عکس/ امامزاده بیژن!
حجتالاسلام عبدالله ولینژاد - سرپرست اداره اوقاف و امور خیریهی شهرستان نور - با تأیید صحت وجود امامزادهای به نام «سید بیژن» در استان مازندران گفت: شاید تا چند سال پیش، کمتر کسی نام امامزاده «سید بیژن» را شنیده بود؛ اما از دو سال پیش که ضریحگردانی در برخی شهرستانهای استان مازندران انجام شد، این نام نیز بر سر زبانها افتاد. خیلیها به این امامزاده اعتقاد دارند و با توجه به بررسیها و تحقیقات ما، امامزاده بیژن صاحب کرامت است.
او دربارهی این امامزاده با نامی ایرانی که بسیاری را نسبت به واقعی بودن آن به شبهه انداخته است، توضیح داد: نقل قولهای بسیاری در اینباره وجود دارد؛ اما یک نقل قول معقولتر هست که نتیجهی مطالعات و بررسیهای ما هم نیز به آن نزدیک است؛ در واقع، در این منطقه دو امامزاده به نام «سید محمد» وجود دارند که مردم بومی بهخاطر شباهت اسمی آنها و برای اشتباه نگرفتن آن دو، نام یکی را به «بیجن» تغییر دادند، این نام را به این دلیل انتخاب کردند که اعتقاد داشتند، آن مکان، بدون جن است. بعدها رفتهرفته این نام در لفظ به «بیژن» تغییر کرد.
وی ادامه داد: در شجرهنامهی ضیاءالدین کجوری در سال 1373 هجری قمری، نسب این امامزاده بررسی شده است. بر این اساس، شخصی به نام سیدجلالالدین، سه پسر داشت که در زمان معتصم عباسی از ساوجبلاغ کوچ کردند و به کپ سفلی آمدند، اهالی بومی برای حفظ جان این برادران از دست تعقیبکنندگان، آنها را درویش معرفی کردند، حتی هنوز هم عدهای امامزاده بیژن را درویش میدانند.
او سپس گفت: برای «سید» دانستن این شخصیت هم دلایل فراوانی وجود دارد؛ در شهرستان نور و حتی لواسان، روستای کپ و برخی دیگر از روستاهای اطراف، سادات بیژنی داریم و خیلیها به قداست این شخص و مکان آن اعتقاد دارند.
ولینژاد با بیان اینکه مستندات مربوط به این امامزاده در ادارهی اوقاف شهرستان نور وجود دارد، اظهار کرد: طبق این مستندات، امامزاده بیژن با 14 واسطه به امام سجاد (ع) منتسب است.
وی همچنین گفت: با توجه به تعداد امامزادهها در این منطقه و مطالبی که گاه در سایتهای اینترنتی منتشر میشود، سازمان و ادارههای اوقاف همچنان در تعقیب مطالب، مستندات و اطلاعات دربارهی امامزادههایی مانند «سید بیژن» هستند و تلاش دارند، مدارک بیشتر و دقیقتری را جمعآوری کند.