کتابخانههای فارس پراکنش متوازنی ندارند
به گزارش شیرازه به نقل از فارس حجتالاسلام محسن اسماعیلپور امروز در شیراز اظهار داشت: در فارس 170 کتابخانه عمومی و مشارکتی داریم که توزیع مکانی مناسبی ندارند.
وی افزود: در برخی مکانها تراکم کتابخانه وجود دارد و در بعضی مکانها با وجود جمعیت بیشتر فقر جدی کتابخانه داریم.
این مسئول اضافه کرد: در شهر شیراز اگر طول آن را 60 کیلومتر فرض کنیم 30 کیلومتر کتابخانه دارد و نزدیک به 30 کیلومتر طولی شیراز به سمت منطقه بالای شهر (ستاد تا گلستان) شیراز کمبود جدی کتابخانه دارد.
اسماعیلپور اضافه کرد: در مقاطع مختلف که اقدامی برای کتابخانهسازی انجام شده جانماییها علمی و دانشمحور صورت نگرفته است.
وی برای گفته خود مثال آورد و گفت: کتابخانه مرکزی شیراز در منطقهای ساخته میشود که برای جمعیت شهری مرکزیت و دسترسی ندارد و نیاز کتابخانهای این منطقه با کتابخانهای کوچکتر برطرف میشد.
مدیرکل کتابخانههای عمومی فارس خاطرنشان کرد: در سطح استان نیز مجموعه دهستان، روستا و شهرستان فاقد کتابخانه داریم چنانکه هستند مراکزی که جمعیت بالایی دارند اما کتابخانه در نقاط دیگر ساخته شده است.
وی تصریح کرد: برای اصلاح علمی پراکنش کتابخانهها از واقفان، هر زمینی را در هر مکانی قبول نمیکنیم و براساس نیاز، جانمایی علمی کتابخانه را انجام میدهیم.
اسماعیلپور اضافه کرد: بخش بسیاری از افرادی که اهل مطالعه هستند به دلیل مشغله روزانه شب را به مطالعه اختصاص میدهند در حالی که در استان کتابخانه شبانهروزی نداریم.
به گفته وی، در حال حاضر تنها یک کتابخانه شبانهروزی در استان وجود دارد و برنامهریزی لازم برای راهاندازی 20 کتابخانه شبانهروزی صورت گرفته است.
این مسئول فرهنگی تصریح کرد: گاهی تصور عمومی این است که کسی در جامعه کتاب نمیخواند اما وضعیت اینگونه نیست و شاهد رونق کتابخوانی هستیم اما نتوانستهایم همپای نیاز جامعه خدماترسانی کنیم.
این مسئول اضافه کرد: در شهرستان مرودشت با اقبال بالای دانشجویان برای استفاده از کتابخانه مواجه هستیم اما فضای کتابخانهای برای ارائه وجود ندارد.
به گفته وی، مطالعه 60 کتاب برای یک کتابخوان عدد پایینی محسوب شده و معادل تعداد کتابی است که در مقطع کارشاسی ارشد ارائه میشود.
اسماعیلپور اضافه کرد: مسئولان دلسوز، مردم و خیران باید در عرصه کتاب وارد شوند و این سرمایهگذاری فرهنگی را انجام داده و کتابخانهها را به عنوان دانشگاهای عمومی در سطح استان گسترش دهند.
وی ادامه داد: امروزه باید تصمیمات دانشمحور باشد و در اداره کل کتابخانهها کارشناس برنامهریزی وظیفه دارد برنامههای کل مجموعه در سال آینده را بررسی کند.
اسماعیلپور با تاکید بر لزوم برقراری پیوند بین دانشگاهها و مجریان امور کتابخانهها تصریح کرد: دانشگاه و کتابخانه تاکنون دو راه جداگانه را طی میکردهاند که باعث هدررفت منابع بوده است.
وی افزود: براساس بودجه پیشبینی شده نرمافزاری که نزدیک به یک میلیارد تومان است برای شش ماه دوم سال برنامهریزی کردهایم و کاری علمی تجربی با 700 ریزبرنامه در گروهی متشکل از دانشگاهیان و کارشناسان ستادی اداره کل کتابخانههای عمومی فارس انجام شد.
اسماعیلپور در مورد تدوین سیر مطالعاتی توسط اداره کتابخانهها به خبرنگار فارس گفت: سیر مطالعاتی به این معنی است که جوان جامعه باید یکسری شاخص برای خود تعیین کند تا زمانی که به سن خاصی رسید تعدادی زبان خارجی و یا مهارت را آموخته باشد.
وی ادامه داد: مانند همین موضوع در حوزه کتاب نیز باید شاخصهایی تعریف شود که به عنوان مثال یک جوان 25 ساله باید در مبانی دینی، روانشناسی، خانواده و امور شهروندی حداقل چند کتاب را مطالعه کرده باشد که در تحصیلات آکادمیک مدرسه و دانشگاه وجود ندارد.
اسماعیلپور اضافه کرد: با توجه به این موضوع 80 سیر مطالعاتی برای اقشار مختلف و سیر مطالعاتی تخصصی نیز برای افراد خاص تدوین شد.
به گفته وی، طرح ملی تدوین سیر مطالعاتی برای اقشار مختلف مردم با محوریت استان فارس در حال اجرا است.
این مسئول اظهار داشت: بنابر شاخص عضو بر امانت، میانگین مطالعه استان فارس از سایر استانها بیشتر بوده چنانکه شهرستانهای پر مطالعه در این آمار لحاظ نشده است.
وی در مورد کتابخانه مرکزی شیراز نیز گفت: احداث کتابخانه مرکزی همچنان کند پیش میرود و لازم است که سرعت عملیات اجرایی افزایش یابد.
مدیرکل کتابخانههای عمومی فارس خاطرنشان کرد: انجمن کتابخانههای عمومی شهرستانها از رشد 80 درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل برخوردار بوده است.
وی افزود: ائمه جمعه را که از انجمن کتابخانههای عمومی حذف شده بودند به عنوان عضو اصلی و راهنمای بزرگتر به لیست انجمن بازگرداندیم.
اسماعیلپور تصریح کرد: در حال حاضر 31 دستگاه دولتی به اعضای انجمن کتابخانههای عمومی و نهضت مطالعه مفید افزوده شدند و در گذشته اعضای انجمن با احتساب افراد حقیقی حدود 15 تا 16 فرد حقیقی و حقوقی بود.
وی تصریح کرد: انجمن کتابخانههای عمومی باید به عنوان ستاد تصمیمگیر هر گونه فعالیت در حوزه کتابخانه باشد و کار تخصصی را انجام دهد.
اسماعیلپور افزود: در 23 شهرستان فارس تا یک ماه آینده بستر اتصال به نرمافزار پیام مشرق برای تسریع امور اداری آماده شده است و اشکالاتی که در حوزه اینترنت وجود دارد با رایزنی با مخابرات برطرف میشود.
وی اظهار داشت: برای به روز شدن توانمندی کادر کتابخانهها برگزاری دورههای توانمندسازی با عنوان مشاوران امین کتاب و همچنین ارسال بستههای آموزشی و آزمون از آن در دستور کار قرار گرفت.
دیگر موردی که اسماعیلپور بر آن تاکید کرد: لزوم میدان دادن به کتابداران بود به گونهای که برای برداشتن یک کتاب از قفسه مجبور به دریافت بخشنامه نباشند و چابکی مجموعه حفظ شود.
وی در مورد نیم درصد سهم شهرداری برای کمک به کتابخانههای عمومی نیز خاطرنشان کرد: شهرداری شیراز به تعهدات خود عمل کرده است و در سطح شهرستانها نیز بسیاری از شهرداران همکاری خوبی با اداره کل کتابخانهها دارند اما بعضی دیگر سلیقهای با موضوع برخورد کردند.
اسماعیلپور اضافه کرد: از تمام توان خود برای احقاق حق کتابخانهها استفاده میکنیم و شهردارانی که توان خود را برای امر کتابخوانی به میدان نیاورند به مردم معرفی میکنیم.
وی گفت: برای شهردارانی که تا پایان اسفندماه به ماده 117 عمل نکنند و نیم درصد کتابخانهها را پرداخت نکنند محمل قانونی اخذ دفعی مبلغ وجود دارد.
انتهای پیام/ص