پاسداری از جمهوری اسلامی در میدان است؛ یادآور شد: این نهاد تاکنون ۱۱ دوره مجلس شورای اسلامی و ۱۲ دوره انتخابات ریاست جمهوری و پنج دوره مجلس خبرگان را پاسداری کرده است.

سرپرست هیئت نظارت بر انتخابات شورای نگهبان فارس در ادامه به دشمنی دشمنان و معاندان نظام جمهوری اسلامی ایران با این نهاد اشاره و تصریح کرد: اینکه شما امروز می‌بینید که آمریکا پنج نفر از فقهای شورای نگهبان را تحریم کرده است، در حقیقت به عنوان یک نماد مخالفتی است که استکبار با نظام جمهوری اسلامی دارد و شورای نگهبان را سد و مانعی برای خود می بیند؛ پس از این موضوع برداشت می‌شود که اگر شورای نگهبان منفعل بود و به وظیفه اش خوب عمل نمی‌کرد، استکبار با آن کاری نداشت.

مکتب اسلام، ولایت فقیه، و مردم، سه رکن اساسی نظام جمهوری اسلامی ایران است/ شورای نگهبان در شخص آیت‌الله جنتی خلاصه نمی‌شود

به گفته این استاد دانشگاه، استکبار، هر روزی به دنبال مشروعیت زدایی از این نهاد است و این حکایت از فعال بودن این نهاد دارد.

وی با یادآوری اینکه شورای نگهبان با اعضایش ساز و کارهایی دارد و احراز صلاحیت داوطلبین بر اساس قانون انتخابات مختلف، متفاوت است اظهار داشت: شورای نگهبان نظارت بر تأئید صلاحیت ها را دارد و صلاحیت ها را از مراجع چهارگانه استعلام، و نسبت به صلاحیت داوطلبین اظهار نظر می‌کند و این اظهارات به صحن شورای نگهبان می‌آید. در آنجا ۱۲ نفر اسناد و مدارک دریافتی را مورد بررسی قرار می‌دهند و چه بسا عامه جامعه، از اسناد و مدارکی که در اختیار شورای نگهبان است، اطلاع نداشته باشند و حتی اظهاراتی هم انجام شود؛ اما وقتی ما نظام جمهوری اسلامی و قانون اساسی آن را پذیرفته‌ایم، روند احراز صلاحیت ها این را هم به صورت ضمنی پذیرفته‌ایم.

جوکار گفت: تبلیغات سوء در این زمینه از سوی معاندین و دشمنان زیاد است که سعی می‌کنند به انحای مختلف این نهاد را مورد هجمه قرار دهند.

سرپرست هیئت نظارت بر انتخابات شورای نگهبان فارس در ادامه، به تشریح دفاتر استانی و فعالیت های آنان پرداخت و اظهار داشت: دفاتر استانی و شهرستانی بیشتر مردمی هستند. در این مورد، حدود ۳۰۰ هزار نیروی نظارتی در کل کشور و ۱۳ هزار نفر نیرو در فارس داریم که همگی نیروهای مردمی هستند و در مشاغل و با کسوت های مختلف با شورای نگهبان همکاری می‌کنند.

به گفته جوکار، در مقاطع زمانی که انتخابات نیست، دفاتر با شبکه‌ها و نیروهای مردمی ارتباط دارند؛ به این صورت که این افراد به نحوی آموزش می‌بینند که آمادگی لازم برای نظارت موثر بر انتخابات در شعبات مختلف را داشته باشند.

مدیرکل هیئت نظارت بر انتخابات شورای نگهبان فارس تأکید کرد: این افراد بایستی بر قوانین انتخابات و وظیفه ناظرین مسلط باشند تا بتوانند به خوبی از آرای مردم صیانت کنند.

وی همچنین در خصوص اینکه چگونه است که صلاحیت داوطلبی در زمان انتخابات تأئید می شود، اما در مجلس اعتبار نامه‌اش تایید نمی شود، تشریح کرد: این فرصتی است که قانون برای مجلس قرار داده است. به عبارتی از آنجا که فرصت زمان برای بررسی یک به یک کاندیدا ها به دلیل تعدد، برای شورای نگهبان شاید مناسب نباشد و ممکن است حتی اسناد و مدارک ناقص به دست شورای نگهبان برسد و بر اساس همان اسناد ناقص، نامزد انتخاباتی را تایید کند و بعد از انتخابات اسناد جدید و کاملی به دست آید، در این صورتی و با فرض انتخاب شدن داوطلب برای نمایندگی مجلس، قانون این حق را برای نمایندگان قرار داده که با وجود در دسترس قرار گرفتن اسناد کامل و صحیح جدید، اعتبارنامه نماینده مورد نظر را بررسی و آن را تایید یا رد کنند.

جوکار با تأکید بر اینکه اعضای شورای نگهبان علم غیب ندارند و ممکن است اسناد و مدارک بعد از انتخابات به دست آید، تصریح کرد: در این موارد، راهکاری که قانون در نظر گرفته است، ورود خود نمایندگان به بررسی موارد فوق است.

سرپرست هیئت نظارت بر انتخابات شورای نگهبان فارس همچنین در پاسخ به اینکه آیا اگر کسی ردصلاحیت شد، قوه قضائیه برای برخورد با این شخص وارد عمل می شود یا خیر؟ اظهار داشت: شورای نگهبان بر اساس استعلام از چهار نهاد به بررسی صلاحیت داوطلبین می‌پردازد. اما اینکه اسناد و مدارک برای قوه قضاییه ملاک و معیار بررسی باشد یا خیر، به آن قوه برمی‌گردد.

این استاد دانشگاه تأکید کرد: شورای نگهبان وظیفه اش این است که از این اسناد و مدارک، احراز یا عدم احراز صلاحیت فرد داوطلب را جهت تصدی مسئولیت در قوا بررسی کند.

وی در پایان به سوءاستفاده دشمنان و معاندین از عدم آگاهی مردم از قوانین، بخصوص قانون اساسی اشاره کرد و گفت: ضرورت دارد که مردم متناسب با ۱۷۷ اصلی که در قانون اساسی وجود دارد و همه هم مربوط به رشد و تعالی انسان است و اصولی است که نظامی را شکل می دهد که مردم را از فرش به عرش می رساند، خوب آگاه باشند؛ چراکه دشمن از بی اطلاعی مردم استفاده زیادی می برد و به فرموده امام علی علیه السلام: "پناه میبرم به خدا از اینکه عقل ها را خواب ببرد". این خواب بودن سبب استفاده دشمن می‌شود.

انتهای پیام/

نظرات بینندگان