کد خبر: ۶۷۶۵۸
تعداد نظرات: ۴ نظر
تاریخ انتشار: ۱۱:۵۵ - ۲۸ اسفند ۱۳۹۳

توپ پزشک خانواده در زمین وزارت رفاه/ وزیر بهداشت: برگ ارجاع اجباری نباشد

فقط یک برگه ارجاع از پزشک خانواده برای مراجعه بیمار به پزشک متخصص کافی است.
به گزارش شیرازه، ارائه برگ ارجاع در برنامه پزشک خانواده که طی دو سال گذشته با فراز و فرودهای فراوان روبرو بود و در استان فارس به مرحله اجرا در آمده است با نامه ای که اخیرا قاضی زاده هاشمی وزیر بهداشت به ربیعی وزیر تعاون و رفاه نوشته تعیین تکلیف می شود.

ایرنا نوشت: با نگارش این نامه و در صورت موافقت وزارت رفاه، مهمترین موضوع پزشک خانواده یعنی لزوم داشتن برگ ارجاع که در استان فارس موجب نارضایتی طیف بزرگی از مردم شده تعیین تکلیف می شود.

در روند اجرای برنامه پزشک خانواده و نظام ارجاع در مناطق شهری استان فارس مسوولان اجرایی با تایید و تاکید ستاد اجرایی کشوری پزشک خانواده اقدام به اجباری کردن حرکت مردم در مسیر ارجاع و اخذ برگه ارجاع برای دریافت خدمات تخصصی و فوق تخصصی کرده اند، این موضوع در نظر سنجی هایی که به عمل آمده بیشترین عامل نارضایتی مردم از برنامه پزشک خانواده شناخته شده است.

این در حالی است که در استان مازندران که همزمان با استان فارس برنامه پزشک خانواده را اجرایی ساخت به رغم برقراری مسیر ارجاع و امکان برخورداری از مزایای حرکت در این مسیر، مسوولان از اجباری کردن ارائه برگه ارجاع خودداری کردند و در صورت عدم ارائه برگ ارجاع خدمات تخصصی و فوق تخصصی با همان نسبت سی به هفتاد که قبلا سازمان های بیمه گر تعهد کرده بودند ارائه می شود.

دکتر محمد هادی ایمانیه رییس دانشگاه علوم پزشکی شیراز در این زمینه اظهار داشت: بررسی های میدانی انجام شده در دو استان فارس و مازندران حاکی است که میزان مقبولیت برنامه پزشک خانواده در بین مردم دو استان و میزان رضایت آنان تا حد زیادی وابسته به اجباری بودن یا اجباری نبودن ارائه برگه ارجاع برای استفاده از خدمات تخصصی است .

تجربه کشورهای دیگر از جمله کشور ترکیه نیز که از نظر ارائه خدمات سلامت شباهت بسیاری به کشور ما دارد نیز حاکی از این است که در سال های نخست اجرای برنامه پزشک خانواده، بیشتر از سازو کارهای تشویقی و ترغیبی برای حرکت در مسیر ارجاع استفاده شده است بر این اساس اجباری بودن ارائه برگه ارجاع در نظام پزشک خانواده نیاز به تجدید نظر دارد.

در نامه وزیر بهداشت و درمان به وزیر رفاه آمده است: به نظر می رسد چنانچه فرایند اجباری بودن ارائه برگه ارجاع برای دریافت خدمات تخصصی تا اجرایی شدن کامل برنامه پزشک خانواده شهری در تمام کشور ملغی و به افزایش سیاست های تشویقی و انگیزشی تبدیل گردد، نه تنها فشاری های ناشی از نارضایتی مردم کاهش خواهد یافت بلکه به دست اندرکاران اجرایی برنامه پزشک خانواده نیز کمک می کند در فضایی آرام به استقرار گام به گام این برنامه در چارچوب مورد قبول مردم اهتمام ورزند.

به استناد این نامه، سازمان های بیمه گر که مدیریت کلان آن با وزارت رفاه است، ضمن همراهی با پیشنهاد وزارت بهداشت موضوع اجبار در ارائه برگه ارجاع را دراستان فارس فعلا کان لم یکن تلقی کنند و ارائه خدمات تخصصی و فوق تخصصی در استان فارس هم مانند استان مازندران با ارائه برگه ارجاع با پرداخت 10 درصد هزینه و بدون ارائه برگه ارجاع با پرداخت 30 درصد هزینه عملی شود.

آنچه در مراجعات خبرنگار ما به مراکز درمانی دولتی و دانشگاهی شیراز و استان فارس مشهود است نارضایتی برخی از شهروندان از اجباری بودن ارائه برگه ارجاع است، شهروندانی که به دلایل مختلف قادر نبوده اند برگه ارجاع را اخذ کنند اکنون می بایست همه صد در صد هزینه مراجعه به پزشک متخصص و فوق تخصص را بپردازند و سازمان های بیمه گر در مقابل این افراد تعهدی ندارند.

رییس دانشگاه علوم پزشکی شیراز با بیان اینکه در آمارگیری های 9 منطقه در شیراز 62 درصد شهروندان از وجود پزشک خانواده اعلام رضایت کرده اند، گفت: 18 درصد دیگر نیز در حد متوسط راضی و 20 درصد ناراضی بوده اند.

رییس دانشگاه علوم پزشکی شیراز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا بیان کرد: عمده ترین دلیل نارضایتی از پزشک خانواده این است که بیماران نمی توانند به صورت مستقیم به پزشکان متخصص مراجعه کنند.

ایمانیه اضافه کرد: اگر مردم به صورت مستقیم به پزشکان متخصص مراجعه می کردند، پرداخت 30 درصد هزینه ویزیت بر عهده خود بیمار بود در حالی که اکنون فقط 10 درصد ویزیت را به پزشک خانواده می پردازند.

این مقام با بیان اینکه برگه ارجاع پزشک خانواده تاریخ انقضا ندارد، گفت: فقط یک برگه ارجاع از پزشک خانواده برای مراجعه بیمار به پزشک متخصص کافی است.

وی افزود: در این اواخر در بیمارستان های شیراز شیوه ارجاع افقی را به کار برده ایم که برمبنای آن بیمار با یک برگه ارجاع می تواند از یک پزشک متخصص به متخصص دیگر مراجعه کند و نیازی نیست که برگه ارجاع دیگری را از پزشک خانواده بگیرد.

هدف از اجرای برنامه پزشک خانواده شهری چیدمان خاص واحدهای تامین کننده خدمات سلامت می باشد به نحوی بهره مندی یکسان کلیه افراد جامعه از سرانه سلامت و اجراء اصل عدالت در سلامت، حذف پرداخت هزینه های اضافی توسط مردم به نظام سلامت، انجام معاینات دوره ای و پیگیری وضعیت سلامت افراد جامعه توسط پزشکان خانواده و ثبت سوابق بیماری، دسترسی سریع وآسان و شبانه روزی مردم به خدمات سطح اول نظام سلامت، بهبود و ارتقای نظام ارائه خدمات بهداشتی درمانی و پاسخگویی به نیازهای جدید مردم محقق شود.

با نگاهی به این اهداف که برای برنامه پزشک خانواده ترسیم شده امید است با بررسی کارشناسی و آینده نگر نامه وزیر بهداشت به وزیر رفاه زمینه رضایت بیشتر شهروندان شیراز و مردم استان فارس از برنامه پزشک خانواده فراهم آید.
نظرات بینندگان
نظرات بینندگان
ناشناس
United States of America
پنجشنبه ۲۸ اسفند ۱۳۹۳
0
ریس دانشگاه: امار شما غلطه.بخدا اکثریت مطلق مردم فارس ناراحت هستند از اجباری بودن فرم ارجاع..بفکر قیامت خود ونفرینهای پشت سرتان باشید.این صندلیها برای هیچکس ماندگار نیست
مهرداد
Iran (Islamic Republic of)
پنجشنبه ۲۸ اسفند ۱۳۹۳
0
این مسیر هم مجددا غیرکارشناسی و اشتباه است. من نمی دانم چرا از نظرات کارشناسی کسی استقبال نمی کند.
بيمار
Iran (Islamic Republic of)
پنجشنبه ۲۸ اسفند ۱۳۹۳
0
با سلام
چرا دفترچه هاي بيمه اي را كارتي نميكنيد تا اينهمه مشكلات همراه داشتن برگ ارجاع را نداشته باشيد . سيستم الكترونيكي كارت سوخت توي كشور براي بنزين اجرا شده اما شما هنوز با دود به هم علامت ميدهيد . زشت هست به خدا . پزشكي در كشور به قله هاي دنيا نزديك شده اما ما در بدنه دولتي آون هنوز از تكنولوژي ارتباطات اثري نمي بينيم . اگه كارتي ميشد و هر كسي با كارت الكترونيكي به پزشك مراجعه ميكرد اونوقت بهتر ميتونستند درباره اين طرح نظر بدن و دكتراشون رو ارزيابي بكنند .
رضا
Iran (Islamic Republic of)
پنجشنبه ۲۸ اسفند ۱۳۹۳
0
آمارهای ارائه شده جناب آقای دکتر ایمانیه برعکس می باشد، و اندک نظر سنجی در سطح جامعه و مراکز درمانی کافی است تا مشخص گردد که اکثریت مردم از برنامه پزشک خانواده و نظام ارجاع ناراضی اند.