«چهارطاقی» خرامه تغییر کاربری داد!
به گزارش خبرنگار شیرازه از خرامه، آثار باستانی هر شهر به عنوان سند تاریخی آن شهر قلمداد شده و حفاظت و حراست از آن جزیی از الزامات می باشد. آنچه که در مورد تاریخچه خرامه در کتب و سفرنامه های نزهت القلوب، فارسنامه ابن بلخی، المسالک و الممالک، آثار العجم، فارسنامه ناصری، شیرازنامه، معجم البلدان، تاریخ برگزیده، برهان قاطع، تاریخ سرزمینهای فلات شرقی، تاریخ ابن خلدون و ... آمده است حاکی از قدمت 1500 ساله این شهر است.
طی حکومت 427 ساله ساسانیان که از سال 224 میلادی تا سال 651 میلادی ادامه یافت آثاری ساخته و به جا ماند که اکنون ما از آنها به عنوان سند تاریخی یاد می کنیم؛ البته سند تاریخی شناسنامه فرهنگی هر شهر را نمایان خواهد کرد.
چهارطاقی خرامه که از قدیمی ترین آثار باستانی این شهرستان است در حال حاضر مثل بقیه میراث فرهنگی همچون باغ خان، آسیاب ها، کاروانسراها و ... در حال نابودی است.
نکته قابل تامل این است که خبرگزاری موج در تاریخ 14 شهریور 88 اقدام به انتشار خبری به نقل از روابط عمومی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان فارس مبنی بر عدم تخریب آثار باستانی خرامه نموده بود.
بند پنجم این خبر بسیار تامل انگیز است :
" هم چنين در بخش ديگري ، به وضعيت نابسامان (( چهارطاقي گبران )) اشاره شده بود. در اين باره ذكر اين نكته ضروري است كه سازمان ميراث فرهنگي در سالهاي گذشته اين چهار طاقي دوره اسلامي را مورد بررسي و شناسايي باستان شناسانه قرار داده و پس از تكميل پرونده براي ثبت در فهرست آثار ملي معرفي كرد ولي قابليت ثبت اثر تأييد نشد و سازمان ميراث فرهنگي استان فارس مجدداً پرونده را بازنگري و به مركز ارسال كرده است. بديهي است در حال حاضر نيز تا قبل از ثبت اثر، انجام اقدام مرمتي امكان پذير نيست. با اين وجود سازمان در جهت حفظ و نگهداري اثر تلاش كرده و اجازه ساخت و ساز در حريم چهار طاقي را نداده است. ضمن اينكه سازمان در راستاي حفاظت از آثار تاريخي شهر خرامه در سال جاري اقدام به تكميل پرونده مطالعاتي آثار ملي استان نموده است."
با خواندن این قسمت از خبر، دو نکته را در ذهن خواننده پدید می آورد، اول اینکه چه مشکلی وجود دارد که چهارطاقی هنوز قابلیت ثبت اثر ندارد و دوم اینکه تلاش های سازمان جهت حفظ و نگهداری چگونه بوده که یک منزل مسکونی به این اثر چسبیده است.
ظهر امروز خبری مبنی بر تغییر کاربری چهارطاقی به این سایت رسید که شکمان را برانگیخت. اما با مشاهده و تهیه عکس از این منظره زشت، شکمان به یقین تبدیل شد. یک دستگاه خودروی پیکان، از یک اثر باستانی 1500 ساله به عنوان پارکینگ و سایه بان خودروی خود استفاده نموده بود.
این تصویر در ابتدا ظاهری خنده دار خواهد داشت اما با اندکی تفکر و تامل متوجه می شویم که این معضل نه تنها عدم توجه مسئولین را می رساند بلکه نشان از ضعف فرهنگیست.