کد خبر: ۶۸۸۹۵
تاریخ انتشار: ۱۳:۴۸ - ۰۹ ارديبهشت ۱۳۹۴
زلزله سیاسی در عربستان

کودتای خاموش جوانک های سعودی علیه عموها با حذف پسران عبدالعزیز از چرخه قدرت

سلمان ابتدا در حکمی «مقرن بن عبدالعزیز» را از ولی‌عهدی و نائب‌رئیسی شورای وزیران کنار گذاشت.
شیرازه: به گزارش رجا؛ «سلمان بن عبدالعزیز» شاه عربستان سعودی بامداد امروز چهارشنبه با صدور احکام حکومتی جدید، دست به تغییرات گسترده در ترکیب حاکمیت این کشور زد، تغییراتی که کارشناسان مسائل منطقه از آن به عنوان یک کودتای خاموش علیه فرزندان زنده عبدالعزیز و طیفی از نوادگان وی یاد کرده اند.
سلمان ابتدا در حکمی «مقرن بن عبدالعزیز» را از ولی‌عهدی و نائب‌رئیسی شورای وزیران (کابینه) کنار گذاشت و «محمد بن نایف» را به عنوان ولی‌عهد جدید معرفی کرد. سلمان در حکم خود مدعی شده است که مقرن به درخواست خود از ولی‌عهدی انصراف داده است. این در حالی است که طبق وصیت عبدالعزیز و همچنین حدود اختیاراتی که هیات بیعت در نظر گرفته است، در زمان حیات فرزندان عبدالعزیز امکان پادشاهی و یا ولایتعهدی شخص دیگری در ساختار حاکمیتی عربستان وجود ندارد.

پادشاه عربستان در حکمی دیگر«محمد بن سلمان» پسر جوان و وزیر دفاع جنگ طلب خود را که تحلیل گران، او را عامل تجاوز اخیر سعودی علیه یمن می دانند و فرماندهی عملیات عربستان علیه یمن را نیز بر عهده داشت، به عنوان «جانشین ولی‌عهد» معرفی کرد تا پیش‌بینی‌ها مبنی بر احتمال کودتای داخلی محمد بن سلمان برای قبضه قدرت، تحقق یابد.

همچنین پادشاه عربستان اعلام کرد که «سعود الفیصل» که به مدت ۴۰ سال وزیر خارجه این کشور بود، از سمت خود کنار گذاشته شده و «عادل الجبیر» سفیر عربستان در آمریکا جایگزین او می‌شود. این در حالی است که سعود الفیصل یکی از اصلی ترین مخالفین تجاوز سعودی به یمن بود و پس از فرمایش رهبری معظم انقلاب درباره اشتباه راهبردی دولت سعودی و اشاره به سیاست خارجی «با وقار» دوره ملک عبدالله، صراحتا عنوان کرد که عربستان با ایران سر جنگ نداشته و از رهبر انقلاب با عنوان امام خامنه ای یاد کرد.
بر اساس احکام صادر شده، پادشاه عربستان «خالد بن عبدالعزیز» را نیز به عنوان وزیر بهداشت، «عادل الفقیه» را وزیر اقتصاد و برنامه‌ریزی و «مفرق الحقبانی» را وزیر کار معرفی کرده است.


همچنین «حمد السویلم» رئیس دیوان پادشاهی و «عبدالله الیاسر» معاون سرپرست رادیو و تلویزیون اعلام شده‌اند.

حکومت ریاض، به علت و دلیل تغییرات عمده صورت گرفته اشاره ای نکرده، اما از زمان انتقال قدرت به سلمان زمزمه‌هایی از احتمال تغییر در ترکیب قدرت و ارتقا جایگاه محمد بن سلمان مطرح شده بود.

تحلیلگران و ناظران منطقه معتقدند این تحولات گسترده در آینده نزدیک به تنش های جدی سیاسی در حکومت پادشاهی سعودی و همچنین تغییرات راهبردی در سیاست های منطقه ای این دولت منجر خواهد شد.

نظرات بینندگان