همه دسته گل های مشایی دولت روحانی
آخرین و عجیب ترین اظهار نظر علی یونسی
ره به ری در گزارشی نوشت: دستیار ویژه رئیس جمهور چندی پیش در همایش «ایران ملیت، تاریخ و فرهنگ» در اظهاراتی عجیب با اشاره به اینکه ایران از زمان تولد جهانی بوده است و به صورت یک امپراطوری متولد شده است، بیان داشت: «رهبران، بزرگان و مدیران ایرانی همیشه جهانی فکر کردهاند. البته ادبیاتهای مختلف داشتهاند و شاهدیم هر کس رئیس جمهور شده است بلافاصله ادبیات جهانی پیدا کرده است.»
دستیار ویژه رئیس جمهور در امور اقوام و اقلیتهای مذهبی، توضیح داد: «در حال حاضر عراق نه فقط حوزه تمدنی نفوذ ماست بلکه هویت، فرهنگ، مرکز و پایتخت ماست و این مسأله هم برای امروز است و هم گذشته. چرا که جغرافیای ایران و عراق غیر قابل تجزیه است و فرهنگ ما غیرقابل تفکیک است. پس ما یا باید با هم بجنگیم و یا یکی شود.
یونسی در حالی عراق را
پایتخت ایران قلمداد میکند که حساسیتهای منطقهای با توجه به سخنان
نتانیاهو در پروژه ایران هراسی تنها یک تاییده از یکی از مقامات بلند پایه
ایرانی را کم داشت که این موضوع با تکرار سخنان نتانیاهو در تهران توسط
یونسی متاسفانه محقق شد!
واکنش رسانه های مهم دنیا و شخصیت ها غیر ایرانی منطقه به این سخنان
به گزارش پایگاه میدل ایستآی، درحالیکه سخنان بسیاری درباره تسلط ایران بر چهار پایتخت عربی گفته شده است، مقامات ایرانی علناً و با افتخار درباره تاثیرگذاری این کشور در خاورمیانه حرف میزنند.
علی یونسی مشاور ارشد حسن
روحانی در تازهترین اظهارات خود خواستار بازگشت مجدد به ریشههای تاریخی و
ایجاد امپراطوری پارسی شده است. این صحبتها با واکنش شدید کشورهای عربی
مواجه شد که موجب گردید یونسی قصد و نیت خود را اصلاح کرده و بگوید که
منظورش اتحاد فرهنگی وتاریخی است.
عصبانیت بغداد از صحبتهای مقام ایرانی درباره حاکمیت عراق
به گزارش خبرگزاری کویت (KUNA)، وزیر امور خارجه عراق اظهارات غیرمسئولانه مشاور رئیس جمهور ایران که عراق را پایتخت اسبق امپراطوری ایران توصیف کرده بود که تحت تاثیر ایران کنونی است را رد کرد.
ابراهیم الجعفری با صدور بیانیهای گفت: عراق کشور مستقلی است که توسط مردمش اداره میشود. کشور ما با تمامی همسایگانش از جمله ایران روابط حسنهای دارد. عراق به هیچ کس یا کشوری اجازه دخالت در امور داخلی یا نقض حاکمیت این کشور را نمیدهد.
علی یونسی چندی پیش گفته بود
که عراق نه تنها بخشی از حلقه تاثیرگذاری ایران محسوب میشود، بلکه مثل
گذشتههای دور بخشی از فرهنگ، هویت و پایتخت ایران نیز میباشد.
مشاور رئیس جمهور ایران: تمامی خاورمیانه متعلق به ایران است
به گزارش پایگاه خبری کردستان عراق موسوم به رودا (Rudaw)، علی یونسی مشاور رئیس جمهور ایران یک روز پس از آنکه عربستان درباره اشغال عراق توسط ایران هشدار داد گفت که ایران بار دیگر به امپراطوری مبدل شده است که تاثیرگذاریش حتی به ورای عراق میرسد.
یونسی با اشاره به این که
عراق پایتخت ایران است گفت: تاریخ ایران و عراق را نمیتوان از هم جدا کرد و
تمام خاورمیانه متعلق به ایران است. وی افزود: حتی مردمان کشورهای همسایه
نیز ایرانی هستند و آنها تنها از امپرطوری ایران جدا شدهاند.
مشاور روحانی: ایران یک امپراطوری است و پایتخت آن عراق است
به گزارش پایگاه کلریون پراجکت، مشاور رئیس جمهور ایران گفت که امپراطوری تاریخی ایرانی بار دیگر احیا شده است و پایتخت آن عراق میباشد.
وی گفت که ایران میخواهد اتحاد ایرانی در منطقه ایجاد کند. وی افزود: منظور من از ایجاد اتحاد ایرانی برداشتن مرزها نیست، بلکه تمامی کشورهای همسایه باید به همریگر نزدیکتر شوند.
وی همچنین گفت: ما نمیخواهیم یکبار دیگر بر دنیا حکومت کنیم، بلکه میخواهیم که جایگاه تاریخی ایران را در دنیا زنده نماییم.
تهران به دنبال احیای امپراطوری ساسانی است
به گزارش روزنامه عرب تایمز چاپ کویت، غرور مقامات ایرانی به بالاترین حد خود رسیده است. علی یونسی مشاور رئیس جمهور ایران گفت: ایران در حال حاضر امپراطوری است که پایتخت آن بغداد است.
چندی پیش هم علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران گفته بود: ایران کاملاً بر دریای مدیترانه و خلیج باب المندب مسلط است.
خاورمیانه متعلق به ایران است
به گزارش روزنامه اسرائیلی نیوز فکس، علی یونسی مشاور رئیس جمهور ایران گفت که ایران یکبار دیگر به امپراطوری تبدیل شده است که پایتخت آن عراق است.
وی با واکنش به هشدارهای مقامات عربستانی درباره افزایش نفوذ ایران در منطقه گفت هیچ کسی حق ندارد با این افزایش نفوذ مخالفت کند.
مشاور روحانی حرفهایش مبنی بر بازگشت به امپراطوری پارسی را تکذیب کرد
به گزارش پایگاه المانیتور، علی یونسی مشاور حسن روحانی در امور اقلیتهای مذهبی و قومی با صدور اصلاحیهای گفت که منظورش اتحاد بین کشورهای منطقه بوده است. صحبتهای وی مبنی بر برپایی مجدد امپراطوری ایرانی موجی از خشم در بین کشورهای عربی ایجاد کرد.
یونسی به ویژه به خاطر این حرف مورد انتقاد قرار گرفت: عراق نه تنها بخشی از تاثیر تمدنی ایران است، بلکه این کشور هویت، فرهنگ، مرکز و پایتخت ما محسوب میشود. این مساله در حال و گذشته وجود داشته است.
سخنان نسنجیده یونسی چنان بازتاب داشت که وزیر امور خارجه عراق را واکنش وا داشت؛ به طوری که ابراهیم جعفری در پاسخ به سخنان یونسی گفته است:« عراق دارای حاکمیت کامل است و به هیچ طرفی چه ایران و چه غیر از آن اجازه نداده و نخواهد داد که این حاکمیت را نقض یا در امور داخلی این کشور دخالت کند.»
همچنین وزارت خارجه عراق امروز با انتشار بیانیهای که وبگاه خبری «السومریه» آن را منتشر کرد، به این اظهارات واکنش نشان داد و از آن ابراز انزجار کرد.
در این بیانیه آمده است «وزارت امور خارجه عراق تعجب خود را از سخنان منسوب به شیخ علی یونسی مشاور رئیس جمهوری ایران در امور اقلیتها، اعلام میکند».
وزارت امور خارجه عراق ضمن «ابراز انزجار از این سخنان غیرمسئولانه» تأکید کرد: «کشور عراق حاکمیتی دارد که فرزندان آن از آن برخوردارند و روابط مثبت با همسایگان از جمله ایران دارد و عراق اجازه نخواهد داد که در امور داخلی آن دخالت یا حاکمیت ملیاش خدشهدار شود».
در این میان رسانههای عربی به شدت به این اظهارات واکنش نشان دادند و بار دیگر پروهژه ایران هراسی در منطقه را گسترش دادند.
در این میان بسیاری از رسانههای اپوزیسیون و ضد نظام با استقبال گسترده از سخنان یونسی نسبت به انتقادهای منتقدان یونسی در ایران هم واکنش نشان داده و به جهت گیری های خاص خود به دفاع از یونسی و اظهارات وی پرداخته اند.
سخنان تفرقه افکن یونسی این روز ها به تیتر یک رسانههای عربی و اپوزیسیون تبدیل شده است؛ در حالی که رسانه های عربی از این سخنان انتقاد می کنند رسانه های بیگانه و ضد نظام از این سخنان به شدت استقبال کرده اند.
پیشتر این اظهارات از رسانه های اسرائیلی علیه ایران منتشر می شد و اکنون یونسی با بیان این سخنان نشان داد که در پازل اسرائیل بازی می کند؛ نتانیاهو قبلاً اعلام کرده بود که ایران ۴ کشور عربی را بلعیده است و این سخنان یونسی تأییدی بر سخنان نتانیاهو بود.
سایت الجزبره طی خبری در این خصوص نوشت: همزمان با ناآرامی های خاورمیانه، ایران در حال گسترش نفوذ خود در منطقه است.
فایننشیال تایمز هم در گزارشی به افزایش نگرانی ها از سیاست های ایران در منطقه اشاره کرده و نوشته است: ترکیه و عربستان نگران نفوذ ایران در منطقه هستند.
صدای آمریکا هم بر طبق سیاست همیشگی خود سخنان یونسی را به شیعه و سنی بودن مسلمانان منطقه گره زده و اظهار کرده است که کشورهای سنی از قدرت ایران به شدت هراس دارند و این هراس بعد از سخنان مشاور روحانی به شدت افزایش یافته است.
شبکه العربیه متعلق به عربستان سعودی شاید اولین رسانهای خارجی بود که خیلی زود اظهارات علی یونسی را ترجمه و منتشر کرد. در این گزارش با اشاره به اینکه «علی یونسی، دستیار ویژه ریاست جمهوری ایران در امور اقوام و اقلیتهای مذهبی گفت که کشور عراق در حوزه نفوذ ایران قرار دارد» به نقل از وی نوشت: «در حال حاضر عراق نه فقط حوزه تمدنی نفوذ ماست بلکه هویت، فرهنگ، مرکز و پایتخت ماست و این مسأله هم برای امروز است و هم گذشته چرا که جغرافیای ایران و عراق غیر قابل تجزیه است و فرهنگ ما غیرقابل تفکیک است. پس ما یا باید با هم بجنگیم و یا یکی شویم.» گزارش العربیه به صورت گستردهای در شبکههای مجازی از جمله فیس بوک و توئیتر بازتاب داشت.
پایگاه الکترونیکی العربی طی گزارشی با تیتر « مقام تهرانی: بغداد پایتخت امپرطوری جدید ایران است» ضمن اشاره به بخشی از اظهارات یونسی درباره تاریخ گذشته امپراطوری ایران نوشت: « به نظر می رسد یونسی به امپراطوری ساسانی اشاره میکند که آخرین امپراطوری پیش از اسلام ایرانی بود که تیسفون را در عراق به عنوان پایتخت خود درست کردند.»
العربی پس از تفسیر اظهارات یونسی، اتهاماتی را علیه ایران مطرح کرد: « ایران متهم شده از طریق جنگ اخیر علیه گروه داعش و حمایت از گروههای که با آنها منافع مشترک در جریان بهار عربی دارد نفوذ خود را در منطقه افزایش میدهد.» در ادامه این گزارش به نقل از «میسون سالم الدملوجی» سخنگوی «ائتلاف ملی عراق» آمده است: «این اظهارات قویا محکوم میشود و بازتاب دهنده جاه طلبیهای دولت ایران برای کنترل سرتاسر منطقه است.» الدملوجی همچنین از حیدر العبادی نخست وزیر عراق و سایر سیاستمدران « باافتخار» عراقی خواست که علیه «فرقهگرایی ایران» متحد شوند. بخش عربی شبکه آمریکایی سیانان نیز نوشت « علی یونسی گفت که ایران یک امپراطوری است و عراق پایتخت آن است.»
واکنش مقامات عراقی:
از سوی دیگر اظهارات یونسی با انتقاد کشور متحد عراق مواجه شد. وزارت خارجه عراق با انتشار بیانیهای اعلام کرد: «وزارت امور خارجه عراق تعجب خود را از سخنان منسوب به شیخ علی یونسی مشاور رئیس جمهوری ایران در امور اقلیتها، اعلام میکند.» وزارت امور خارجه عراق ضمن «ابراز انزجار از این سخنان غیرمسئولانه» تأکید کرد: «کشور عراق حاکمیتی دارد که فرزندان آن از آن برخوردارند و روابط مثبت با همسایگان از جمله ایران دارد و عراق اجازه نخواهد داد که در امور داخلی آن دخالت یا حاکمیت ملیاش خدشهدار شود.»
«ابراهیم الجعفری» وزیر خارجه عراق که روابط خوبی با مقامات ایرانی دارد به روزنامه «الشرق الاوسط» گفت: «عراق دارای حاکمیت کامل است و به هیچ طرفی چه ایران و چه غیر از آن اجازه نداده و نخواهد داد که این حاکمیت را نقض یا در امور داخلی این کشور دخالت کند».
ایاد علاوی معاون رئیسجمهور عراق که به داشتن روابط نزدیک به سعودیها است از اظهارات یونسی برای اعمال فشار علیه دولت حیدر العبادی استفاده کرد. علاوی گفت:«مسئولان ایرانی خوب میدانند آنها به هیچ عنوان نمیتوانند عراق را ببلعند، وهدف آنها از بیان چنین اظهاراتی تنها یک باج گیری است. من از موضعگیری وزارت خارجه عراق در محکوم کردن چنین ادعاهای حمایت میکنم». وی افزود:« ما از قوه اجرائیه حکومت عراق میخواهیم که فرماندهان ایرانی را از مناطق درگیری دور کنند. اگر این فرماندهان برای مشاوره نظامی آمده اند پس جایشان در بغداد است و نباید در مناطق درگیری حضور داشته باشند»
هر چند این اولین بار نیست که علاوی مواضع ضدایرانی میگیرد اما بدیهی است که اظهارات یونسی فرصتی را برای وی ایجاد کرده است تا ادعاهای خود درباره ایران با صدای بلندتر مطرح کند.
هر چند یونسی بعدا در مصاحبهای که با شبکه خبری العالم داشت سعی کرد اشتباه خود را جبران کند و حرفهای قبلی خود را رد کرد اما هزینههای که اینگونه اظهارات بر سیاست خارجی کشورمان در این مقطع حساس تاریخی تحمیل میکند به راحتی قابل جبران نیست.
با توجه به شعار تنش زدایی دولت یازدهم و در اولویت قراردادن ارتباط با کشورهای همسایه، لذا از رئیس جمهور این انتظار می رود که با تدبیر خود از ایجاد هزینه و حاشیه برای نظام و دولت جلوگیری و با برخورد مناسب با مشاورش به این قائله خاتمه دهد.
بخش کوچکی از واکنش های داخلی
محمد کوثری نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اظهارات اخیر یونسی، گفت: حتماً طی نامهای به آیتلله لاریجانی رئیس قوه قضائیه، پیگیری حقوقی اظهارات آقای یونسی را از دستگاه قضائی مطالبه خواهیم کرد چرا که این اولین بار نیست که آقای یونسی، منافع ملی و مصالح عالیه نظام را مورد توجه قرار نمیدهد.
وی گفت: حتماً باید مدعیالعموم ورود کرده و با اظهارات نامناسب و غیرقابل قبول یونسی برخورد کند چرا که اظهارات وی درباره موضع رهبر معظم انقلاب، مردم، دولت و مجلس و نظام جمهوری اسلامی ایران نبوده و نیست.
نماینده مردم تهران در مجلس همچنین گفت: در گفتوگوهای رسانهای، نمایندگان مجلس از آقای روحانی خواستهاند که یونسی را فوراً برکنار کند که این درخواست در راستای کمک به موفقیت دولت انجام شده است اما قرار است نمایندگان مجلس در نامه رسمی به آقای روحانی، خواستار برکناری یونسی شوند.
کوثری گفت: اگر یونسی فرد ناآگاهی بود، میتوانستیم بگویم آن حرفهای نادرست از روی بیاطلاعی بوده اما ایشان در دورهای وزیر اطلاعات بوده و سیاستهای کلان نظام را میداند و نسبت به آن مطلع است؛ لذا بنده قبول ندارم که برخی بگویند یونسی نمیداند چه میگوید؟، اتقاقاً وی خوب میداند چه میگوید و ما بر همین اساس، حساسیتمان بیشتر شده است.
محمدرضا صادق مشاور رسانهای رئیسجمهور درخصوص اظهارات اخیر علی یونسی میگوید که صحبتهای وی توسط رسانهها تحریف شده و اساساً موضوع تاریخی مطرح شده بود.
سوال: آقای دکتر صادق، سخنرانی آقای حجت الاسلام علی یونسی در همایش «ایران؛ نام، مردم، سرزمین» که عنوان کرده بودند: «در حال حاضر عراق نه فقط حوزه تمدنی ماست بلکه هویت، فرهنگ، مرکز و پایتخت ماست» واکنشهای زیادی را در داخل و خارج بههمراه داشته است، موضع جنابعالی درباره این اظهارات چیست؟
صادق: صحبتهای ایشان تحریف شده است، ایشان اساساً بحث تاریخی مطرح کرده بودند و بعد رسانهها آمدند قبل و بعد صحبتهای ایشان را بریدند، ما و تریبوندارهای داخلی باید حواسمان باشد که در زمین حریف بازی نکنند؛ آن را دستمایه تنش و برخورد سیاسی آن هم در چنین موضوع مهمی نکنند که کار به جایی برسد که عراقیها مصاحبه کنند.
سوال: بحث این است که آقای یونسی برای چندمین بار اظهارات حاشیهساز داشتهاند، قبلاً هم بحث شیر و خورشید را مطرح کرده بودند که واکنشهای زیادی داشته است، آیا رئیسجمهور در جریان اینگونه اظهار نظرها قرار میگیرند و اساساً تذکر و یا برخوردی با اینگونه اظهار نظرها از جانب ایشان صورت خواهد گرفت؟
صادق: بهتر است درباره این موضوع چیزی نگویم! در هرصورت آقای یونسی خودشان دیدگاهها و نظراتی دارند و نسبت به این موضوع که درباره آن مطرح شده خود ایشان مصاحبه و تکرار کردهاند که صحبتهایش تحریف شده است و منظورشان آن نبوده که الآن دستمایه برخی مباحث شده است.
سوال: یعنی منظورتان این است که خبرگزاری ایسنا خبرگزاری دولت صحبتهای ایشان را تحریف کرده است، ایسنا متن کامل سخنرانی ایشان را در همایش «ایران؛ نام، مردم، سرزمین» منتشر کرده بود؟
صادق: من حرفم این است که اگر مطلبی را یک رسانه دشمن منتشر کرد و در تضاد با منافع ملی بود تریبونهای داخلی حواسشان باشد که آن را بیشتر مطرح نکنند، به هرحال برخی موضوعات در سطح امنیت ملی است و نباید با آن به این شکل برخورد شود، کسی میآید و جنگ روانی را راه میاندازد و آن جنگ روانی باعث میشود تا عدهای تسویه حساب کنند و بهخاطر آن دستمال قیصریه را به آتش میکشند.
آقای یونسی مطلبی را که منتشر شده است تکذیب کرده؛ من مطالب را که دیدم به یونسی گفتم: "بهتر است خودت بروی و تکذیب کنی”؛ بحت یونسی نیست بحث منافع ملی است عدهای میخواهند میان ایران و عراق تضاد ایجاد کنند دقیقاً همان کاری که داعشیها به نام اسلام آدمکشی میکنند، اینکه این وسط یک موضوعی را دستمایه قرار دهیم و دامن بزنیم درست نیست که، حالا آقای یونسی با الشرق الاوسط مصاحبه کرده تحریف شده است.
سوال: این مطلب آقای یونسی را ایسنا منتشر کرده بود! درواقع با العالم صحبت کردند و صحبتهای خود را اصلاح کردند و اساساً تکذیب هم نکرده بودند. دولت و شخص رئیسجمهور با توجه به اینکه این موضوع در سطح افکار عمومی مطرح شده و بازتاب خوبی را نیز چه در داخل و چه در خارج نداشته و حتی تعدادی از نمایندگان مجلس در نامهای به رئیسجمهور خواستار برکناری آقای یونسی شدند، آیا برخوردی نخواهند کرد؟
صادق: آنچه مهم است این است که صحبتهای بنده خدا تحریف شده و ما باید حواسمان باشد که در دام عملیات روانی اینگونه مسائل نرویم. بههرحال تاکتیک عملیات روانی نیز همین است که افکار عمومی را تحت تأثیر مسائل فرعی قرار میدهد، یعنی دشمن بهدنبال برجستهسازی کردن است، رسانهای مثل العربیه سابقهاش در فتنهانگیزی مشخص است.
سعدالله زارعی با اشاره به بازتاب اظهارات اخیر مشاور رئیس جمهور در امور اقوام و اقلیتهای دینی (درباره حوزه تمدنی ایران و همسایگان) در منطقه، گفت: اظهارات آقای یونسی به عنوان عضو رسمی دولت، از سوی مخاطبان به نوعی یک موضع رسمی تلقی شده است؛ حال آنکه موضع رسمی جمهوری اسلامی توسط مقامات دارای صلاحیت اظهارنظر در این موارد بیان میشود.
وی افزود: با وجود این، به دلیل تبلیغات دشمنان این حرفها به جبهه عربی غربی کمک کرد که جمهوری اسلامی را متهم به دخالت غیرمشروع در امور کشورهای منطقه کنند.
زارعی ادامه داد: این انعکاس در حالی است که حضور حداقلی جمهوری اسلامی در کشور سوریه به درخواست رسمی دولت این کشور بوده و حضور جمهوری اسلامی به صورت محدود در کنار مردم و نیروهای امنیتی و نظامی عراق نیز با درخواست رسمی دولت این کشور بوده است و در هیچ جای دنیا کمک رسمی به یک دولت، مغایر با حقوق بینالملل و تمامیت ارضی کشورها نیست.
این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: در رابطه با کمک ایران به حزبالله لبنان نیز چنین وضعیتی وجود دارد و این کمک در مسیر امنیت لبنان بوده و دولت این کشور نیز از روابط ایران و حزب الله خرسند است؛ در یمن نیز اگر جمهوری اسلامی به طور کلی و رسانه ای کمکی انجام میدهد، در واقع برای حمایت از مردمی است که برای استقلال و آزادی خود تلاش میکنند و از حمایت حدود ۹۰ درصد جمعیت خود برخوردارند.
وی تأکید کرد: این فعالیتهای جمهوری اسلامی ایران مداخله نیست، اما غربیها تلاش میکنند تا یک نوع مدلسازی و کپیکاری از مداخلات خود در جهان اسلام را ترسیم کرده و به ایران نسبت دهند؛ در حالیکه فاصله و تفاوت رفتار ایران با این رفتار غربیها مشخص است.
زارعی با اشاره به بازتاب سخنان یونسی گفت: مردم عراق و دولت این کشور چندان از این سخنان تأثیر نپذیرفتهاند، اما اظهارات آقای یونسی دولت عراق را در شرایطی قرار داد که یا باید سکوت میکردند و یا باید واکنش نشان میدادند؛ اگر دولت عراق سکوت میکرد، از سوی گروه های رقیب شیعه مورد این سوال قرار میگرفت که چرا در برابر اظهاراتی که با استقلال و تمامیت ارضی کشور مرتبط است، موضع نگرفته است.
این کارشناس مسائل بین الملل ادامه داد: از سوی دیگر، واکنش دولت عراق در برابر این اظهارات نیز این شائبه را برای برخیها به وجود میآورد که روابط تهران و بغداد بحرانی شده است؛ لذا عملاً آقای یونسی برای دولت عراق دردسر درست کرده است.
وی تصریح کرد: هرچند دولت عراق تنها واکنش مختصری نشان داد که حتی نامی از جمهوری اسلامی نیز در آن برده نشده و این نشان میدهد که بین جمهوری اسلامی و عراق مشکلی وجود ندارد، اما اگر آقایان در اظهارات خود تامل و دقت بیشتری داشته باشند، هیچ گاه مشکلی بین دو کشور رخ نخواهد داد.
علی یونسی ۱۸ اسفندماه در بخشی از سخنان خود در نشست «هویت ایرانی»، اظهار داشت: «در حال حاضر، عراق نه فقط حوزه تمدنی نفوذ ماست؛ بلکه هویت، فرهنگ، مرکز و پایتخت ماست و این مسأله هم برای امروز است و هم گذشته، چراکه جغرافیای ایران و عراق غیرقابل تجزیه است و فرهنگ ما غیرقابل تفکیک است، پس ما یا باید با هم بجنگیم و یا یکی شویم». این بخش از سخنان وی، واکنشهای منفی را از سوی وزارت امور خارجه عراق و صاحبنظران مسائل منطقهای در داخل کشور به دنبال داشته است.
علیاکبر ولایتی دبیرکل مجمع بیداری اسلامی در اطلاعیهای با اشاره به مواضع غیر مسئولانه برخی افراد در خصوص کشورهای منطقه با تصریح بر حفظ تمامیت ارضی تمامی کشورها بر حفظ وحدت و مبارزه با هرگونه افراط گرایی و تروریسم به عنوان موضع اصولی جمهوری اسلامی ایران که از سوی مقامات رسمی بیان می شود، تاکید کرد.
مشاور مقام معظم رهبری (مدظله العالی) در بخشی از این اطلاعیه گفت: نگاه انقلاب اسلامی در سیاست خارجی نه تنها نگاه قومی، قبیلهای و ترویج اندیشههای ناسیونالیستی نیست، بلکه جغرافیا و مرزهای سرزمینی در اندیشه انقلاب اسلامی هیچگونه جایگاهی ندارد، نگاه انقلاب اسلامی کل جهان اسلام را به عنوان یک پیکر تحت عنوان امت اسلامی به رسمیت می شناسد و تمامی مسلمانان با یکدیگر برادرند و دراین برادری هیچ تفاوتی نژادی بین سیاه و سفید، عجم، عرب، ترک، تاجیک و … وجود ندارد، همه از حقوق یکسان و برابر برخوردارند.
وی با تاکید بر اینکه این نگاه اعتقادی به معنای دخالت در امور کشورهای دیگر یا به رسمیت نشناختن تمامیت ارضی کشورها خصوصا کشورهای دوست و برادر نیست، افزود: سخنان غیرمسئولانهای که اخیراً در جهت خلاف این اعتقاد مبنائی از سوی بعضی از افراد بیان شده است، باعث بهرهبرداری سوء رسانهای توسط بعضی از شبکههای خاص گردیده است که تمامی زحمات، کمکها و مساعدتهای جمهوری اسلامی ایران در مبارزه با تروریسم و ارائه خدمات مستشاری را با اهداف و نیات سوء تفسیر و تاویل کنند.
دبیر کل مجمع جهانی بیداری اسلامی در ادامه تاکید کرد: بدیهی است مواضع اصولی و رسمی توسط مقامات رسمی ارائه میگردد و پرداختن رسانهها به سخنان غیرمسئولانه جای تامل دارد، مجمع جهانی بیداری اسلامی ضمن تاکید بر هوشیاری و مراقبت امت اسلامی، دولتها، جریانهای اسلامی و انقلابی در این برهه حساس، تلاشها و نقشههای شوم مبنی بر اختلافافکنی بین عجم و عرب، شیعه و سنی و ترویج اندیشههای قومی و قبیلهای را در استمرار فتنه مذهبی در منطقه محکوم مینماید.
ولایتی در بخشی دیگری از این اطلاعیه اشاره کرد: انقلاب اسلامی همیشه منادی وحدت و انسجام امت اسلامی است و ضمن حفظ احترام به تمامیت اراضی کشورها تمامی مساعی خویش را برای جلوگیری از تجزیه عراق، سوریه، یمن، لیبی و سایر بلاد اسلامی به کار میگیرد و از تمامی مسلمانان و آزادیخواهان استدعا دارد که توطئه جدید دشمن در تفرقه و جداسازی ملتها و دولتهای مسلمان از یکدیگر را با تبلیغ عملیات رسانهای صهیونیزم بینالملل، استکبار جهانی و ارتجاع منطقه را ناکام گذارند.
به گزارش فارس، علی یونسی دستیار ویژه رئیسجمهور در امور اقوام و اقلیتهای دینی هفته گذشته در همایش «ایران: نام، مردم، سرزمین» از سلسله همایشهای بحث درباره هویت ایرانی گفته بود که « در حال حاضر عراق نه فقط حوزه تمدنی نفوذ ماست بلکه هویت، فرهنگ، مرکز و پایتخت ماست و این مسئله هم برای امروز است و هم برای گذشته چرا که جغرافیای ایران و عراق غیرقابل تجزیه و فرهنگ ما غیرقابل تفکیک است پس ما باید با هم بجنگیم و یا باید یکی شویم.
صحبتهای علی یونسی واکنشهای متعددی را به دنبال داشته است.
یونسی و زحماتی که در عراق بر باد رفت:
در حالی که یک هفته از اظهارنظر نسنجیده حجت الاسلام علی یونسی دستیار ویژه رئیس جمهور در امور اقوام و اقلیت های دینی می گذرد، واکنش ها و حاشیه ها به این اظهارات همچنان ادامه دارد و در کشورهای عربی همچنان علیه این موضوع و جمهوری اسلامی ایران هجمه و انتقاد می شود. پس از واکنش نسبتا تند ابراهیم الجعفری وزیر خارجه عراق که گفته بود «عراق دارای حاکمیت کامل است و به هیچ طرفی چه ایران و چه غیر از آن اجازه نداده و نخواهد داد که این حاکمیت را نقض یا در امور داخلی این کشور دخالت کند»، رسانه های غربی نیز به طور ویژه به این مساله پرداخته اند.
براساس این گزارش، علی یونسی در همایش «هویت ایرانی» در تهران گفته بود: «امپراطوری ایران به پایتختی بغداد مانند گذشته در طول تاریخ احیاء شده است. بغداد مانند گذشته حوزه تمدنی، فرهنگی و هویتی ماست… جغرافیای ایران و عراق قابل تجزیه نیست و فرهنگمان غیر قابل تفکیک است… تمام منطقه خاورمیانه ایران است و تمام ملت های منطقه بخشی از ایران هستند و ما خواهان تاسیس اتحادیه ایران در منطقه هستیم.»
پس از واکنش های تند نسبت به این اظهارات، یونسی که تازه متوجه اشتباه خود شده بود، در گفتگو با شبکه العالم به تصحیح سخنان خود پرداخت و گفت: ما معتقدیم کشورهای منطقه با اتحاد و همکاری می توانند با توسعه طلبی کشورهای خارج از منطقه مقابله کنند و این به معنای چشمداشت ایران به مرزهای سایر کشورها نیست. وی تاکید کرد: ایران هیچگاه به دنبال توسعه طلبی و تجاوز و تعدی و جنگ طلبی نبوده و امروز هم ایران به فکر هیچ جنگ و تعدی نیست، و همانطور که رئیس جمهوری ما گفت، ما اگر لازم باشد دفاع کنیم با قدرت دفاع می کنیم ولی هیچوقت به فکر توسعه طلبی نیستیم و مرزهای منطقه قانونی است و ما به تمامیت ارضی و استقلال همه کشورها احترام می گذاریم، و هرگز به فکر دخالت در کشورهای منطقه نیستیم.
اما شاید یکی از بهترین تعابیر درباره هزینه های اظهارنظر آقای یونسی را عبدالباری عطوان، نویسنده معروف منطقه کرده باشد. او گفته «این اظهارات یونسی که با لحنی متکبرانه ایراد شده، این ادعا را که تهدید ایران علیه منطقه کمتر از تهدید اسرائیل نیست و این کشور در تلاش برای سیطره کامل بر جهان عرب است، تقویت میکند.» عطوان ادامه داد: وقتی چنین اظهاراتی توسط یک مقام دولت اصلاحطلب و میانهرو بیان میشود، در واقع باعث میشود ادعای انگیزههای سلطهطلبانه از سوی ایران در منطقه تقویت شود.
این نویسنده معروف جهان عرب تصریح کرد: در حالیکه بیشتر ملتهای عربی، ایران را قهرمانی در برابر اشغالگریهای اسرائیل و توطئههای تجزیهطلبانه آمریکا قلمداد میکنند ولی اظهارات یونسی در زمانیکه مستشاران نظامی ایران در عراق حضور نظامی دارند، تصور خوب این ملتها از ایران قهرمان را تخریب کرد. ما میگوییم هیچ فرقی بین البغدادی، سرکرده داعش با یونسی وجود ندارد. عطوان تاکید کرد: اگر دولت ایران میخواهد خود را از مواضع اینچنینی تبرئه کند، باید یونسی را از سمتش برکنار کند چرا که ادامه فعالیت یونسی در سمتش به معنای همراهی دولت متبوعش با این مواضع است.
اما در دولت گویا هیچ خبری نیست و قرار نیست واکنشی در خور، به این
اظهارات صورت گیرد. حسام الدین آشنا رئیس مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست
جمهوری در گفتگو با مهر، در مورد اظهارات اخیر یونسی، گفت: آقای یونسی
توضیحات کافی نسبت به اشتباه برداشتی که از سخنانش شده بود در گفتگو با
شبکه العالم ارائه کرده است و خبرگزاری دولت نیز آنرا پوشش داد.
او در پاسخ به این سوال که آیا توضیحات آقای یونسی در مورد این اظهارنظر
کافی است و می تواند سوءتفاهم ها رفع کند و دولت در مورد این موضوع چه
تصمیمی خواهد گرفت، موضوع در این حد حیاتی را ساده انگاشته و گفته «اگر
خبرگزاری مهر کمک کند، بله کافی است.»
مرضیه افخم سخنگوی دستگاه سیاست خارجی ایران نیز بعد از گذشت نزدیک به یک هفته، در این خصوصو واکنش نشان داد. وی در پاسخ به سوال خبرگزاری الرأی عراق درباره اظهارات یونسی افزود: سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران همواره مبتنی بر احترام به حاکمیت، تمامیت ارضی، ثبات، امنیت و انسجام ملی همه کشورها بهویژه کشورهای همسایه است. آن چه که از سوی مشاور رییسجمهوری اسلامی ایران مطرح شده و ایشان نیز مجددا با شفافیت بیشتری تصریح کردهاند، تنها تأکید بر پیوستگی عمیق و غیرقابل تفکیک تمدنی و فرهنگی بین ملت ایران و عراق بوده است.
افخم گفت: لذا در شرایطی که شاهد توطئه مشترک و همسویی گروههای تروریستی افراطگرا و رژیم صهیونستی علیه امنیت و ثبات کشورهای منطقه هستیم، انتشار غیردقیق و تفسیر جهتدار اظهارات یونسی را اقدامی منفعلانه با هدف کم رنگ کردن پیروزیهای بزرگ مردم عراق در مبارزه با گروههای تروریستی و در چارچوب پروژه ایرانهراسی و ایجاد اختلاف بین کشورهای منطقه میدانیم.
محمدرضا صادق مشاور رسانه ای رئیس جمهور نیز در گفتگو با خبرگزاری تسنیم، گفت که «آقای یونسی مطلبی را که منتشر شده است تکذیب کرده؛ من مطالب را که دیدم به یونسی گفتم: "بهتر است خودت بروی و تکذیب کنی”.»
او اشاره ای نیز به انتقادات داخلی به اظهارات یونسی داشته و افزوده «من حرفم این است که اگر مطلبی را یک رسانه دشمن منتشر کرد و در تضاد با منافع ملی بود تریبونهای داخلی حواسشان باشد که آن را بیشتر مطرح نکنند، به هرحال برخی موضوعات در سطح امنیت ملی است و نباید با آن به این شکل برخورد شود، کسی میآید و جنگ روانی را راه میاندازد و آن جنگ روانی باعث میشود تا عدهای تسویه حساب کنند و بهخاطر آن دستمال قیصریه را به آتش میکشند.»
شاید اشاره صادق به تسویه حساب سیاسی، انتقادات از اظهارات یونسی در یکسال گذشته و تقاضا برای عزل وی است. اگر چه دولتی ها سعی دارند اظهارات یونسی را تحریف شده قلمداد کنند ولی سوابق اظهارات وی، نشان از موضوع دیگری دارد. یونسی در دی ماه سال گذشته در سفر به استان سیستان و بلوچستان از ضرورت فعالیت ستادهای انتخاباتی حسن روحانی برای مجلس دهم گفت. پس از آن علی رغم بیانات حضرت امام در مذمت نشان شیر و خورشید، آن را ستود و خواستار تغییر نشان هلال احمر به شیر و خورشید شد. او در اقدامی قابل تامل در جمع یهودیان به بحث سینه زنی شیعیان اشاره کرده و گفته «فرهنگ ایران عرفان طلب است و بیشتر روح دین و مذهب را طلب می کند تا ظواهر مناسک را، اما می بینیم که گاه سینه زنی را تا پاسی از شب انجام می دهند اما زمان اندکی برای نماز اختصاص می دهند.»
براساس همین اظهارات نسنجیده است که روز گذشته بیش از ۲۱نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی طی تذکری خطاب به حجتالاسلام حسن روحانی نسبت به اظهارات یونسی، ضمن انتقاد از این مواضع، خواستار عزل وی از سوی رئیس قوه مجریه شدند.در تذکر نمایندگان که با عنوان «عزل آقای یونسی دستیار ریاست جمهوری به علت مواضع ناشایسته ایشان و تهدید امنیت ملی» نگاشته شده، آمده است: آقای یونسی دستیار ویژه جنابعالی در امور اقوام و ادیان از زمان شروع به کارشان در این جایگاه مهم بارها با مواضع نسنجیده و اقدامات اختلافبرانگیز و برنامههای تفرقهساز امنیت ملی نظام مقدس جمهوری را به مخاطره انداخته است. جمعی از نمایندگان مجلس مصرّانه از جنابعالی میخواهند با توجه به روحیه تذکر ناپذیر آقای یونسی و اصرار ایشان بر ادامه این مواضع ناپسند و حساسیت سیاستهای داخلی و خارجی ناشی از مواضع مسئولان جمهوری اسلامی ایران از شما میخواهند آقای یونسی را از این جایگاه عزل نمایید و اجازه ندهید این مواضع نسنجیده و بحرانآفرین ادامه یابد.
هرچند که نمایندگان و شخصیت های سیاسی انتقادات شدیدی نسبت به اظهارات یونسی داشته اند اما خود او می گوید که براساس استراتژی جمهوری اسلامی سخن گفته است. او در پاسخ به این سوال که آیا از سوی رئیس جمهور و شورای عالی امنیت ملی تذکری در این خصوص به شما داده شده است، گفت: آنها حرفهای من را دیدند و چیزهایی که من گفتم منطبق با استراتژی جمهوری اسلامی است، در سخنان مقام معظم رهبری و حضرت امام بارها تاکید شده که جمهوری اسلامی خودش را موظف میداند که از مردم مظلوم منطقه ، لبنان ، فلسطین و سوریه حمایت کند، امروز هم ایران از عراق و از هر کشور دیگری که مورد تعدی و تجاوز قرار گیرد حمایت میکند.
وی تصریح کرد: هیچ صحبت خلافی نکردم که رئیس جمهور به بنده تذکر دهد، بنده تنها توجیه علمی ایدئولوژیکی، تاریخی و استراتژی جمهوری اسلامی را گفتم.
دستیار ویژه رئیس جمهور در پاسخ به این سوال که با توجه به واکنش های شدید مقامات عراقی آیا دولت اقداماتی عملی برای رفع سوء تفاهم های مطرح شده داشته اید، گفت: اقدام عملی همین چیزهایی است که الآن شما بخشی را شنیدید دیگر اقدام عملی نمی خواهد. اقدام رسمی در همان حد که لاریجانی رئیس مجلس در قطر گفت که صحبتهای یونسی اشتباه ترجمه شده در این سطح کافی و مناسب است.
براساس این گزارش، شاید بخشی از اظهارات یونسی با شیطنت رسانه ای همراه شده است ولیکن او که سالها سابقه اطلاعاتی دارد، خود به خوبی می داند که بایستی از بیان جملات دوپهلو خودداری کند. اظهارات هفته گذشته یونسی، تمام تلاش جمهوری اسلامی ایران در عراق را بر باد داد؛ تلاشهایی که با قطره قطره خون جوانان این سرزمین به بار نشسته بود، امروز با چند کلمه زیر سوال رفته است.
جنجالی ترین اظهارات یونسی
دلیلش به طور واضح روشن نیست ولی دولتها اصرار دارند تا حداقل یکی از آنها را در کابینه خود داشته باشند. در سه دولت اخیر اصرار زیادی بر روی حضور چنین افرادی در کابینه وجود داشته است. در سالهای نه چندان دور، محمود احمدینژاد پدیدهای همچون اسفندیار رحیم مشایی را در کابینهاش جای داد و اکنون حجت الاسلام حسن روحانی با علی یونسی همان مشی و سیره را با این تفاوت ادامه میدهد که مشایی در میانه عمر دولت نهم زبان به سخنان حاشیهساز گشود ولی یونسی از همان ماههای ابتدایی سعی در اظهارات جنجالی داشته است.
سخنان حاشیهای و جنجال آفرین حجت الاسلام علی یونسی از دی ماه سال ۹۲ استارت خورده است. هر چند بیشتر سخنان دستیار ویژه روحانی در امور اقلیتهای دینی ناظر به مسائل داخلی بوده است ولی او در آخرین نمونه، سخنانی گفته که واکنشهای بین المللی و بعضا تند را در پی داشته است.
یونسی روز یکشنبه در همایش هویت ایرانی با عنوان «ایران، نام، مردم و سرزمین» با اشاره به قدرت و نفوذ ایران در منطقه و اینکه «نتانیاهو صریحا به عظمت نفوذ ایران اعتراف کرده و هرچند وی گفته که ایران ۴ کشور را بلعیده است» گفت «باید بگوییم ایران به ۴ کشور کمک کرده است» و با نام بردن از بغداد گفت: «عراق نه تنها حوزه تمدنی است بلکه هویت، مرکز و پایتخت ماست که تفکیک جغرافیای ایران و عراق ممکن نیست.» این سخنان یونسی به شدت در رسانههای عربی به خصوص رسانههای وابسته به کشورهایی مانند عربستان و قطر (مانند الجزیره و العربیه) کاملا بازتاب یافت و با بهرهبرداری از این سخنان، سیاست ایرانهراسی با شدت بیشتر ادامه پیدا کرد.
در واکنش به این اظهارات، ابراهیم الجعفری وزیر خارجه عراق، به روزنامه «الشرق الاوسط» گفت: عراق دارای حاکمیت کامل است و به هیچ طرفی چه ایران و چه غیر از آن اجازه نداده و نخواهد داد که این حاکمیت را نقض یا در امور داخلی این کشور دخالت کند.
همچنین وزارت خارجه عراق امروز با انتشار بیانیهای که وبگاه خبری «السومریه» آن را منتشر کرد، به این اظهارات واکنش نشان داد و ابراز انزجار کرد. در این بیانیه آمده است: «وزارت امور خارجه عراق تعجب خود را از سخنان منسوب به شیخ علی یونسی مشاور رئیسجمهوری ایران در امور اقلیتها، اعلام میکند».
پس از واکنش تند جعفری،روز چهارشنبه یونسی در پاسخ به شبهه ایجاد شده درباره اظهاراتش، با بیان اینکه آنچه در رسانه ها در مورد کشور عراق از وی نقل شده است موضوعی تاریخی و فرهنگی است، گفت: مطلبی که در مورد عراق در رسانه از قول بنده نقل شده موضوعی تاریخی و تمدنی در زمان ساسانیان، اشکانیان و هخامنشیان بوده و در حال حاضر جمهوری اسلامی ایران با هرگونه مرزشکنی، تجاوز و دخالت در امور داخلی سایر کشورها مخالف است و رویکرد و سیاست اصلی ایران احترام به استقلال، حاکمیت و تمامیت ارضی عراق و سایر کشورهای منطقه است.
در داخل کشور نیز اظهارات یونسی با انتقاداتی همراه شد. از ماهها پیش با حمله گروهک تکفیری داعش به عراق، ایران با تمام توان از تمامیت ارضی عراق حمایت کرد. این حمایتها با حضور سردار قاسم سلیمانی نفوذ ایران را در عراق به شدت افزایش داد و قاسم سلیمانی را به یکی از محبوبترین چهرههای عراق مبدل کرد. در چنین فضایی سخنان یونسی، تمامی هزینههای ایران در عراق را زیر سوال برد. همین مساله نیز واکنش نمایندگان ملت را در پی داشت
محمدحسن آصفری عضوکمیسیون امنیت ملی در این باره با ابراز تاسف از اظهارات برخی مشاوران رئیسجمهور و پرداخت هزینه آن از سوی نظام، گفت: این گونه سخنان با حساب و کتاب مطرح شده و مطمئناً اهدافی در پشت آن دنبال میشود که خلاف منافع ملی است، از جمله اینکه میخواهند پوست خربزه زیر پای رئیسجمهور بگذارند.
وی با درخواست از شورای عالی امنیت ملی جهت تذکر جدی به یونسی بهواسطه اظهارات اختلافانگیز و تفرقهانداز افزود: این گونه سخنان هیچگونه خروجی مثبت برای نظام ندارد.
اسماعیل کوثری عضو دیگر کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی خواست دولت یونسی را از مسئولیتش کنار بگذارد و دستگاههای امنیتی و قضایی به شدت با وی برخورد کنند تا هیچ مسئولی جرأت بیان چنین اظهاراتی که به منافع کشور لطمه می زند، نداشته باشند.
جعفر قادری نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اظهارات اخیر علی یونسی که بازتاب منفی گستردهای در خارج از کشور یافت، گفت: بعضی افراد مثل آقای یونسی همواره حاشیهساز بوده و برای کشور مشکل درست کردهاند.
*ستادهای اننخاباتی فعال باشند
براساس این گزارش، به نظر میرسد اظهارات و مواضع یونسی با اهداف مشخص و براساس برنامهریزی مشخص انجام میگیرد. او که در سوابق خود ریاست سازمان قضایی نیروهای مسلح، وزیر اطلاعات دولت اصلاحات، معاون حقوقی مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام و مشاور امنیتی رئیس قوه قضائیه را دارد، در دی ماه سال گذشته سفری به استان سیستان و بلوچستان داشت. او پیش از ترک زاهدان به تهران در جمع خبرنگاران با تاکید بر بهروز بودن ستادهای انتخاباتی حسن روحانی، اظهار داشت: این ستادها بعد از انتخابات ریاست جمهوری راکد شده بود که در این سفر تاکید کردم این به زیان دولت است و فعالان سیاسی و اجتماعی باید فعال و به روز باشند. یونسی تاکید کرده که ستادهای انتخاباتی دکتر روحانی در زمان انتخابات ریاست جمهوری نه تنها باید منسجم باشند، بلکه از هم اکنون برای انتخابات بعدی مجلس فعالیت خود را آغاز کنند.
*حمایت از شیر و خورشید
در میانه اردیبهشت ماه سال جاری، علی یونسی به استان فارس سفر کرد. او در این سفر، یادی از آرم پرچم ایران در دوران شاهنشاهی کرد و گفت: « پرچم سهرنگ ایران سابقه بسیار قدیمی دارد. این یک نماد ملی است. عدهای خیال میکردند نماد شیر و خورشید در میان پرچم ایران یک نماد سلطنتی است اما اینگونه نیست. شیر نماد حضرت علی(ع) و خورشید نماد حضرت محمد(ص) است و تنها تاجش مربوط به شاه بود. اگر به من باشد، هلال احمر را تغییر میدهم و شیر و خورشید را جایگزین آن میکنم.»
در واکنش به سخنان یونسی، عبدالله شهبازی مورخ کشورمان، سابقه آرم شیر و خورشید را مربوط به نجوم باستان و کاربرد آن را در نمادهای مربوط به اساطیر «انانه و ایشتر و آناهیتا (الهههای سکس و باروری در تمدنهای سومر و بابل و ایران باستان) دانست.
استفاده از نماد شیر و خورشید از سوی دستیار ویژه رئیسجمهور در حالی است که امام خمینی بنیانگذار انقلاب اسلامی در ۵۷٫۱۲٫۱۰ در جواب به افرادی که خواهان ماندگاری نمادهای سلطنتی در کشور هستند، میفرمایند: «بیرق ایران نباید بیرق شاهنشاهی باشد، آرمهای ایران نباید آرمهای شاهنشاهی باشد؛ باید آرمهای اسلامی باشد. از همۀ وزارتخانهها، از همۀ ادارات، باید این "شیر و خورشید” منحوس قطع بشود؛ عَلَم اسلام باید باشد. آثار طاغوت باید برود. اینها آثار طاغوت است؛ این تاج آثار طاغوت است؛ آثار اسلام باید باشد.»
پس از این بود که برخی رسانهها از احضار یکی از مشاوران رئیس جمهور به دادگاه ویژه روحانیت و تعهد کتبی وی خبر دادند تا وی دیگر سخنانی نگوید که برای دولت و رئیس جمهور حاشیه درست کند.
* انتقاد از شیعیان در جمع یهودیان!
یونسی در شیراز البته سخنان دیگری نیز گفته بود که آن نیز واکنشهایی به همراه داشت. او در دیدار با یهودیان شیراز، از عدم تناسب زمان سینه زنی و نمازخوانی ایرانیان انتقاد کرد ه و گفته بود:«فرهنگ ایران عرفان طلب است و بیشتر روح دین و مذهب را طلب می کند تا ظواهر مناسک را، اما می بینیم که گاه سینه زنی را تا پاسی از شب انجام می دهند اما زمان اندکی برای نماز اختصاص می دهند.» هر چند که اگر صحبت های یونسی حمل به صحبت شود اما بیان این حرف در جمع یهودیان، امری غیر لازم و زمان نشناسانه به نظر می رسد.
یونسی در ادامه صحبت های خود افزوده بود: «امروز حکومت بنیاسرائیل هم در نسل جدید به آنچه نسل جوان ایران درباره همزیستی و اصلاحطلبی میگوید، نزدیک شده است.»
این صحبت یونسی با واکنش جدی رسانه ها مواجه شد. حسین شریعتمداری، مدیر مسئول روزنامه کیهان، در انتقاد از یونسی نوشت: «این اظهارات چه ارتباط و ضرورتی برای هموطنان یهودی دارد؟ مگر مسئله آنها، «سینهزنی» یا دغدغه برای نماز است؟!».
*نقض حقوق بشر در زندانها
اخیرا و در ابتدای اسفندماه (۶ اسفندماه) دستیار ویژه رئیسجمهور در گفتگو با خبرگزاری ایسنا، درست در برههای که دستگاه قضا در مراحل نهایی بررسی پرونده مهدی هاشمی قرار دارد، سخنی گفت که رسانههای معاند و ضد انقلاب چندین روز بر روی آن مانور دادند. او گفت: هم اکنون هم بسیاری از موارد نقض حقوق بشر در زندانها و محاکم و در خیلی جاها صورت میگیرد که نفوذ عناصر افراطی و تندرو دیده میشود و جمهوری اسلامی باید بتواند از دست اینها خلاص شود و من بهترین جا را برای گروههای تندرو مجلس میدانم. این افراد باید در مجلس حرف بزنند اما در مراکز قدرت که حقوق مردم را نقض میکنند نباشند.
این اظهارات همچون سایر اظهارات یونسی با واکنش نمایندگان مجلس روبرو شد. البته سخنگوی قوه قضائیه نیز در نشست خبری خود به رسانهها به این مساله واکنش نشان داد. اژهای گفت: اینکه یک مقام رسمی بخواهد حرفی را بدون ارائه اسناد و مدارک آن هم به مرجع ذیصلاح اعلام نکند خلاف و قابل تعقیب و پیگیری است. شخص ایشان چنانچه اسناد و مدارکی دارد باید ارائه دهد چراکه این فرد کسی نیست با سیستم قضایی و اطلاعاتی و انتظامی ناآشنا باشد به همین جهت اگر حرفی را که هنوز مدارک ندارد قابل تعقیب و پیگیری است.
به گزارش «سراج۲۴»، علی یونسی در سال ۱۳۳۰ در نهاوند به دنیا آمد. در پاییز و زمستان ۱۳۶۲، وی در مقام ریاست شعبه دادگاه نظامی، بیش از یک صد نفر از اعضای شبکه مخفی و نظامی حزب توده ایران و سی نفر از اعضای سازمان فداییان، شاخه اکثریت را محاکمه نمود.
وزارت اطلاعات
رئیس دولت اصلاحات بعد از دری نجف آبادی، علی یونسی را برای تصدی وزارت اطلاعات به مجلس پنجم معرفی کرد. وی در مجلس برخی از برنامههای خود را تلاش برای جذب مخالفین و تبدیل دشمنان به مخالفین و حفظ بیطرفی در منازعات سیاسی اعلام کرد. یونسی رییس کمیته تحقیق سید محمد خاتمی پیرامون قتلهای زنجیرهای بود.
همسر
گفته میشود همسر شهید مهدی باکری به همسری علی یونسی در آمده است. در جریان فتنه ۸۸ بود که حجت الاسلام مجتبی ذوالنور، جانشین نماینده ولی فقیه در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از موضع گیریهای همسران شهیدان مهدی و حمید باکری با سوء استفاده از نام این بزرگواران انتقاد کرد. وی که اوایل مرداد ۸۸ در کرمان سخن میگفت با یادآوری خاطره تاریخی طلحه و زبیر تصریح کرد: «امام خمینی(ره) در جایی فرمودند «میزان و ملاک حال فعلی افراد است»، اگر همسر شهید مهدی باکری به طرفداری از کاندیدایی فریاد بلند می کند، چرا میگوید، همسر شهید مهدی باکری و چرا نمیگوید، همسر دوم علی یونسی وزیر اطلاعات دولت اصلاحات هستم و یا همسر شهید حمید باکری که همین ادعا را دارد، نمیگوید، اکنون زن یک معلم گیلانی هستم، چرا از اسم شهدا برای مقاصد خود سوءاستفاده میکنید.»
فرزند علی یونسی در اغتشاشات
حسن یونسی فرزند علی یونسی، در حالی که با هدف شرکت در تجمع پراکنده و غیرقانونی ۱ اسفند ۸۸، در میدان انقلاب حاضر شده بود، توسط عوامل امنیتی و انتظامی دستگیر شد. نامبرده که وکیل دادگستری بوده چندین بار با حضور در دادگاه انقلاب استان تهران، برای دفاع از برخی متهمین همسو با جریان فتنه ۸۸ اعلام آمادگی نموده است. حسن یونسی تاکنون بارها در نوشته های خود، به صورت اهانت آمیز نظام مقدس جمهوری اسلامی را زیر سوال برده است. وی در یادداشتی که در برخی از سایتهای اینترنتی منتشر شد، ضمن اشاره به موضوع فوقالذکر، دادگاههای نظام را نمایشی معرفی نموده که حقوق متهمان در آن رعایت نمیشود و نوشت: «از آنجا که اینجانب به عنوان وکیل دادگستری چندین بار با حضور در دادگاه انقلاب برای دفاع از برخی از متهمین سیاسی اعلام آمادگی نمودم ولی به اشکال مختلف برای انجام وظیفه با سنگ اندازی و بهانه گیری مواجه شدم ناچار از ارائه این نوشته هستم. این دادگاه بیشتر از دادگاه به نمایشی شبیه است که بر اساس یک سناریو نوشته شده سناریویی که از توهمات و برنامه ریزی های نویسندگان آن ناشی می شود…
نگاه یونسی به مقوله هنر و فرهنگ
اظهارات پر حاشیه یونسی تنها به دوران مسئولیت وی محدود نمیشود. او در سال ۹۰ گفتگویی با روزنامه شرق داشته است. او گفته «در زمان اصلاحات اگر فردی برنده جایزه بینالمللی میشد ما اولین گروهی بودیم که به او تبریک میگفتیم و به کمک او میرفتیم و مشورت میدادیم که این فرد از طرف گروههای تروریستی محاصره نشود. بهطور مثال یک حقوقدان (شیرین عبادی) در زمان ما برنده جایزه مهم بینالمللی شد، بررسی و احساس کردیم اگر با او برخورد مثبتی نشود چه بسا از طرف گروههای تروریستی و ضدانقلاب تحتتاثیر قرار بگیرد، به او تبریک گفتیم و کمک کردیم که به ایران هم بازگردد.» در حالی یونسی از برخورد مثبت با عبادی میگوید که او امروز یکی از افرادی است که نظام اسلامی را متهم به جنایت و نقض حقوق بشر می کند.