زلزلهی «دلواپسیم» در اردوگاه «بیخیالها»
شنبه، آغاز واکنشها به «دلواپسیم»
زنجیره واکنشها به همایش «دلواپسیم» قبل از برگزاری این همایش و توسط روزنامه شرق، در روز شنبه (روز برگزاری همایش) کلید زده شد.
یکشنبه، عصبانیت از برگزاری همایش
اما در روز پس از برگزاری همایش (یکشنبه) واکنش گسترده رسانهای به همایش «دلواپسیم» در حالی فضای رسانهای کشور را تحت تاثیر خود قرار داده بود که در این میان رسانههای زنجیرهای حامی دولت نتوانستند موضع واحدی نسبت به آن اتخاذ کنند و بر این اساس این رسانههای پر شمار، هر کدام با انتشار گزارشهایی که در آنها لحن عصبانی نویسندگان قابل مشاهده بود، تلاش کردند با بکار بردن برچسبی خاص، این همایش را تقلیل داده و از تاثیر گذاری آن بکاهند.
اما در روز پس از برگزاری همایش (یکشنبه) واکنش گسترده رسانهای به همایش «دلواپسیم» در حالی فضای رسانهای کشور را تحت تاثیر خود قرار داده بود که در این میان رسانههای زنجیرهای حامی دولت نتوانستند موضع واحدی نسبت به آن اتخاذ کنند و بر این اساس این رسانههای پر شمار، هر کدام با انتشار گزارشهایی که در آنها لحن عصبانی نویسندگان قابل مشاهده بود، تلاش کردند با بکار بردن برچسبی خاص، این همایش را تقلیل داده و از تاثیر گذاری آن بکاهند.
دوشنبه، جا افتادن کلیدواژه «دلواپسی» در ادبیات سیاسی کشور
در روز دوشنبه نیز واکنشها ادامه پیدا کرد. روزنامه اعتماد، مهمترین تیتر خود را «طوفان اتهام زنی دلواپسان» قرار داد که به انتقادات نمایندگان مجلس به مذاکرات هستهای می پرداخت. در این گزارش سعی شده است همه منتقدان توافقنامه ژنو به جبهه پایداری منتسب شوند، در حالیکه دو تن از چهار ناطق پیش از دستور مجلس که به نقد سیاست خارجی دولت پرداختهاند از اعضای جبهه متحد اصولگرایان هستند. تیتر "شور «دلواپسی» بهارستان را فرا گرفت” در صفحه دوم نیز گزارشی از پاسخ نمایندگان حامی دولت به منتقدین توافقنامه است. در این گزارش آمده است: «دلواپسانِ تندرو صدای اصولگرایان معتدل را هم درآوردند. یک بار دیگر اردوگاه اصولگرایان پر از دلشوره شده است. دلشوره بر سر دفاع و انتقاد از سیاست های دولتی که در ۲۴ خرداد تقریبا هیچ پایگاهی در این اردوگاه نداشت. درست در همان روزی که اصولگرایان تندرو با نطق های خود در صحن علنی مجلس همایش «دلواپسیم» را بازسازی کردند، علی لاریجانی و برخی دیگر از اصولگرایان معتدل هم سعی کردند تا پشت دولت را در این کشمکش نه چندان دوستانه خالی نگذارند.»
دیگر واکنش روزنامه اعتماد به این همایش، مطلب «یک خبر و سه چهره ؛ ما هم دلواپسیم» بود، در این بخش روزنامه اعتماد از صادق زیبا کلام (استاد دانشگاه)، سعید لیلاز (اقتصاد دان) و سعید سهیلی (کارگردان سینما) سوال کرده است که: در شرایط فعلی، چه مساله یی موجب دلواپسی شماست؟
ارگان رسمی دولت نیز دوشنبه را با دلواپسی آغاز کرد، روزنامه ایران در شماره روز دوشنبه خود، سه تیتر درباره دلواپسی داشت. «محفل دلواپسان؛ خاستگاه سیاسی، مطالبات جناحی» عنوان مطلبی است که در آن سعی شده است همه منتقدان را با انگ شکست خوردگان انتخابات معرفی کند.
اما این تنها دلواپسی ارگان رسمی دولت نیست و این روزنامه برای گفتگویی که با شیخ قدرت علیخانی، نماینده سابق مجلس و از حامیان معروف هاشمی رفسنجانی ترتیب داده، تیتر «منتقدان ژنو دلواپس منافع گروهی خود هستند» را برگزیده است. در این گفتگو نیز به سبک و سیاق یادداشت پیشین سعی شده است که منتقدین توافق ژنو را به دلواپسی برای منافع حزبی خود متهم کند.
روزنامه شرق که از آن به عنوان ارگان غیر رسمی دولت یاد می شود نیز در روز دوشنبه، خالی از دلواپسی نبود. این نشریه چهار مطلب با عنوان دلواپسی در خود جای داده بود که دو عنوان آن به روال بقیه ی روزنامه های زنجیرهای طرفدار دولت، یکی به اتفاقات مجلس و نطق های نمایندگان منتقد دولت و دیگری سرمقالهای با عنوان «دلواپسی ملی یا جناحی» و انتساب دغدغه های حزبی به منتقدان بود.
در ادامه نیز روزنامه شرق سعی کرده است با مطلب «دلواپسان درصدد برائت از احمدی نژاد» منتقدان توافق ژنو را به دولت قبل منتسب کنند تا از این طریق بتواند با سیاهنمایی علیه دولت قبل، به تخطئه منتقدین دولت بپردازد.
یادداشت «کاش همیشه دلواپس بودید» نیز همانند رویه تکراری دولت، به نشان دادن وضع سیاه و فلاکت بار از دولت قبل می پردازد و منتقدان توافق نامه ژنو را به خاطر سکوت درباره فضای سیاه ادعا شده مورد سرزنش قرار می دهد.
تیتر یک روزنامه «اعتماد»:
پایداری های مجلس دیروز نطق های آتشین علیه دولت داشتند
طوفان اتهام زنی دلواپسان
سهشنبه، حمله به دلواپسبم در جریان
روز سه شنبه اگرچه صفحه اول روزنامه ها از دلواپسی خالی بود، اما در صفحات میانی همچنان روزنامه های حامی دولت از همایش منتقدین توافق نامه ژنو، ابراز دلواپسی می کردند.
روزنامه شرق با سه مطلب به بحث دلواپسی پرداخت. این روزنامه در ابتدا، گفتگوهایی با موضوع دلواپسی با حسین انصاری راد (رییس کمیسیون اصل ۹۰ در مجلس ششم)، علیرضا داوودنژاد (کارگردان) و مسعود رایگان (بازیگر) انجام داد.
در دو مطلب دیگر که در رابطه با نمایندگان مجلس و مشکلات روحانی بود نیز اشاراتی به بحث دلواپسی و همایش منتقدین توافق نامه شده بود.
روزنامه دولتی ایران نیز با چهار مطلب در روز سه شنبه دلواپسی خود را نشان داد. سه یادداشت در نقد منتقدین توافق نامه که طبق رویه ثابت روزهای گذشته، در پی زدن برچسب تندروی و منفعت طلبی به منتقدین دولت بود و همچنین گزارشی از نشست فراکسیون رهروان و اعضای دولت که در آن به همایش دلواپسیم نیز اشاراتی شده بود.
روزنامه اعتماد نیز در این روز با یادداشت «دشمن، مخالف، منتقد» که سعی داشت اشتباهات دولت را توجیه کند به دلواپسین توافقنامه ژنو حمله کرد.
چهارشنبه، تمسک به سخنان ظریف برای رهایی از سونامی «دلواپسیم»
در نهایت روشن است که بحث دلواپسی و گفتمان مربوط به آن وارد ادبیات سیاسی کشور شده و این روزها به شدت مورد توجه سیاستمداران قرار گرفته و افراد و جریانات مختلف با گرایشهای مختلف را به واکنش واداشته است. پیش بینی میشود در روزهای آینده نیز همچنان پرداختن به این همایش جریان ساز در دستور کار رسانهها باشد.
پنجشنبه
در روز نیمه تعطیل پنجشنبه، باز هم «دلواپسیم» دغدغه روزنامه آرمان بود.
دلوابس عزت وشرف ایرانی
دلوایس فناوری هسته ای