کد خبر: ۱۶۱۱۹۳
تاریخ انتشار: ۱۳:۱۲ - ۱۵ مهر ۱۴۰۲
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز در گفتگو با شیرازه:

زندگی سالم‌تر با داشتن سواد سلامت، امکان‌پذیر است

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز گفت: زندگی سالم‌تر با در اختیار داشتن سواد سلامت، به افزایش امید به زندگی و ارتقای کیفیت زندگی منجر می‌شود به این معنی که با حفظ بیشتر سلامتی بر اساس اطلاعات درست، می‌توان از امکانات بیشتری در زمان طولانی‌تر بهره برد و کیفیت بالاتری از زندگی را تجربه کرد.
به گزارش خبرنگار گروه سلامت پایگاه تحلیلی خبری «شیرازه»، امروزه بر نقش افراد به‌عنوان عامل محوری در مدیریت سلامت، همچنین بر مفاهیمی مانند سبک زندگی، توانمندسازی بیمار و مشارکت وی بر این موضوع تأکید زیادی می‌شود چرا که نقش فرد در مدیریت سلامتی بسیار بااهمیت است و افراد باید به‌عنوان یک مُطَلِع در سلامتی خود و حتی جامعه مشارکت داشته باشند.

این ضرورت گرچه درگذشته هم حائز اهمیت بوده؛ اما از زمان شیوع بیماری کرونا بیش‌ازپیش افزایش یافت و بر آگاهی جامعه نسبت به خودمراقبتی یا آنچه را که بر اساس سازمان بهداشت جهانی تحت عنوان «سواد سلامتی» یاد می‌شود تأکید شد.

از طرفی نیز این روزها با آغاز سال تحصیلی و حضور دانش‌آموزان در مدارس بدون رعایت نکات بهداشتی، دست‌به‌دست شدن ماسک بین آنان و استفاده مشترک از تجهیزات شخصی، نمونه‌های دیگری از فقر «سواد سلامتی» عیان می‌شود.

 «سواد سلامت» عاملی مهم در ارتقای دانش و نگرش افراد نسبت به موضوع سلامتی است و ازاین‌رو نقش مؤثری در خودمراقبتی افراد، بهبود شاخص‌های سلامت و کاهش هزینه‌های بهداشتی، درمانی خانوارها و نظام سلامت ایفا می‌کند.

چندی پیش مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارشی به بررسی وضعیت سواد سلامت در ایران پرداخت. نتایج آن مطالعات حاکی از آن است که بسیاری از آمارهای نامطلوب مربوط به‌سلامتی، درنتیجه سواد سلامت ناکافی است. آنچه که عباس رضائیان‌زاده معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز نیز بر آن تأکید دارد و می‌گوید: اطلاعات غلط یا نادرست می‌تواند برای سلامتی افراد مضر باشد، دستاوردهای ارزشمند سلامتی را تهدید کند و منجر به رعایت ضعیف اقدامات بهداشت عمومی شود؛ به‌عنوان‌مثال توانایی کشورها برای متوقف کردن همه‌گیری را به خطر می‌اندازد.

زندگی سالم‌تر با داشتن سواد سلامت، امکان‌پذیر است

وی با بیان اینکه با افزایش سواد سلامت، افراد به حقوق خود واقف می‌شوند و در پی کمال و آرمان‌گرایی، سبب می‌شود تا تمامی افراد جامعه حس مشارکت‌پذیری داشته باشند و خود را جزئی از بازوی نظارتی بدانند، گفت: این امر باعث شود جامعه به‌صورت غیرقابل‌باوری به سمت رشد و تعالی میل کند و این مهم امکان‌پذیر نیست مگر با کمک رسانه، چون رسانه‌ها می‌توانند، صدای مردم در مطالبه‌گری‌های مرتبط با سلامت باشند و نقش خود را در ارتقای سلامت جامعه ایفا کنند.

معاون علوم پزشکی شیراز در ادامه به نقش رسانه‌های ارتباطی در ارتقای سواد سلامت هم اشاره کرد و گفت: رسانه‌ها در اشکال مختلف می‌توانند ابزاری قدرتمند برای افزایش سواد سلامت باشند و به متولیان سلامت جامعه کمک کنند تا اطلاعات سلامتی را به‌گونه‌ای که بیماران و عموم مردم آن را درک کنند، به مردم انتقال دهند.

رضائیان زاده اظهار کرد: علی‌رغم اینکه رسانه یکی از بخش‌های مهم در زمینه سلامت و سواد سلامت است، اما در دنیای کنونی با پدیده‌ای به نام «انفودمیک»، مواجهیم که ترکیبی از واژه‌های «اطلاعات» و «اپیدمی» است که به طور معمول به گسترش سریع و گسترده اطلاعات دقیق و نادرست در مورد چیزی مانند بیماری اشاره دارد.

وی با بیان اینکه در حال حاضر، سالمند شدن جمعیت، یک واقعیت جهانی است و جمعیت افراد مسن به طور قابل‌توجهی در حال افزایش است، افزود: به همین منظور حفظ و ارتقای سلامت آنها در تمامی ابعاد جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی در اولویت است.

این مقام مسئول در حوزه سلامت ادامه داد: رسانه می‌تواند به‌عنوان یک ابزار مهم برای آگاهی‌رسانی به سالمندان و ارتقای سواد سلامت سالمندان نقش خود را ایفا کند، گفت: سازمان بهداشت جهانی، به‌تازگی در گزارشی سواد سلامت را به‌عنوان یکـی از بزرگ‌ترین تعیین‌کننده‌های سلامت معرفی کرده اسـت.

رضائیان‌زاده اضافه کرد: ایـن سازمان همچنین در اجلاس جهـانی ارتقـای سـلامت در مکزیــک، ســواد ســلامت را به‌عنوان مهارت‌های شناختی و اجتماعی معرفی کرد که تعیین‌کننده انگیزه و قابلیــت افــراد بــرای دســتیابی، درک و به‌کارگیری اطلاعات است، به‌گونه‌ای که منجر به حفـظ و ارتقـای سلامت آنها می‌شود.

این مقام مسئول در دانشگاه علوم پزشکی شیراز، همچنین بیان کرد: زندگی سالم‌تر با در اختیار داشتن سواد سلامت، به افزایش امید به زندگی و ارتقای کیفیت زندگی منجر می‌شود به این معنی که با حفظ بیشتر سلامتی بر اساس اطلاعات درست، می‌توان از امکانات بیشتری در زمان طولانی‌تر بهره برد و کیفیت بالاتری از زندگی را تجربه کرد.

رضائیان زاده مسئولیت سواد سلامت را بر عهده ارائه‌دهندگان خدمات بهداشتی و سایر افراد دانست و گفت: به نظر می‌رسد توجه به اهمیت موضوع سواد سلامت، متولیان سلامت باید برنامه‌های کوتاه‌مدت، میان‌مدت و بلندمدت برای این مهم طراحی کنند و با یاری رسانه‌ها در مسیر افزایش سطح سواد سلامت مردم بکوشند.

معاون علوم پزشکی شیراز در پایان مجدد بر نقش رسانه‌های ارتباطی در ارتقای سواد سلامت تاکید کرد و گفت: رسانه‌ها در اشکال مختلف می‌توانند ابزاری قدرتمند برای افزایش سواد سلامت باشند و به متولیان سلامت جامعه کمک کنند تا اطلاعات سلامتی را به‌گونه‌ای که بیماران و عموم مردم آن را درک کنند، به مردم انتقال دهند.

ارتقای سواد سلامت شاه‌کلید بهداشت عمومی

کلام آخر اینکه:

به عقیده بسیاری از کارشناسان و متخصصان حوزه سلامت، با درنظرگرفتن همه جوانب و آمار شاید بتوان به‌جرئت گفت که «سواد سلامت شاه‌کلید ارتقای بهداشت عمومی و فردی در جامعه است.




انتهای پیام/224224
نظرات بینندگان